Cumartesi, 16 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Küresel piyasaları değişimi zorlayan Covid-19, sigortacılık sektörünü de etkiledi. Pandemi ile birlikte hastalık sigortalarında poliçe satışları artarken, sektör yeni alanlarda da sigortalama yapmaya başladı. Özellikle online çalışma prensibini benimseyen şirketlerde bu durum bilgi güvenliği gerekliliği için sigortalama yaptırma ihtiyacını da beraberinde getirdi.
PANDEMİ ETKİSİ
Covid-19 sürecinde en çok hastalık sigortasında artış yaşandı. Salgının her insandaki etkilerinin belirsizliği, sağlık sigortalarındaki artışın en önemli göstergelerinden biri oldu. Pandemi sürecinde online çalışma sistemini benimseyen şirketlerin bilgi güvenliğini sağlama ihtiyacı da siber saldırı sigortalarında yukarı yönlü bir hareketlenmeyi beraberinde getirdi. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 2016’da müşterilerin yüzde 26’sı siber teminat isterken, bu rakam 2020’de yüzde 47’ye kadar yükseldi.
YÜZDE 3 BÜYÜME
Uluslararası reasürans şirketi Swiss Re’nin yaptığı araştırmaya göre, sigortacılık sektörü 2022’de, 7 trilyon doları aşkın bir büyüklüğe erişecek. Sektörün önümüzdeki yıl ise yüzde 3.1 büyümesi bekleniyor.
Yine aynı rapora göre Covid-19; yangın, kaza sigortası, tarımsal sigorta, makina sigortaları, araç vb. sigortaları kapsayan hayat dışı sigortalarda da prim artışı sağlayacak. Covid-19 sürecinde ticari alacak sigortasının önemi artarken, sektör dijitalleşmeye de bir adım daha yaklaştı. Sigortacılık sektörü tüm bu gündemlerle, ‘Covid-19 Pandemisinin Sigortacılık Sektörüne Yansımaları’ başlığı ile
İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Toplantıda sigortacılığın güncel sorunlarının yanı sıra gelecekteki değişimle ilgili beklentiler de tartışıldı.
HAYATIMIZIN HER ALANINDA
İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay: Sigorta, hayatımızın her alanında. Zor zamanlardan geçiyoruz. Bu zor zamanlarda sigortacılık ayrıca bir önem arz etti. Tedarik ve üretim ağları sıkıntıya düştü. Bu açıdan toplantının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Tüm sektörleri olduğu gibi bu sektörü de yakından takip ediyoruz.
ONLİNE SATIŞLAR ARTTI
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu 2. Başkanı Ali Ersoy: Pandemi sürecinde sigortacılık sektörü yüzde 1.3 daralma yaşadı. Sigorta ve Bireysel Emeklilik Komitesi’nin hazırladığı analizler var. Hayat sigortasında hastalık risklerinden dolayı bir artış yaşandı. 2020, sektör açısından 2019’a göre bir miktar daralma ile kapandı. Uluslararası Sigorta Denetçiler Birliği’nin tespitine göre, operasyonel işlemler kolaylaştı. Risk farkındalığı ortaya çıktı. Siber saldırlar konuşulmaya başlandı. Yüz yüze satışların yerini online satışlar aldı. Uzaktan çalışma bilgi güvenliği gerekliliğini de beraberinde getirdi. Biz de bu süreçte kurum olarak tavsiye niteliğinde kararlar alarak sektöre yardımcı olmaya çalıştık.
DİJİTAL KANALLAR HAYATIMIZDA
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli: Sağlık branşında algı yükseldi ve bu alanda talep artışı yaşandı. Bu süreçte Covid-19 için de teminat verdik. Sigorta şirketleri bu alandaki bütün harcamaları karşıladı. Dijitalleşme çok önemli yani bizim online platformdaki satışlarımız sektör içerisine ana oyunculardan biri olarak giriyor. Dijital sigortacılık da artık dağıtım kanalı olarak hayatımızın bir parçası. Alacak sigortasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Zorunlu sigortalarda çok da fazla katma değer oluşturulamaz. Yeni ve nitelikli ürünlere odaklanmamız lazım. Sigorta şirketleri olarak en güçlü ve nitelikli dağıtım kanalımız olan acentelerimizle işbirliğine hazırız. Aynı şekilde eksperlerimiz de çok önemli. Çünkü bizler vatandaşımızın hasarını en kısa sürede hiçbir aracıya gerek kalmadan ödemek istiyoruz.
KOMİSYON ORANI YÜZDE 17’YE ÇIKMALI
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut: Sigorta acenteleri sektörün en büyük dağıtım kanalı.
Bu alanda 16 bin 900 meslektaşımız görev yapıyor. Pandemi sürecinde vatandaşlar sigorta harcamalarını kısmak istedi.
Biz de bu süreçte poliçe iptallerinden kaçınılması gerektiğini hep söyledik. Bizim müşterilerimizle gönül bağımız var. Düşünün ki, o kişiler sağlıklarını, servetlerini, evlerini, arsalarını size emanet ediyor. Küçük ve orta ölçekli acenteleri ayakta tutabilmek için trafik branşında özellikle onları desteklemek zorundayız. Bu çerçevede trafik sigortasında tavan acente komisyonu acil olarak yüzde 17’ye yükseltilmeli. Bu oran önceden yüzde 17’ydi, şu an yüzde 10. Sigorta Birliği Merkezi ile bir çalışma yapıyoruz. Bizler için bir mobil uygulama getiriyorlar. Emek ve zaman israfından kurtulmuş olacağız. TSB ile bir eğitim programı üzerine çalışıyoruz. Sektöre yönelik ciddi bir eğitim programı uygulanacak.
EKSPER ATAMA KOLAYLAŞACAK
TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Nedim Erdem: Sigorta sektörü, Covid-19’dan alnının akıyla çıktı. Türkiye’de sigorta sektöründe hasar süreçleri bilfiil işledi. Eksperlerimiz kimi zaman sahaya çıktı, kimi zaman görüntülü olarak görevlerini icra etti.
Hasar adetlerinde ilk etapta düşüş oldu, ancak haziran sonrasında hasar bildirimlerinde müthiş bir artış yaşandı. Yakında yapılacak bir düzenleme ile eksper atama süreci hızlanacak ve beş ekrandan atama gerçekleştirilebilecek. Tazminata doğrudan hak sahibinin erişebilmesini istiyoruz.
04 Nisan 2022 Pazartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma