tatil-sepeti
tatil-sepeti

Covid-19’u erken tanı ve takip girişimi: Modimu

Giriş: 23.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Son yıllarda sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler öne çıkarken, özellikle pandemiyle birlikte ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ülkeler yeni sağlık regülasyonları gerçekleştiriyor. Yakın gelecekte hastalık tanı ve teşhislerinin dahi online yapılacağı konuşulurken, her yıl 150 milyon kişiye yanlış tanı konulduğu ve bu durumun sadece Türkiye’de 3 milyar TL zarara neden olduğu belirtiliyor.

Pandemi sürecinde geliştirdikleri Modimu projesiyle dikkat çeken Burak Özbek, başta Covid-19 olmak üzere erken tanı ve takip noktasında başarılı işlere imza atıyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) girişimcileri arasında yer alan ve BTM çatısı altındaki bir başka girişimci ile ortaklaşa olarak Modimu’yu geliştiren Özbek, projeyle ilgili detayları İstanbul Ticaret’e anlattı.

150 MİLYON YANLIŞ TANI

Modimu projesine nasıl karar verdiniz?

Sağlık alanında bir girişim başlatmayı çok uzun zamandır düşünüyorduk. Ülkemizde yanlış tanı konma durumu bir hayli fazla. Yanlış tanı ve tedavi yüzünden ilaçlara bağımlı bir hayat yaşayan kişiler var. Bu konuyu ekip arkadaşlarıma anlattığımda hepimizin zihninde aynı soru belirdi. Acaba kaç kişinin başına bu durum geliyor? Biraz araştırma yapınca acı gerçeği öğrendik. Her yıl 150 milyon kişiye yanlış tanı konuluyor ve bu tanıya bağlı tedaviler sonucu 45 milyon kişi vefat ediyor. Tabii bu durum ülke ekonomilerine de israf bütçesi yükü bindiriyor. Doğru tanıyı koymak için tekrarlanan testler ve ilaç masraflarıyla bu rakam sadece Türkiye’de 3 milyar TL. Tüm bu gerçekler bizi sağlık alanında çözüm üretmeye itti. Pandemi ise bizim için bir fırsat doğurdu. Covid-19 erken tanı ve takip noktasında çok başarılı işlere imza attık.

20 BİN KULLANICIYA ULAŞTIK

Projenizin diğer sağlık uygulamalarından farkı nedir?

Modimu, şu anda ‘bireysel’ ve ‘kurumsal’ olmak üzere iki farklı kanaldan kullanıcılarına ulaşıyor. Toplamda 20 bin kullanıcı sayısını aşmış bulunuyoruz. Bu rakamlara çok kısa sürede ulaştık. Topluma faydalı işler yapmak bizi mutlu ediyor. Modimu’nun en önemli özelliği, kullanıcısının onun için faydalı değer ürettiğimizin farkında olması. Onlar için kendimizi sürekli geliştiriyoruz. En son ‘Sağlık Danışma Hattı’ kurduk. 1 ayda 8 bin dakika seviyelerini geçti. Hem de bu hizmeti kurumsal üyelerimize ücretsiz sunuyoruz. Bu da bizi farklı kılıyor. Modimu, kullanıcısına her zaman yanında olduğunu hissettiriyor. Covid-19 sürecinde hastanelere gitmekten çekiniyorsa veya gitmek zorunda kaldığı durumda neler yapması gerektiğini bilmiyorsa Modimu onları bekliyor. Her zaman yanlarındayız.

HASTANE VE ÖNLEM UYARISI

Kullanıcının potansiyel hasta olması durumunda süreç nasıl ilerliyor?

Bireysel kullanıcılarımız eğer ‘riskli’ veya ‘çok riskli’ konuma düşerse, Modimu hemen hastane ve önlem konusunda uyarılarda bulunuyor. Doğruca sağlık kuruluşlarına yönlendiriyor. Kurumsal üyeliklerde ise iş yeri hekimi veya sorumlusu otomatik olarak durumu kontrol altına alıyor. Bütün süreçler, şeffaf ve güvenilir şekilde tamamlanıyor. Eğer kullanıcı hastalığında şüpheleniyorsa hemen ‘Sağlık Danışma Hattı’mıza bağlanarak gerekli süreçlerin bilgisini alabiliyor. Stres ve yanlış bilgilerden uzak olarak bu süreci atlatıyor. Tabii kurum içinde bulaşma riskinin önlenmesi için de Modimu sürekli olarak bilgilendirme yapıyor ve
uyarı mekanizmasını otomatik çalıştırıyor.

Modimu olarak hedefleriniz neler?

Modimu’nun asıl kendini konumlandırmak istediği alan, sağlık altyapısı üreten ve ihraç eden bir şirket olmak. Bu noktada yeni adımlar attık. Yakın bir tarihte Modimu tarafından geliştirilmiş kapsamlı sağlık çözümlerini görüyor olacağız. Bu noktada yeni anlaşmalarımız mevcut.

DİJİTAL TIP, SAĞLIK REGÜLASYONLARINI ŞEKİLLENDİRİYOR

Sağlıkta baş döndürücü bir dijital dönüşüm yaşanıyor…

Dijital sağlık alanında dünyadaki belli başlı firmalar tam bir yarış halinde. Ülkemiz bu yarışta hiç de geride değil. Sağlık teknolojileri açısından son 10 yılda bir atılım halindeyiz. Artık geleneksel tıp yerini dijital tıbba bırakmaya hazırlanıyor. Ülkeler de bunun farkında ve sağlık regülasyonlarını buna göre şekillendiriyor. Yakın gelecekte insanların hastaneye gitmeden tedavilerinin dijital cihazlar aracılığıyla yapılacağı günleri göreceğiz. Çok uzak değil. Pandemi de toplumun sağlık teknolojilerine ilgisini artırdı. Artık hastanelerin yanısıra dijital dünyada çözüm aranmaya başlandı. Tabii bu, doğru bilgiye ve çözüme ulaşamama riski de getirdi. Burada toplumsal güven sağlayan kuruluşlar pozitif ayrıştı.

EKOSİSTEMDE DAHA FAZLA YETENEKLİ GİRİŞİMCİ OLMALI

Türkiye’de girişimciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizdeki girişim ekosistemi çok dar. Neredeyse herkes birbirini tanır konumda. Bu durum fırsat olduğu kadar ekiplerin gelişmesi için sıkıntı da oluşturuyor. Ekosistemde ne kadar çok yetenekli girişimci olursa, ayakta duran girişimlerin onlarla birleşmesi de o kadar kolay olur. Biz de bunu başarmaya çalışıyoruz.

BTM’DEN GECE YARISI BİLE DESTEK GÖRDÜK

BTM’de bulunmak projenize ne gibi katkılar sağladı?

BTM ile yolumuz 2019’da kesişti. Muhteşem bir BTM ekibi ile tanıştık. Fikrimiz vardı ama ne yapmamız gerektiğini bilmiyorduk. Bu konuda sürekli yardımcı oldular. Hiç abartmıyorum, gece 02.00’de bile BTM ekibinin desteğini gördük. Her zaman koşulsuz yardımcı oldular. Minnettarız.