HABER: MÜGE BİBER
Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Mirtalib Mirzahidov ve beraberindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret etti. Heyeti, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu kabul etti.
TÜRKİYE TECRÜBELİ
Dursun Topçu, Türkiye’de olduğu gibi Özbekistan’da da yüksek turizm potansiyeli olduğunu söyledi. Topçu, Türkiye’nin, turizm alanında kat ettiği mesafe ve tecrübesi ile bu sektörde yatırım yapacak girişimlere yol gösterebileceğini belirtti. Topçu, kültürel turizmin yanı sıra sağlık turizmi, dini turizm, kış turizmi gibi çeşitli turizm alanlarında Türkiye ve Özbekistan’ın işbirliği yapabileceğini belirtti.
ORTAK PROJE
Türk Hava Yolları’nın, İstanbul’dan Semerkant’a tarifeli seferleri başlattığını bildiren Topçu, şunları söyledi: “Böylece iki kardeş toplum olarak kaynaşma fırsatımızı yakalarken aynı zamanda turizm ilişkilerimiz de güçlenecek. 2017’de ülkemize Özbekistan’dan giriş yapan ziyaretçi sayısı 195 bin. Ülkemizden Özbekistan’a giden ziyaretçi sayısı ise 159 bin. Bu rakamları artırmak elimizde. Ortak projeler geliştirmeli, yatırım projelerinin yanı sıra, turizm acenteleri tarafından ülkelerimizin turistik özelliklerine uygun seyahat paketlerinin pazarlanmasını sağlamalıyız.” Toplantıda, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.
OTEL YETERSİZ
Mirtalib Mirzahidov ise Özbekistan’ın 17 ülkeye vize muafiyeti uyguladığını hatırlatarak, bu yüzden Özbekistan’a çok fazla turist gelmeye başladığını söyledi. Bu artış dolayısıyla ülkedeki otel sayısının yetersiz kaldığını belirten Mirzahidov, “Bu konuda Türk iş dünyasının girişimlerini bekliyoruz” diye konuştu.
10 YIL VERGİ VE GÜMRÜKTEN MUAFİYET
Özbekistan’da vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak 3 serbest ekonomik bölge kuruluyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in imzaladığı kararnameyle sanayi ve üretim sektörünün geliştirilmesi ve ihracatın artırılmasına yönelik Sirderya’da yeni Serbest Ekonomik Bölge kurulacak. Kararnameyle, başkent Taşkent’teki spor ve balık üreticiliği, Sirderya vilayetindeki serbest ekonomik bölgelerde kurulacak işletmeler 10 yıla kadar vergi ve gümrük ödemesinden muaf tutulacak. Bölgelerin faaliyeti ilk etapta 30 yıl olarak belirlenirken, bu süre daha da uzatılabilecek. Bu serbest ekonomik bölgelerde kurulacak işletmeler ithal edecekleri hammadde, malzeme ve yedek parça için de gümrük vergisi ödemeyecek.
14 SERBEST BÖLGE
Bölgelerde kurulacak işletmeler, 300 bin dolardan 3 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 3 yıla kadar, 5 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 5 yıla kadar, 10 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 7 yıla kadar, 10 milyon dolardan fazla yatırım yapılacak işletmeler de 10 yıl boyunca tüm vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak. Serbest ekonomik bölgelerde faaliyette bulunacak işletmeler, ikinci 5 yıllık sürede ise gelir vergisinin yüzde 50’sini ödeyecek. Halen ülkenin Nevai, Angren, Cizzah, Harezm, Buhara, Semerkant ve Fergana vilayetlerinde özel vergi ve gümrük rejiminin geçerli olduğu 14 serbest ekonomik bölge faaliyette bulunuyor.
TÜRKİYE, DÖRDÜNCÜ BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI
Türkiye, yılın ilk çeyreğinde Özbekistan’ın toplam dış ticaret hacminde, yüzde 5’lik pay ile dördüncü sırada yer aldı. Özbekistan Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkenin dış ticaret hacmi bu yılın ilk 3 ayında 7.9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Özbekistan’ın ihracatı 4.1 milyar dolar, ithalatı ise 3.8 milyar dolar oldu. Yılın ilk çeyreğinde Özbekistan’ın en büyük ticari ortakları arasında ilk sırada yüzde 18.6’lık pay ile Rusya yer alırken, Rusya’yı yüzde 17.4’lük pay ile Çin, yüzde 7.3’lük pay ile Kazakistan ve yüzde 5’lik pay ile Türkiye izledi.
İTHALAT VE İHRACAT ÜRÜNLERİ
Özbekistan’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünler arasında bakır alaşımları, çinko, pamuk ipliği, plastik ürünleri, elektrikli ekipman ve meyve yer alıyor. İhraç ettiğimiz ürünler arasında ise makineler, beyaz eşya, plastik ürünleri, demir-çelik, kimyevi ürünler, mobilya, ve tekstil ürünleri başta geliyor.