Covid-19 belirtilerine 7/24 uzaktan takip

Giriş: 21.07.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’da yerleşik Pavelsis Aviyonik Teknoloji Üretim Ticaret A.Ş., Modüler Akıllı Medikal İzleme Sistemi’ni geliştirdi.

Sistem; 2020 Yılı Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı’nca (İSTKA) destekleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İSTKA’nın mali desteği ile yürütülen sistem; desteklenmeye hak kazanan 800 proje arasında kabul gören tek özel şirket olma başarısını gösterdi. BLE teknolojisi ile kablosuz olarak çalışan sistem; hastaların ateş, nabız ve kandaki oksijen seviyesini (SpO2) sürekli ölçüp, kaydedebiliyor.

Eşik değerleri geçen tüm ölçümler hasta ve sağlık çalışanlarına alarm bildirebiliyor. Yoğun bakım ihtiyacı olmayan karantinadaki hastaların uzaktan takibini gerçekleştirebilen sistem, tıbbi değerlerinin takibi gereken hastalarda ve 3 yaş altı çocuklarda kullanılabiliyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Modüler Akıllı Medikal İzleme SistemiProjesi ile ilgili sorularımızı, Pavelsis Aviyonik Genel Müdürü Sinan Ali Tok cevapladı.

ELEKTRONİK VE GÖMÜLÜ SİSTEMLER

Pavelsis’i tanıtır mısınız?

Yıllardır elektronik ürün tasarım ve üretimi yapan Pavotek’in spinoff firmasıyız. Aviyonik sistemler, askeri elektronik ve haberleşme sistemleri, biyomedikal çözümler, güç elektroniği, nesnelerin interneti olmak üzere elektronik ve gömülü sistemler alanında her türlü ihtiyaca yönelik çok sayıda başarılı proje gerçekleştirdik.

UÇUŞ KONTROL SİSTEMİ

Hava platformlarında uçuş kontrol ve haberleşme sistemleri gibi stratejik önemi olan yetkinlikleri ülkemize kazandırdık.

Ar-Ge çalışmalarımızla özgün çözümler üretiyoruz. Gerçek zamanlı işletim sistemimiz Pavos ile mühendislerimiz tarafından geliştirilen çok sayıda modüler yazılım ve donanım kütüphanesi sayesinde kısa sürede karmaşık problemlere yönelik tasarım yapabiliyoruz.

HIZLI, GÜVENLİ, STABİL TAKİP

Sistem, Covid-19 sürecine nasıl bir fayda sunacak?

Covid-19 pandemisi sürecinde, sağlık çalışanlarımızın güvenliğinin artırılması çok önemli. Bu amaçla hastanelerden taburcu edilen hastaların karantina süresince evde veya yoğun bakım dışı yataklarda monitorizasyonunun takip edilmesini amaçladık. Evlerinde izole edilmiş, ayaktan tedavi gören, hafif hastalığı olan hastalar uzaktan anlık, güvenli ve hızlı olarak izlenebilecek.

DÜŞÜK MALİYET, KOLAY KULLANIM

Maliyeti ve kullanımı nasıl olacak?

Düşük maliyetli olacak ve kolaylıkla kullanılabilecek. Sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltacak, bulaşma riskini azaltacak. Daha fazla hastanın tedavi alması ve takip edilmesi mümkün olacak. Uzaktan takibe süpervizörlerin de dahil olması sağlanacak.

HIZLI MÜDAHALE İMKANI SAĞLIYOR

Hasta ile ilgili anlık bilgi verecek mi?

Hastanın ateş, SpO2 ve nabız bilgileri BLE teknolojisi sayesinde tüm mobil cihazlardan anlık ve geçmişe dönük izlenebilecek. İlgili parametreler için alarm durumu oluştuğunda hızlı müdahale imkânı sağlanabilecek. Sistem üzerinden, yetkilendirilmiş kişiler tüm hastaların durumlarını takip edebilecek. Bireysel kullanımda ise kişiler yakınlarının durumlarını sürekli takip altında tutabilecek.

BAŞKA HASTALIKLARDA KULLANILACAK

Ayrıca 3 yaş altı çocuklarda ve tıbbi değerlerinin takibi gereken hastalarda da güvenle kullanılabilecek. Ürünümüzün Ar-Ge çalışmaları sürmekle birlikte hızla üretime geçebilecek düzeydeyiz. Sistemden, yüksek riskli komorbiditesi, solunum sistemi hastalığı olanların da yararlanması amaçlandı. İlk adımda 2 bin 100 adet üretmeyi planlıyoruz. Tıbbi ve medikal danışmanlığımızı İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Kemal Turgay Özbilen yapıyor.

* İSTKA’nın desteklediği Modüler Akıllı Medikal İzleme Sistemi Projesi kapsamında hazırlanan röportajda, içerik ile ilgili tek sorumluluk (yararlanıcı/ortaklar/yükleniciler) Pavelsis Aviyonik Teknoloji Üretim Ticaret A.Ş.’ye ait olup İSTKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.

ANLIK TAKİP

Karantina sürecinde sağlık çalışanlarının, hastaların durumlarını anlık olarak, tek bir yerden ve uzaktan görüntüleyemediklerine dikkat çeken Sinan Ali Tok, “Sağlık çalışanlarının hayatını riske atan bu durum, sistemimiz sayesinde ortadan kalkacak.
BLE ateş ölçer, SpO2 ve nabız ölçer ürünleri ile ölçülen sağlık bilgileri merkeze iletilecek. Bilgiler hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanları tarafından 7/24 izlenebilecek” dedi.

NABIZ VE OKSİJEN UYARISI

BLE nabız ölçer, nabız ve kandaki oksijen miktarını yüksek hassasiyetle sürekli ölçebiliyor. Ölçülen veriler BLE 5.2 ile kablosuz olarak çevredeki akıllı cihazlara ve bilgisayarlara gönderilebiliyor. Kablosuz olduğu için hastaya fazladan bir rahatsızlık vermiyor. Kişinin nabzı veya oksijen verileri eşik değeri geçince merkeze uyarı gönderiyor.

Steril ortamdan hasta kontrolü Çevresindeki BLE ile veri aktaran modüllerin ölçüm bilgilerini alıp Wi-Fi ile takip modülüne gönderebilen sistem, duvara sabitlenebiliyor ve adaptör ile çalışabiliyor. Takip modülünde toplanan bilgiler, tüm akıllı cihazlardan izlenebiliyor.

Kişi temelli eşik seviyesi belirlenerek ilgililerin uyarılması sağlanabiliyor. Ölçüm değerleri anlık ve geriye dönük grafiksel olarak görüntülenebiliyor. Sağlık çalışanları steril bir ortamdan hastalarının durumlarını kontrol edebiliyor. Ayrıca acil durumlarda, uyarı verebildiği için ölçüm değerlerinin gözden kaçma ihtimali en aza iniyor.

YÜKSEK ATEŞ ALARMI

BLE ateş ölçer, kişinin vücut sıcaklığını 0.1 C hassasiyet ile sürekli ölçümleyebiliyor. BLE 4.1 ile kablosuz olarak çevredeki akıllı cihazlara ve bilgisayarlara gönderilebiliyor. Ateş belirlenen eşik seviyesini aştığı zaman sisteme alarm gönderiyor.