Perşembe, 05 Aralık, 2024
Program kapsamında, Cumhuriyet özel yayınlarından konsere, ışık gösterilerinden hatıra para ile rozetlere kadar birçok özel ürün ve etkinlik düzenlenecek. Avdagiç, “Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlık, yerli üretim, kalkınma, eğitim ve daha fazlasını temsil ediyor. Daha nice yüzyıllara” dedi.
Enflasyonla mücadelede kararlılık çağrısında bulunan Şekib Avdagiç, “Ekonominin aktörleri olarak enflasyonla mücadele kararlılığımızı tavizsiz sürdürmemiz gerekiyor. Bunu başarırsak, makul sürede tek haneli enflasyona ulaşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL - ŞEREF KILIÇLI - BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), ekim ayı Meclis Toplantısı’nda ‘Cumhuriyet Özel Oturumu’ düzenleyerek, Cumhuriyet’in 100. yılına özel kutlama etkinliklerini duyurdu. Oturumun açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun kutlamalarını kapsamlı 7 etkinlik üzerine kurduklarını söyledi. Programa göre, İTO, Cumhuriyet’in 7’den 70’e milletin her ferdinde yaşayan bir bilinç olması amacıyla bir iletişim kampanyası hazırlayacak ve bu kampanyada Cumhuriyet’in iş dünyası için ifade ettiği anlamı dile getirecek. Buna göre 29 Ekim haftası, Oda’nın yayınladığı İstanbul Ticaret Gazetesi ‘100. yıl özel sayısı’ olarak çıkarılacak. Cumhuriyet’in 100. yılı anısına bir ‘prestij yayın’ hazırlanacak. 22 Ekim’de ise Cumhuriyet resepsiyonu ve senfoni orkestrası eşliğinde bir konser düzenlenecek. İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasının Boğaziçi’ne bakan cephesinde 10 gün sürecek bir ışık gösterisi yapılacak. Ayrıca en az 12 bin adet Türk Bayrağı ve Türk Bayrağı rozeti yaptırılırken, 100. yıl anısına pul ve hatıra para da bastırılacak.
İSTANBUL, TÜRK İLİ
6 Ekim’de kutlanan İstanbul’un kurtuluşunun Cumhuriyet’in anahtarı ve başlangıcı olduğunu belirten Şekib Avdagiç, “Muzaffer Türk ordusu, 6 Ekim’de son düşman askerinin İstanbul’u terk etmesiyle bu mübarek şehre girdi. 29 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in bize emanet ettiği İstanbul’a sahip çıktı. İstanbul’un işgalci İngiliz ordusu ve müttefiklerinden kurtuluşunun 100. yılını kutluyorum. ‘Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe’ İstanbul’un ‘Türk ili’ olarak yaşayacağına yürekten inanıyorum” dedi.
HEP BERABER İLERİYE
29 Ekim 1923’te Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin hemen ardından Cumhuriyetin ilk reisicumhuru seçildiğini hatırlatan Avdagiç, Atatürk’ün yaptığı teşekkür konuşmasına dikkati çekti. Şekib Avdagiç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, teşekkür konuşmasının sonunda Meclis’e şöyle seslendi. ‘Milletin teveccühünü daima dayanak noktası kabul ederek, hep beraber ileriye gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.’ İşte, bizim için Cumhuriyet, Atatürk’ün ifadesiyle saadet demektir, başarı demektir, zafer demektir. Milletimize bu üç hasleti yaşatmak için gayret içerisinde olmalı” dedi.
CUMHURİYET KALKINMASI
Atatürk liderliğindeki Meclis’in ‘Türkiye hükümetinin şekl-i hükümeti, Cumhuriyettir’ hükmünü anayasaya koyduğunu hatırlatan Avdagiç, “Cumhuriyet, Türk devletini bu coğrafyadan silmek isteyenlere, hatta bu amaçla bize ömür biçenlere, devletimizin ebediyen var olacağını haykıran bir semboldür. Türk tüccarı açısından baktığımızda ise Cumhuriyet, ekonomik bağımsızlık demektir, yerli üretim demektir, kalkınma demektir, ‘kimsesiz’ kimsenin kalmaması demektir, daha yaygın ve nitelikli eğitim demektir. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmakla yetinmeyip, onun önüne geçmek, bu hedeflerle donanmaktır. Cumhuriyet, ülkemiz ve milletimiz için çalışmak demektir” diye konuştu.
