tatil-sepeti
tatil-sepeti

Çok hızlı şekilde otel arsası geliştirilmeli

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, sanayi arsalarındaki fahiş fiyat sorununa dikkat çekerek, “Bir fabrika kurmak istediğinizde sermayenizin üçte birini toprağa yatırıyorsunuz. En efektif çözüm, sanayiciye hızlı ve makul fiyatlı arsa tahsis etmek” dedi.

Giriş: 23.01.2023 - 14:04
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Sanayici gibi otel yatırımcısının da arsa sıkıntısı yaşadığını belirten Avdagiç, “İstanbul, 20-25 milyon turist ağırlasın diyoruz ama nerede konaklatacağız? Otellerde doluluk oranı zaten yüzde 90 civarında. İstanbul’da çok hızlı şekilde otel arsası geliştirilmeli” diye konuştu.

 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’de toprakların sadece yüzde 0.36’sının sanayiye ayrıldığını belirterek, “Sanayiciye hızlı ve makul fiyatlı sanayi arsası tahsis edilmeli” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de sanayi alanlarının toplam yüzölçümünün, ülkenin toplam yüzölçümüne oranının sadece yüzde 0.36 olduğuna dikkat çeken Avdagiç, “Almanya’da bu oran yüzde 4.4. Biz sanayileşelim diyoruz ama topraklarımızın sadece yüzde 0.36’sını sanayiye ayırmışız. Avrupa’nın en pahalı sanayi arsası satan ülkelerinin başında geliyoruz. Kendi sermayemizle kalkınma sürecinden bahsediyoruz. Sanayicinin arsa sorunu için aklımıza gelen ilk efektif çözüm ve hemen uygulayabileceğimiz yöntem, hızlı ve makul fiyatlı arsa tahsis etmek” diye konuştu.

 

49 YILLIĞINA KİRALANSIN

 

Sanayi arsalarının 49 yıllığına kiralanması önerisinde bulunan Avdagiç, şöyle devam etti: “Sanayi arsaları 49 yıllığına kiraya verilsin. Kiralayan sanayici taahhütlerini yerine getirirse bir bedelle devralsın ya da almasın. ‘Real estate’ gibi ‘state estate’ olsun. Spekülasyona da kesinlikle fırsat vermeyelim. Ama siz toplam arazinizin sadece yüzde 0.36’sını sanayiye ayırırsanız fiyatlarda spekülasyon da kaçınılmaz oluyor. Ayrıca makul fiyatlı arsa temini, yatırımlar için tek haneli faizle kredi kullandırmaktan daha değerli olur.”

 

SERMAYENİN 3’TE BİRİ TOPRAĞA 

 

Sanayi arsalarındaki fahiş fiyat sorununu gündeme getiren Avdagiç, “Kendi sermayemizle sanayimizi efektif kullanmamız gerektiği, herkesin kabul ettiği bir yaklaşım” dedi. Avdagiç, İstanbul sanayisinin hinterlandında ortalama bir OSB’de metrekare fiyatının 400 dolar olduğunu hatırlatarak, “25 dönüm bir arazi alıp üzerinde orta büyüklükte bir fabrika kurmak için sadece 10 milyon doları toprağa yatırılmak zorunda. Yani 20 milyon dolar sermayeniz olsa yarısını toprağa yatırıp işe başlıyorsunuz. Biraz iyimser olup sermayemizin üçte birini toprağa yatırdığımızı varsayarak, küçük bir hesap yapalım. 100 birim sermayeniz var, en iyimser tahminle 3’te 1’i toprağa yatırılıyor. Toprağa yatırılan yüzde 33’ü yüzde 3’e düşürseniz, yüzde 30’luk bedava bir kaynağa sahip olacaksınız. Toprağa 10 milyon dolar değil, 1 milyon dolar yatırmış olsanız, sermayenizin en yüzde 30’unu gerçek yatırıma yönlendirmeniz mümkün olacak” dedi. 

 

OTEL ARSASI YOK

 

Şekib Avdagiç, İstanbul’da sanayici gibi otel yatırımcısının da arsa sıkıntısı yaşadığını söyledi. İstanbul’un turizmde 2022’yi çok iyi geçirdiğini, şehirdeki yeni turizm yatırımlarının çok iyi gittiğini vurgulayan Avdagiç, ancak otel yapmaya uygun arazi sıkıntısının had safhada olduğunun altını çizdi. Avdagiç, “İstanbul’da çok az sayıda arsa var ve bunlar da çok fahiş fiyatlardan satılıyor. Sanayici gibi otel yatırımcısı da sermayesinin önemli kısmını arsaya yatırmak zorunda. Bu nedenle İstanbul’da çok hızlı şekilde otel arsası geliştirilmeli. Özellikle şehir merkezinde, Talimhane ve Salıpazarı-Maslak aksı üzerinde arsalara ihtiyaç var. İstanbul, 2022’yi yaklaşık 16 milyon turist ile kapattı. Ancak arsa temini olmazsa bunun artması mümkün değil. İstanbul 20-25 milyon turist ağırlasın diyoruz ama nerede konaklatacağız? Otellerde doluluk oranı zaten yüzde 90 civarında… Bırakın 25 milyonu, 18 milyon bile ağırlayamayız. Bu noktada otel yatırımları için arsa tahsis edilmesi önemli” diye konuştu. 

 

SOFTITO’YA KAPASİTEMİZİN 110 KATI TALEP GELDİ

 

Avdagiç, İTO’nun eğitim alanındaki çalışmalarına ilişkin de şunları kaydetti: “SoftITO projesini başlatıp SoftITO Yazılım ve Bilişim Akademisi’ni kurduk. Bu proje ile Türkiye’nin yazılımcı havuzunu geliştirmek istiyoruz. 5 ayrı disiplinde yazılımcı yetiştirmek için bir ay sonra eğitimler başlayacak. Kapasitemizin 110 katı talep aldık. Hayalimiz, üniversitenin sürekli eğitim merkezini devreye sokarak, her yerde bu kursları açıp olabildiğince çok gence eğitim vermek.”

 

İFM’NİN KAPILARI HERKESE AÇIK

 

İTO yönetimindeki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne (İDTM) ait İstanbul Fuar Merkezi (İFM) ile ilgili de bilgiler paylaşan Avdagiç, “İlk günden bu yana kaliteli bir fuar alanı sağlayıcısı olmak istediğimizi söyledik. Şu anda TÜYAP bile 4 fuarını İFM’de yapıyor. Hiçbir kısıtlamamız yok. Bence bu anlamda çok doğru ve hayırlı bir iş yaptık. CNR da şartları sağladığı takdirde gelip burada fuar yapıyor. Muhakkak 3-4 yıllık sözleşmeler imzalıyoruz. Burada ‘sosyal demokrat’ bir yaklaşım göstererek, 1 holden 11 hole kadar kiralama yapıyoruz. Arkadaşlara ‘asla geri çevirmeyin’ diyoruz. Kimseyi olabildiğince reddetmiyoruz. Bu şekilde birçok küçük ve orta ölçekli fuarın önünü açtık” diye konuştu.