Çocuklar bilime dokunacak

Giriş: 25.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Ticaret Odası tarafından girişimcilerin desteklenmesi amacıyla kurulan ve faaliyetleri İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden Bilimix projesi, çocukları bilimle buluşturmaya odaklandı. BTM’nin ‘Sahne XL’ etkinliğinde yer alan, eğitim sistemine farklı bir bakış açısı getirerek, ezberci eğitimden çok pratik yaparak öğrenme metodunu benimseyen Bilimix’in kurucularından Güray Gürsönmez, Türk eğitim sistemi için hayallerini ve hedeflerini İstanbul Ticaret Gazetesi’ne anlattı.

FARKLI BİR DENEYİM

Projenizi yenilikçi yönü ile birlikte anlatabilir misiniz?

Çocukların bilgiyi üreterek, yaşayarak ve sorgulayarak öğrenmeleri için Bilimix adlı projemizi başlattık. Müfredat destekli ürettiğimiz etkinlik setleri ile bilginin daha kalıcı hale gelmesini, çocukların keşfetme eğilimlerinin artmasını ve farklı bir öğrenme deneyimi yaşamasını amaçlıyoruz. Hedefimiz ise tüketimden üretime geçen bir nesil yetiştirmek.

Şu an okul ziyaretleri, geri bildirimler, satış ve pazarlama, ürün geliştirme ve kullanıcı deneyimi konularına odaklandık.

MÜFREDATA DESTEK

Projenizin uygulama metotlarından bahseder misiniz? Hedefleriniz neler?

Etkinlik setlerimizi, müfredata destek niteliğinde okulların talep ettiği ders ve konulara göre gönderiyoruz. Okullara toplu siparişle gönderilen etkinlik setleriyle sınıf içinde etkinlik çalışmalarında ya da kendi kulüplerinde etkinlikler düzenleyerek uyguluyorlar. Ayrıca internet sitemiz üzerinden de bireysel kullanıcılara satışlarımız devam ediyor. Projemizde; uygulamalı eğitimin önemini vurgulayarak, çocukların bilgiyi üreterek öğrenmesini ve üreten, keşfeden bir neslin yetişmesini hedefliyoruz. Bu sayede eğitim kalitesinin artmasına katkıda bulunmak en temel hedeflerimizden biri.

SADECE EĞİTİMDE

Projenizi eğitim sektörü ile birlikte başka sektörya da alanlarda kullanmayı düşünüyor musunuz?

Sadece eğitim sektöründe kullanmayı düşünüyoruz. Çünkü Bilimix olarak eğitimi; küresel anlamda ülkenin rekabet gücünün ve ülkede yaratılan katma değerin artırılmasına öncülük eden en önemli sektörlerden biri olarak tanımlıyoruz.Eğer bir ülkede eğitimi geliştirir ve ona değer verirseniz, çocukları kaliteli bir eğitimle donatırsanız, diğer sektörlerin de hızla geliştiğine tanık olursunuz. Bu sebeple çocukların beyin fonksiyonlarını geliştirecek ürünler tasarlıyor ve yeni şeyler öğrenmelerini amaçlıyoruz.

İLK 10’A GİRECEĞİZ

Projenizin Türk eğitim sistemine ve global pazara faydaları neler olacak?

Ne yazık ki, PISA sonuçlarında 70 ülke arasında 50’nci sıradayız. Projemiz, Türk eğitim sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yola çıktı. Ezbere dayalı eğitim sistemini bırakarak, sürekli gelişen dünya ve artan teknoloji ile çocukların tüketen bir toplum bilinciyle değil, üreten toplum bilinciyle büyümesini istiyoruz.
2023 vizyonuna da uyarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın ileriki dönem projelerini de göz önüne alarak Bilimix eğitim setlerini geliştirmeye devam ediyoruz. Projemiz ile çocuklar bilgiyi üreterek öğrenecek, öğrendiği bilgiyle üretecek ve ürettiği katma değer ile de ülkemizi kalkındıracak.