ÖZSERMAYEYİ YÜKSELTME
Dünya ekonomisi hakkında değerlendirmede bulunan Avdagiç, ekonomi yönetiminin rasyonelleşme politikası kapsamında uyguladığı politikaların etkilerinin görülmeye başladığını belirtti. Avdagiç, “Politika faizinin kademeli olarak artırılmasıyla kredi mekanizması da açılıyor. Yüksek faiz, elbette hiçbir kesim tarafından arzu edilen bir durum değildir. Ancak, biz biliyoruz ki, en pahalı kaynak, olmayan kaynaktır” dedi. İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadele devam ederken, iş dünyasının da özkaynaklarını güçlendirmesi, verimliliğini artırması ve harcama disiplinini sağlaması gerektiğini vurguladı.
ENFLASYON MÜCADELESİ
Türkiye’nin uzun yıllar yüksek enflasyonla mücadele ettiğini belirten Avdagiç, “Yüksek enflasyonun birikimli sonuçlarının ne ölçüde ağır bir fatura çıkardığını da unutmamamız gerekir. Dolayısıyla, bu yolda duraksamaya, gevşemeye ve beklentilerin bozulmasına izin vermeden yolumuza devam etmeliyiz” dedi. Avdagiç, iş dünyasına enflasyonla mücadele kararlılığını tavizsiz sürdürme çağrısı yaptı. Şekib Avdagiç, “Sadece hükümetin değil, ekonominin aktörleri olarak bizlerin de enflasyonla mücadele kararlılığımızı tavizsiz sürdürmemiz gerekiyor. Bunu başarırsak, makul sürede tek haneli enflasyona ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
KREDİLERDE POZİTİF AYRIMCILIK
Ucuz kaynak kullanmanın yakın zamanda zor olacağını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle konuştu: “Gerek Türkiye’nin enflasyonla mücadele önceliği, gerekse de küresel finans piyasalarında uzun süre yüksek seyretmesi beklenen faiz oranları, bunu etkileyecek. Ama kaynaklara ulaşılabilmesini, kaynakların açık olmasını çok önemli görüyoruz. Ekonomi yönetiminin seçici kredi politikasını son derece değerli buluyoruz. Artık hem kamu hem de özel kesim olarak sınırlı kaynaklarımızı daha üretken, daha katma değerli ve daha rekabetçi alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Bu süreçte ihracatçıların kullandığı reeskont kredilerinin faiz oranının TCMB referans faizine çekilmesi, bu kredilerin maliyetini en az yüzde 15 düşürdü. Bu süreçte TCMB yönetimi ile etkili bir süreç yürüterek bu karara destek verdik. Krediler ihracatçılarımız için avantajlı hale geldi. Kredilerde uygulanan pozitif ayrımcılık
hoşumuza gitti.”
YABANCI YATIRIMCI FAİZSİZ KREDİ DEMEK
Türkiye’nin doğrudan yabancı sermaye çekme potansiyeline dikkati çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “2020, 2021 ve 2022 yıllarında Macaristan 296 milyar dolar, Brezilya 153 milyar dolar, Meksika 101 milyar dolar ve Polonya 74 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım aldı. Türkiye de küresel yabancı yatırımlardan hak ettiği payı almalı. Yabancı yatırımın hem miktarını hem kalitesini yükseltmeliyiz. Yılda ortalama 20 milyar dolarlık doğrudan yatırım aldığımız dönemde büyük atak yapmıştık. Şimdi bu atağı devam ettirmek için hızlanmalıyız. Yabancı yatırım, büyümemize de, teknoloji transferimize de olumlu katkı verecektir. Üstelik yabancı yatırım, faizsiz kaynak demek.”
EN DOĞRU YOL BARIŞ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin olarak, “İsrail devleti, ülkesini savunma adı altında Filistinlilere yönelik acımasızca davranıyor. Bölgede İsrail’in sivil halka yönelik bombardımanları derhal durdurulmalıdır. Aksi takdirde savaşın yaygınlaşması gündeme gelecektir. Bu da hem bölge hem dünya için büyük tehlike doğuracaktır. İş dünyası olarak sivil can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Avdagiç, şöyle devam etti: “Filistin topraklarında Filistin devleti olmadan bir barış olmayacağını herkesin anlaması gerekiyor. Filistin halkı, İsrail nüfusuyla çevrilmiş abluka mahallelerde yaşamaya mahkûm edilemez. Artık öfke yerine aklın hakim olması, şiddet yerine barış dilinin konuşulması gerekiyor. Barış, bölgeye en doğru yolu gösterecek.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILINDA KALKINMA HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRELİM
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Oda’nın ekim ayı Meclis Toplantısı konuşmasında, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutladıklarını belirten Erken, “Bu sebepten toplantımızı Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Oturumu olarak isimlendirdik” dedi.
