Türkiye, 1 Haziran’dan itibaren Covid-19 sonrası yeni normalleşmeye adım adım geçmeye başlamıştı. Fakat artan vaka sayıları ile birlikte salgınla mücadele kapsamında yeni önlemler alındı. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun Tavsiye Kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda 81 il valiliğine Covid-19 Tedbirleri konulu ek genelge gönderdi.

EK TEDBİR GEREKTİ

Genelgede, kontrollü sosyal hayat döneminde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için ayrı ayrı belirlenen tedbirlere uyum ve etkin denetim mekanizmalarının büyük önem taşıdığı ifade edildi. Gelinen aşamada, başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin, hastalığın yayılım hızını artırması ve toplum sağlığını riske atması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında 81 ili kapsayacak şu kararlar alındı:

HER YERDE MASKE ZORUNLU

Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.

AYAKTA YOLCU ALINMAYACAK

Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehiriçi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.

RAYLI SİSTEMDE UYARI

Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında, fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek. Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela, herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle ilanı sağlanacak.

GECE YARISINDAN SONRA MÜZİK YOK

Restoran, otel, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek. Mülki idare amirlerinin koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacak.

AVM’LERE TSE GÜVENCESİ

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşması, yayılması, önlenmesi ve tedavisine yönelik olarak Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) arasında salgına karşı bilgilendirmelerle farkındalık oluşturmak için bir protokol imzalandı. Protokolle insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdiği AVM’lerin kalite altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Protokol ile AVM’lerin yaşam ve ticaret alanlarında kalite, hizmet, hijyen standartlarını geliştirip, müşteri memnuniyeti sağlanırken, standardizasyon, güvenli alışveriş sertifikası verilmesi, eğitim, uygunluk, değerlendirme, belgelendirme alanlarında da işbirliği yapılacak. TSE’nin yapacağı denetim ile belirlenmiş kriterleri sağlayan AVM’ler, ‘TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ alabilecek.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞİYOR

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Covid-19 salgını sürecinin AVM ziyaretçi sayıları ve cirolarına etkilerine de değinerek, “AVM’lere giriş sayılarında yüzde 50-60’ları yakalamış olmak bizim için memnuniyet verici” dedi.

Eskiden buraları bir yaşam merkezi olarak gören, bir kahve içerek 2-3 saat vakit geçiren tüketici alışkanlıklarının bu süreçte değiştiğine dikkati çeken Altaş, şunları kaydetti: “Şimdi müşteriler nokta atışıyla ne alacaksa onu belirleyip gelip alıyor ve ayrılıyor. Giriş sayılarındaki yüzde 30-40’lık kayıp cirolara bu şekilde yansımadı.
Şu anda cirolar daha iyi durumda. Mesela yüzde 60 giriş sayısı yakaladığımız temmuzda yüzde 80’lere yakın ciroları yakaladık.”

ADLİ İŞLEM YAPILACAK

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere (işletmeler vb.) uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda vali/kaymakamlarca gerekli hassasiyet gösterilecek. Vali/kaymakamlarca belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararlar, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak. Alınan kararlara uymayanlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

15 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Gündem