Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı destek programı
HABER: CANAN BİLGİN
Kamuoyunda ‘Torba Tasarı’ olarak adlandırılan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat teşviklerine yönelik pek çok konuda düzenleme getiriyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan tasarı, vergi ihtilaflarının giderilmesinden enerji yatırımlarına, makine alımından hurda indirimine, yabancı sermayeden konut hesabına kadar çalışma hayatını yeniden şekillendirecek. Bu yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı destek programı hayata geçirilmiş olacak.
İşte tasarıda öngörülen düzenlemeler…
MAKİNE ALIMINDA KDV İSTİSNASI
- Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getirilecek.
- Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası sağlanacak.
- Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019’a kadar alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek.
- İmalatçı ihracatçılar herhangi bir sebeple 3 ay içerisinde mal ihraç edemezse, mücbir sebep olmak kaydıyla Maliye Bakanlığı 3 aya kadar ek süre verebilecek.
DÖVİZ GETİRENE KUR FARKI YOK
- Yeni kurulan ve yatırım teşvik belgesi alan sermaye şirketlerince Türkiye’ye yurt dışından sermaye olarak getirilen döviz, kuruluşu takip eden hesap döneminin sonuna kadar belli şartlarla kur değerlemesine tabi tutulmayacak. Böylece kur değerlemesinden kaynaklanan kazancın vergilenmesinin önüne geçilecek.
- Vergi yükü sabitlenerek, asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalması önlenecek.
- Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin altyapı yatırımlarında KDV yükü kalkacak.
HURDA ARAÇLARA ÖTV İNDİRİMİ
- 31 Aralık 2019’a kadar 16 ve daha büyük yaştaki araçların hurdaya ayrılması durumunda, yeni araç alımında 10 bin lirayı aşmamak üzere ÖTV indirimi sağlanacak.
- Yurt içinde taşıtların imalat sürecinde kullanılan ve imalatçılar için ayrı bir yük oluşturan hoparlör, radyo, navigasyon cihazı, monitör gibi mallar için ödenen ÖTV, imalatçılara iade edilecek.
- Elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile elektrik motorlu motosikletler, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu kapsamına alınarak, ilgili kanunun tarifesindeki vergi tutarlarının yüzde 25’i oranında vergilendirilecek.
- Karayolları Trafik Kanunu’na göre minibüs sayılan ama MTV Kanunu’na göre otobüs olarak değerlendirildiği için daha yüksek MTV ödeyen minibüsçü esnafı, gelecek yıldan itibaren daha düşük MTV ödeme imkanına kavuşmuş olacak.
- Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamında olan minibüs tanımındaki ‘9 ile 15 oturma yeri’ ifadesi, ‘9 ile 17 oturma yeri’; otobüs tanımındaki ‘en az 16 oturma yeri’ ifadesi de ‘en az 18 oturma yeri’ olarak değiştirilecek.
ELEKTRİĞİNİ ÜRETEN VERGİDEN MUAF
- Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi teşvik edilecek.
- Sahibi oldukları veya kiraladıkları meskenlerde, kurulu gücü azami 10 kilovat olan, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji üretim tesislerinden ürettikleri elektrik enerjisini tedarik şirketlerine satanlara gelir vergisi ve buna bağlı KDV muafiyeti getirilecek.
- Nükleer enerji santrali yatırımları, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da öngörülen teşvik ve desteklerden yararlanabilecek.
- Sürekli ve kesintisiz doğalgaz tüketiminin sağlanabilmesi amacıyla uzun dönemli kontrata bağımlı olmayan anlık boru gazı ithalatı ve sıkıştırılmış doğalgaz ithalatı yapılabilecek.
- Küçük LPG dağıtıcı lisans sahipleri ulusal petrol stok mükellefiyeti kapsamındaki stok yükümlülüğünden muaf tutulacak.
RUHSATSIZ MADENE HAPİS CEZASI
- Ruhsatsız maden ocağı açan, işleten veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahasında madencilik faaliyetinde bulunanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bu suçtan hüküm giyenler, infazlarının tamamlanmasından itibaren 10 yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamayacak.
- İki defa ihalesi yapılmasına rağmen maden sahasına müracaat olmaması halinde, gerçek anlamda madencilik faaliyeti yapılabilecek sahalar aramalara açık hale getirilecek.
İŞVERENE 1 YIL İSTİHDAM DESTEĞİ
- İşverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan 100 lira tutarındaki asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek.
- 1Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihlerinde işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviği getirilecek.
- İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde ilave işe alınacaklar için daha yüksek tutarda sosyal güvenlik primi desteği sağlanacak.
- Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresi 12 ay yerine 18 ay olacak.
- Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı verilecek.