Cumhuriyet’in ilk yüzyılında neler yaşandığını özetleyen Erken, şunları söyledi: “Birinci yüzyıl, önemli kalkınma çabaları yanında darbeler, kalkışmalar, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar, çevremizdeki sarsıcı olaylarla şekillendi. Fakat tüm bu olaylara rağmen Türkiye, 85 milyonluk nüfusu, ekonomik gücü, demokratik yapısıyla önemli bir ülke olarak ortaya çıktı. Ayrıca savunma sanayindeki yatırımlarla hatırı sayılır bir güç olarak varlığını etkili bir şekilde gösteriyor. Türkiye, gerek Türk dünyası gerekse de gönül coğrafyası üzerinde yer alan halklar için ciddi bir ümit kaynağıdır.”
Yeni bir yüzyıla girerken Türkiye’nin önündeki hedeflere işaret eden Erken, “Kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolarların ötesine bir türlü erişemedi. Orta gelir tuzağını artık aşabilmeliyiz. Bu sebeple sanayide yapısal dönüşümü geçekleştirme yolunda özel bir gayretin gerekli olduğunu biliyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesi ve ihracatı için gerekli çalışmaların yapılması büyük önem taşıyor. Ülkemiz; bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında daha fazla yatırım yapmalı. Ar-Ge faaliyetleri daha fazla teşvik edilmeli. Genç nüfusumuzun avantajını da kullanarak teknolojik gelişmelere daha açık bir zeminin oluşturulması da büyük önem taşıyor. İnşallah yeni yüzyılda bu alanda daha önemli mesafeler kat edebiliriz” diye konuştu.
Bunlar için eğitimde, çağın gereklerine uygun, dinamik, üretken ve ilave olarak da kendi tarihi, coğrafyası ve kültürü ile barışık nesiller yetiştirecek bir mekanizmayı sürekli bir tarzda oluşturmak gerektiğini belirten Erken, “Tahsil çağında yaklaşık 30 milyon genci olan 200’ün üzerinde üniversiteye sahip bir ülkenin çok daha büyük gayretler sarf etmesi şarttır. Ayrıca mevcut iş gücümüzün mesleki açıdan eğitimi konusunda da özel bir çaba gerekiyor” dedi.
İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlara ve bugüne kadar bizlere ulaştıranlara şükran borçluyuz. İnşallah bizler de bundan sonraki dönemde imkanlarımız ölçüsünde bu emaneti en iyi şekilde geliştirerek daha sonraki nesillere teslim ederiz. İTO, geçtiğimiz yüzyılda ülke kalkınması ve güçlenmesi noktasında çok önemli işlev gören tarihi bir kurumumuzdur. İnşallah Türkiye’nin en büyük odası olan İTO’muz ve iş dünyamız da bundan sonraki dönemlerde de kendine düşen vazifeleri hakkıyla yerine getirir ve gelişen süreçlere katkıda bulunur.”
EMANET SİSTEMİ ÜLKEMİZDE DE UYGULANMALI
Mehmet Cebeci-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: Batı ülkelerinde ‘emanet sistemi’ denilen bir sistem var. Bu sistemde projesi olan işletmeler ile sermaye sahipleri bir araya getirilerek finansman sağlanıyor. Mesela bir işletme oradaki odalara projesini getiriyor ve mali bilgilerini sunuyor. Kâr ile değerlendirildikten sonra tekrar sermaye sahibine veriliyor. Bu sistem, Batı ülkelerinde blokzincir tabanlı ve kayıt altında olan bir sistem. Ülkemizdeki odalar da bu sistemde aracı olabilir. Mevcut 5174 Sayılı Odalar ve Borsalar Kanunu’nda ticaret odaları bunu yapamaz. Ancak kanun değişikliği olursa, odalar da bunu yapabilir. Sermaye sahipleri ile finansa ihtiyacı olan işletmeleri bir araya getirebilir.
