AYŞE BAŞAK
Miami Üniversitesi bilim insanları, kök hücre tedavisini, yeni doğan bebeklerden alınan kordon kanını kullanarak uyguladı. Araştırma sonuçlarına göre tedavi, 85 yaş altı hastalarda yaşam şansını iki katına çıkardı. Tedavi prosedürüne göre araştırma ekibi, Covid-19’a yakalanarak akut solunum problemi yaşayan 48 hastadan 24’üne kök hücre tedavisi uygularken, diğer 24’üne plasebo tatbik etti. Bu esnada rutin tedavi prosedürlerini uygulamaya devam eden bilim insanları, 30 günlük sürecin ardından dikkate değer bir sonuca ulaştı. Buna göre kök hücre tedavisi uygulanan 24 hastanın yüzde 91’i, plasebo alanların ise yalnızca yüzde 42’si hayatta kaldı. Kök hücre tedavisi uygulanan hastalardan, sadece 85 yaş üzerinde olan biri hayatını kaybetti.
200 MİLYON HÜCRE
Miami Üniversitesi’nin araştırması, kök hücre yönteminin Covid-19 tedavisinde etkin olabileceğini gösterdi. Tedaviyi alan 24 hastaya 200 milyon adet kök hücre verildiği, iki günde bir, iki kez kök hücre aldıkları ve söz konusu hastaların
hastalığın ölümcül etkilerini bertaraf etmenin yanı sıra iyileşme ve nekahat süreçlerinin de hızlandığı açıklandı.
AKCİĞER TAMİRİ
Araştırma ekibinden Profesör Camillo Ricordi, kök hücre tedavisini, Covid-19’a karşı önemli bir kazanım olarak görüyor. Profesör Ricordi, çok sayıda hastalıkta etkin rol oynayan kök hücrelerin, vücuda enjekte edilir edilmez akciğerlere doğru mobilize olup, koronavirüs etkisiyle yıpranan akciğer dokusunu ‘tamire’ giriştiğini söylüyor. Başarılı sonuçların ardından vakit kaybetmeksizin Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuran araştırma ekibinin bir hafta içerisinde onay aldığını da belirtelim.