tatil-sepeti
tatil-sepeti

Cumhuriyetin 100. yılında 3 koldan tam bağımsız savunma sanayi

Cumhuriyetin 100. yaşını kutlamaya hazırlanan Türkiye karada, denizde ve havada bağımsız savunma sanayine yaraşır yeni ürünler geliştiriyor. Bu yıl Fırtına Obüs, Altay Tankı, Hürjet, ANKA-3, TCG Anadolu ve birçok savunma sanayi aracı, Türkiye’nin tam bağımsızlığını korumak için görev alacak.

Giriş: 02.05.2023 - 08:55
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Türkiye’de savunma sanayinin ilk tohumları, 1921 yılında askeri fabrikaların Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu çatısı altında toplanmasıyla atıldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu ise savunma sanayinde dönüm noktası oldu. Çünkü ambargo, Türk ordusunun silah ihtiyacını mümkün olduğunca yerli kaynaklardan sağlaması gerektiğini ve bağımsızlığı korumanın en önemli unsurlarından birinin de milli savunma sanayinden geçtiğini gösterdi. Bu kapsamda kara, deniz ve hava kuvvetlerini güçlendirme vakıflarıyla ilk adım atıldı. Bu vakıflarla birlikte atılan ikinci adım ise ASELSAN’ın kurulması oldu. Ardından TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN’ın faaliyete geçmesiyle Türkiye son 20 yılda, harp sanayinde yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 80’e çıkarmayı başardı. 

 

ALTAY’IN ÖZELLİKLERİ

 

* Yerli ve milli zırh sistemi

* Yüksek mayın koruması

* Nükleer ve kimyasal tehdit algılama sistemi

* Motor maksimum gücü 1500 bg

* Su altı geçişi 4 m

* Maksimum hız 65 km

* Yüksek hareket kabiliyeti

* Otomatik hedef takibi

MODERN MUHAREBE 

 

Dönem dönem farklı coğrafyalarda ortaya çıkan savaş tehditleri, savunma sanayinin hem karada hem havada hem de denizde yatırımların eşit düzeyde olmasının bağımsızlık mücadelesi açısından önemli olduğunu hatırlatıyor. 2023’ün başında Sakarya Tank Palet Fabrikası’nda 6 Yeni Nesil Fırtına Obüsü üretilerek, orduya teslim edildi. Öte yandan Türkiye, kara harekatının en önemli caydırıcı gücü olan yerli ve milli tankını da tanıttı. Yenilenen ve seri üretim aşamasına gelen Altay Tankı, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edildi. Yenilenen Altay Tankı’nın yerlilik oranı arttı, teknolojisi güncellendi, zırh sistemi geliştirildi, hareket kabiliyeti de genişletildi. Altay, modern atış kontrol ve eğitim sistemi ve kabiliyetiyle modern muharebe tankı olarak görev yapacak.

 

OYUNBOZAN PROJE

 

“Hiçbir ülke başka bir ülkeye oyunbozan bir teknoloji vermez” diyen BMC CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, Altay Tankı ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Böyle teknolojileri geliştirmemiz gerekiyordu, bunu başardık. Altay Tankı, karanın süvarisi oldu. Türkiye, bu dönemde çok farklı muharebelere girdi. Farklı coğrafyalarda vatan bütünlüğünü korumaya çalıştı. BMC Batu V12 turbo dizel motoru rakiplerine göre fark yaratıyor. Altay Tankı’nın tasarımı ve üretiminin bu topraklarda yapılması, Türkiye’nin başarısıdır.” 


Kara savunma sanayinde yerli üretilen 90’a yakın araç bulunuyor.

ANKA-3

 

* Mürettebat: yok

* Gövde uzunluğu: 8 m

* Kanat açıklığı: 17 m

* Kanat alanı: 13.6 m²

* Yakıt ağırlığı: 250 kg

 

İSTİKBAL GÖKLERDEDİR 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, “İstikbal göklerdedir” diyerek, Cumhuriyetin kurulmasının ardından Türk havacılığına önem verilmesinin başlanmasına vesile oldu. Türkiye’nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI, ilk uçuşunu 28 Ocak 1925’te İzmir’de gerçekleştirdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında havacılıkta önemli aşamalar kaydeden Türkiye, 2000’li yıllara kadar durağan bir dönem yaşadı. Havacılıkta fetret dönemi diye tanımlanan bu dönemden sonra günden güne gelişen Türk havacılığı, artık helikopterini, jetini, milli muharip uçağını ve birçok insansız hava aracını da üretir hale geldi, hatta ihraç etmeye başladı. 2023’te de peş peşe üretilen yeni araç ve donanım haberleri geldi. Yerli ve milli ilk helikopter motoru TS1400, test uçuşunda ilk özgün helikopter olan Gökbey’i uçurdu. 

 

TUSAŞ’ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet pistten teker keserken, Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden Milli Muharip Uçağı da havalanmak için gün sayıyor. Ayrıca gölge uçak diye adlandırılan, uçan kanat yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 piste çıktı. Helikopter sınıfındaki ATAK-2, ilk kez motor çalıştırdı. Bu helikopter ağır taarruzlar için kullanılacak.

 

TCG ANADOLU 

 

* Gemi boyu: 231 m

* Genişlik: 32 m

* Azami yükseklik: 58 m

* Su çekimi: 6.9 m

* Maksimum hız: 21 knot (39 km/sa)

* Hareket siası: 9.000 deniz mili (16.700 km)

* Ağır yük garajı: 1.410 m²

* Hafif yük garajı: 1.880 m²

 

MAVİ VATAN YERLİ ÜRETİME EMANET 

 

Mavi Vatan konsepti ile denizlerin güvenliğini daha etkin sağlayan Türk donanmasına birçok yerli gemi ve korvet girdi. Bunların en dikkat çekicisi ise TCG Anadolu oldu. Dünyanın ilk SİHA gemisi unvanına sahip TCG Anadolu, 232 metre uzunlukta ve 32 metre genişlikte. 

 

TCG Anadolu’nun uçuş güvertesinde 11 adet SİHA konuşlandırılabiliyor, hangarında ise 30 SİHA taşınabiliyor. Bunun yanı sıra hangarda tank vb. zırhlı araçlar da taşıyabiliyor.

 







 

HÜRJET

 

* Mürettebat: 2

* Uzunluk: 13.6 m (44.6 ft)

* Kanat açıklığı: 9.5 m (31.2 ft)

* Yükseklik: 5.1 m (16.7 ft)

* Kanat alanı: 35 m2 (377 ft2)

* Motor: 1 adet General Electric F404-GE-102 turbofan motor

* İtki: 17.600 lbf (78.3 kN)