TEMİNAT VE KREDİ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Gürbüz Turan-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Firmaların girdi maliyetlerindeki ani yükselişler ve belirsizlikler üretime zarar veriyor. Çözüm için kontrol edilebilir bir serbest piyasa ekonomisi gündeme alınmalı. Firmalar yüksek finansal maliyetler altında eziliyor. Kredi kullanan firmalar, güncel faiz oranlarıyla işlerini sürdürmekte zorlanıyor. Temel ürünlerde belirleyici bir fiyat olmalı. Bankaların teminat ve kredi uygulamalarıyla ilgili de sorunlar var. Teminatlar uzman incelemesi değerlerinin katbekat altında. Bu sorun firmaların yeterli derecede kredi alamamasına da sebep oluyor. KGF sistemi daha önce sağlıklı bir şekilde sektörlere sunulmuştu. Yeni bir KGF sistemi açılmalı ve sektörlere can suyu verilmeli.
PAZARLARIMIZI KAYBETMEYELİM
Ercan Özboyacı-Kuyumculuk Meslek Komitesi: Mesleğimiz 250 bin kişiyi istihdam ediyor, 35 bin de perakendecimiz var. Kuyumculuk sektöründe dünyada ilk üçteyiz. Yıllık 15 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Ancak altına ithalatta getirilen tarife kotası nedeniyle üreticilerimiz zor günler geçiriyor. Aylık 12 ton ithalat kotası getirildi. Altın fiyatları arttı. Yurt dışı ile kiloda 2 bin 800 dolar fark oluştu. Yurt dışındaki ticaretimiz durma noktasına geldi. Dünyadaki altın fiyatları ile Türkiye’deki altın fiyatları arasındaki farkı müşterilerimize anlatamıyoruz. En büyük korkumuz, kazandığımız pazarı kaybetmek.
EMEKLİLİKTE HAKSIZLIK VAR
Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Kooperatiflerle ilgili KOBBİS denen bir merkezi sicil sistemi devreye girdi. Ancak piyasadaki kooperatiflerin kapsamı farklı kurumlarda bulunuyor. Bizlerden kooperatif kayıtlarının KOBBİS üzerinden yapılması isteniyor. Hepsinin bağlı bulunduğu kurum farklı olduğu için bu çok vaktimizi alıyor.
Alt yapılar sağlanıncaya kadar bunun bir süre ertelenmesini talep ediyoruz. Emeklilik gün şartlarında bir haksızlık var. Bağ-Kur ve SGK prim günleri çok farklı. Ödenen fazla gün ve primlerle ilgili prim aylık katsayısına ek puan verilmesi gerekiyor. Böylece sisteme daha fazla prim kazandırma teşvik edilmiş olur. Kıdem tazminatı işletmelerde büyüyen bir yük haline geldi. Mahkeme zayi kararı vermedikçe karar defterleri tahsil edemiyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞINI DESTEKLİYORUZ
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Konutların kısa dönem kiralanmasıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM’ye geldi. Teklif, en fazla 100 gün süreyle kiralanan konutlarla ilgili yeni yükümlülükler getiriyor. 1 Kasım itibariyle internet sitelerine verilen taşınmaz ilanlarıyla ilgili bir düzenleme de yürürlüğe girecek. İlanlarla ilgili bazı kontroller devreye alınıyor. Bu konuyla ilgili sektörümüz adına Ticaret Bakanlığı’ndaki bir toplantıya da katıldım. e-Devlet üzerinden doğrulama yapılması gibi görüşlerimizi de paylaştık. Komite olarak 20 Ekim’de bu konuyla ilgili sektör toplantısı da gerçekleştireceğiz. Kentsel Dönüşüm Yasası da TBMM gündeminde. İstanbul için kentsel dönüşüm başkanlığının oluşturulmasını destekliyoruz. Konutlarla ilgili kamu-özel sektör işbirliği modeliyle kiralık konut üretimi ve şirketler yoluyla yeni bir kiralama modeli gündemde. Bu sistem ekonomiye olumlu faydalar getirecektir.