- İşverenlerce kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle doğrudan veya asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15’ini geçmemek üzere sağlanan menfaatlere gelir vergisi istisnası getirilecek.
KONUTTA DEVLET KATKISI YÜZDE 25
- Konut hesabında devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25’e çıkarılıyor.
- Çeyiz hesabında devlet katkısı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltiliyor.
- Bireysel emeklilik sisteminde, bin lira ilave devlet katkısı yeniden değerlemeye tabi tutulacak.
AMATÖR SPORA TEŞVİK
- Amatör spor dallarının desteklenmesi şartıyla sporculara kulüpler tarafından ücret ödemeleri üzerinden yapılacak gelir vergisi kesintilerinden vergi dairesine beyanda bulunularak ödenen tutarlar ilgili kulüplere iade edilecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemlerine de KDV istisnası getirilecek.
- Fatura, gider pusulası, müstahsil makbu-zu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanlara, her bir belge için 240 liradan aşağı olmamak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecek.
48 TTO’YA 120 MİLYON LİRA KAYNAK
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda alınan kararla teknoloji transfer ofislerinin (TTO) desteklenmesi görevi TÜBİTAK’a verildi. Şu anda 38’i aktif olmak üzere toplam 48 teknoloji transfer ofisi TÜBİTAK tarafından destekleniyor. TTO’lara bugüne kadar yaklaşık 120 milyon liralık kaynak aktarıldı.
TKDK’DEN YATIRIMCIYA 5 MİLYAR LİRA HİBE
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD 2 kapsamında 2020 yılına kadar 5 milyar liralık hibe kullandıracak.
- Kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılacak.
SERTİFİKALI TOHUMA 100 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi tarafından 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında tarımsal üretime yönelik düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.
- Bu çerçevede sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiricilerine kredi üst limiti 12.5 milyon lira olmak üzere 100 bin liraya kadar kredilerin faizlerinde yüzde 100 indirim uygulanacak.
- Küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kanatlı sektörü, süs bitkisi üretimi, stratejik bitkisel üretim, sera modernizasyonu, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, arazi alımı, lisanslı depoculuğa yönelik yatırımlar da değişen oranlarda faiz indirimi ile desteklenecek.
- Su ürünleri sektöründe 100 bin liraya kadar hem yatırım hem de işletme döneminde faizsiz kredi sağlanacak.
- Yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi için 10 milyon liraya kadar, bunların kullanımı için de 100 bin liraya kadar faizsiz kredi sunulacak.
- Süs bitkisi üretimi, stratejik bitkisel üretim, sera modernizasyonu, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, tarımsal mekanizasyon, modern sulama, arazi alımı, lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu ve tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik yatırımlar da kredi faizi indirimi yoluyla desteklenecek.
KGF TEMİNATLI DESTEKLERE DEVAM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerin devam ettirileceğini belirterek, “Bunun en büyük kısmı yine esnafa, KOBİ’ye ve ihracatçıya...” dedi. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nde de son aşamaya geldiklerini dile getiren Zeybekci, “Bu kapsamda ilk etapta 80 milyar liralık projeye teşvik vereceğiz. Bu, en çok teknoloji açığı, cari açık ve dış ticaret açığı olan alanlarda kendi devlerimizi yaratma teşviki” dedi. Zeybekci, geçen yıl önceki yıla göre verilen teşvik belgelerinde de yüzde 81 artış olduğunu belirtti.
TÜRK EKONOMİSİ 2018’DE DE BÜYÜYECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin sağlam adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, “Özellikle imalat sanayi, istihdam ve üretime yönelik teşviklerimizle ve yine Kredi Garanti Fonu’nun kredileriyle ekonomimiz 2018’de de büyüyecek. 2019’a da sağlam adımlarla ilerleyeceğiz” dedi. Tüfenkci, güçlü ekonominin temelinin güven ve istikrar olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisini bu kavramlar üzerine oturttuk. İnsan odaklı ekonomiyi, adaletli gelir dağılımını ve istikrarı önceledik. Uzun vadeli planlar yapmaya da devam ediyoruz.”
İTO BİLGİLENDİRME MERKEZİ ÖRNEK PROJE
Yatırımcılara ticari danışmanlık hizmetini tek ofis çatısı altında sunan İstanbul Ticaret Odası Bilgilendirme Merkezi, Türkiye’ye örnek bir proje oldu. İTO Başkanı Öztürk Oran, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İTO Bilgilendirme Merkezi’ni örnek göstererek TOBB’da ve tüm Türkiye’de kurulmasını istedi” dedi. 11 Ocak’ta faaliyete geçen Bilgilendirme Merkezi, dış ticaret, teşvik, destek, ruhsat, istihdam, vergi mevzuatı gibi her türlü bilgiyi tek bir ofis çatısı altında sunuyor.