TÜRKİYE ENERJİDE GÜVENİLİR BİR ÜLKE
Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Türkiye de nükleer enerji üreten ülkeler arasında yer alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Alparslan Bayraktar, Akkuyu’da ilk reaktörün 29 Ekim 2024 tarihinde yani Cumhuriyetimizin 101. yılında devreye gireceğini açıkladı. Türkiye büyüyor, enerjiye ihtiyacı da artıyor. Nükleer enerji aynı zamanda birçok sektörde gelişim sağlayacak. Türkiye enerjide güvenilir bir ülke. Bunu ülkemizden geçen doğalgaz boru hatlarından görebiliyoruz. Macaristan, Moldova, Romanya gibi sınırımız olmayan ülkelere de doğalgaz satmaya başladık. Enerji hub’ı olma yolunda önemli adımlar atılıyor.
SEKTÖRE ACİL DESTEK VERİLMELİ
Veysi Cengiz Balçık-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Tıbbi cihazlarda yeni kurallarla ilgili sıkıntılar var. Türkiye’de tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin çoğu EMA sistemine giremeyecek. Çünkü çok yüksek belge ücretleri var. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığı her ne kadar destek olacak olsa da, ödemeler sonradan yapılacağı için firmalar zor durumda kalacak. Tıbbi cihaz dünyada katma değeri en yüksek sektörlerden biri. Bizim sektör mutlak ithalata dayalı. Katma değerli üretim için devlet sektöre acil destek vermeli.
ÜSTÜ KİRLENMEYEN MESLEK ÖĞRENEMEZ
Ahmet Gediz Tatar-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: Ara eleman konusuna dikkat çekmek istiyoruz. Yıllardır uygulanan yöntemlerin aynı olması bir çözüm getirmiyor. Üstü kirlenmeyen kişi meslek öğrenemez. Öğrenme amacı yerine belge almaya dönmüş bu merkezler… Sadece bu konuda özel bir alt komisyon kurulmasını istiyoruz.
BAVUL TİCARETİNDEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Ahmet Ural-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatımızın lokomotif sektörü. Bavul ticareti de ihracat noktasında önemli bir katkı sağlıyor. Ancak son dönemde kargo ve gümrük ücretlerindeki yüksek artış sebebiyle bavul ticareti zor duruma düştü. Bavul ticaretinde, Rusya, Orta Asya ve Afrika ülkeleriyle yoğun çalışıyoruz. Bu ülkelerde karşı tarafın kurumsal altyapısının yeterli olmaması, gümrük ve kargo maliyetlerini artıyor. Müşteriler, yüksek maliyetler sebebiyle Uzakdoğu ülkelerine yöneliyor. Kargo ve gümrük maliyetleri konusunda çözüm talep ediyor ve destek bekliyoruz.
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Dr. Kayıhan Özdemir Turan-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlaması için meclisimizde özel oturum düzenleyen İTO Yönetim Kurulu’na ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Cumhuriyet, “Ya istiklal ya ölüm. Geldikleri gibi giderler” diyenlerin ulaştıkları çağdaş yönetim şeklidir. Cumhuriyet, bilimin doğrularına inançtır. Cumhuriyet, onu kuranların yüceltilmesi için gençlere emanet edilmesidir. Cumhuriyet, Türk kadınının eşit şartlara erişmesidir. Ne mutlu Türk’üm diyene. Cumhuriyetimizin 100. yılı hepimize kutlu olsun.
Mevzuat komisyonu uyum içinde çalışıyor
Hüseyin Akarçeşme-Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi: Meclisimizin, Türkiye Cumhuriyetimizin 100. yılına özel toplantısından gurur duyduk. Burs Komisyonumuzun yaptığı çalışma, Mevzuat Komisyonumuza havale edildi. Bursla ilgili iki yeni madde oluşturuldu, bir madde revize edildi. Odamızın burs verme kriterleri güncellenmiş oldu. Mevzuat Komisyonumuzun değerli üyeleri, Emrullah Öz, Mustafa Paça, Eyüp Topal, İshak Koçoğlu, Cengiz Balçık ve Mahmut Kara kardeşlerimizle uyum ve sorumluluk bilinci içerisinde daha nice önemli kararları inşallah hayata geçireceğiz. Çalışmaya ve elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.
İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR
Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Üretici ve sanayici olarak herkesin işçi aradığını görmemiz mümkün. Bizim işgücüne ihtiyacımız var. Göçmen işçiler, hukuki düzenlemelerle iş hayatına katılsın. İsrail’in hunharca saldırılarını kınıyoruz. İki devletli çözüm istiyoruz.
16 Ekim 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba