tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) girişimciliği desteklemek için kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile bilim odaklı çocuk ve genç kuluçka merkezi Fikir Değirmeni’nin organize ettiği Fikir Sahnesi’nde, çocuk girişimciler, projelerini anlattı.

Yaşları 11 ile 15 arasında değişen çocuk girişimciler, evsel atıkların geri kazanımı için ev halkını bilinçlendirici videolardan, çocukların kendi çizgi filmlerini yapabilecekleri platforma; kitapları online ortama taşıyarak çocuklara yük olan okul çantalarının ortadan kaldırılmasından, özgüveni yüksek çocukların yetiştirilmesine; doğru meslek seçimlerinden, sokak hayvanlarının sığınabileceği evlere kadar geliştirdikleri projeler ile gelecek için umut vadetti.

HERKESE KAPI AÇIK

Çocuklar, bu yenilikçi iş fikirlerini BTM’nin Fulya’daki yerleşkesindeki Fikir Sahnesi’nde yatırımcılar ile paylaştılar. Etkinlikte konuşan BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, “BTM olarak her yaştan girişimciye destek vermek için yola çıktık. Bu yolculukta 7 yaşındaki çocuklarımızın fikirlerini de 77 yaşındaki dedelerimizin fikirlerini de aynı titizlikle dikkate alıyoruz. Kapımız her yaştan yenilikçi iş fikri olan girişimciye her zaman açık” dedi.

Fikir Değirmeni Kurucusu Burak Kartal da “Hedefimiz; araştırarak öğrenen, deneyimleyerek kendini geliştiren bireyler yetiştirmek. Çocuklarımızın yeteneklerini keşfederek, geleceğin bilim insanlarına katılmalarına yardımcı olmayı arzu ediyoruz. Destekleri için BTM’ye teşekkür ederiz” diye konuştu.

İŞTE ÇOCUK GİRİŞİMCİLERİN ÖRNEK PROJELERİ

EVSEL ATIKLARI DEĞERLENDİRENE ÖDÜL

Defne Dursun – 11 yaşında: Evsel atıkların değerlendirilmesini sağlamak için ‘DIY Center’ iş fikrini geliştirdi. Bunun için videolar hazırlayacak. Oyunlaştırma odaklı bir platform olacak. Geri dönüşümlerini ekleyenlere rozet verilecek. Video izleme sayısı, geri dönüşüme katkı verme sayısına göre puanlama oluşturacak. Haftanın, ayın ve yılın geri bireyleri belirlenecek ve ödül gönderilecek.

HERKES KENDİ ÇİZGİ FİLMİNİ YAPABİLECEK

Maya Özgür – 11 yaşında: Yerli çizgi filmleri ve ögelerini artırmak, ailelere daha çok seçenek sunabilmek için bir platform geliştirdi. Çocukların karakterlerini oluşturabilecekleri, onları canlandırabilecekleri bir platform oluşturacak. Bu süreç çocukların hayal dünyasının güçlenmesine katkı sağlayacak. Çocuklar için bir hikaye oluşturmak isteyen yetişkinler ise platform ile animasyonlarını tasarlayabilecek, satışı site üzerinden sağlanabilecek.

AĞIR OKUL ÇANTASINA SON

Yusuf Avcı – 12 yaşında: Ağır okul çantasına karşı kitapların içerikleri güncellenerek e-kitap haline getirilecek. Öğrencilerin teknolojiyi verimli kullanarak kolaylıkla taşıyabileceği bir sistem haline getirilecek. e-kitaplar tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlarda çalışabilecek. İhtiyac, müfredatın önceliğine göre hazırlanacak ve öğrenme sürecine aktif katkı sağlayacak.

ÖZGÜVENİNİ GELİŞTİRİYOR

Muzaffer Utku Gencay – 12 yaşında: Ailedeki eğitimi artırmak, özgüveni yerinde, iletişimi güçlü bireyler yetiştirmek için aile danışmanlık iş fikrini geliştirdi. Ailelere çocukları ile nasıl iletişim kurabileceklerine yönelik program hazırlanacak. Uzmanlardan destek alarak 2 aylık uygulamalı eğitim hazırlayacak. Sonra, öncelikle aile içindeki iletişim ile ilgili testler yapacak. Ardından planlamaların uygulanmasını isteyecek. Belli bir zaman sonra testi tekrarlayıp başarıyı gözlemleyecek.

‘SEN DE BAŞARIRSIN’ DİYECEK

Muhammed Talha Vardi – 12 yaşında: Sürekli hastalığı olan öğrencilere online eğitimin verileceği ‘sen de başarırsın’ adlı platformu kuracak. Öğrencileri, öğretmenleri ile bir araya getirecek. Hastalığı olan öğrenci ve öğretmen bir profil oluşturacak. Öğretmen, profilde kendini tanıtıp, verebileceği eğitimi yazacak. Öğrenciler öğretmenleri inceleyip, kendisi için uygun eğitimi seçip derse katılacak. Dersler toplu yapılacak. Sınıf ortamı oluşturulup, farklı arkadaşlıklar edinilmesi sağlanacak.

DOĞRU MESLEK SEÇİMİ İÇİN

Efe Hüseyinoğlu – 12 yaşında: Küçük yaşta doğru meslek seçimine yönlendirmek, öğrencilerin yeteneklerini belirlemede yardımcı olmak için ‘hayal mentorum’ adlı platformu geliştiriyor. 10-18 yaş aralığındakilere doğru meslek seçimine online yardımcı olacak ve farklı meslek dallarındaki bireylerin bulunduğu mentoring sistemi kuracak. Çalıştığı alanda uzman kişilerden mesleklerinin imkanları ve çalışma alanları tanıtılacak. Bunun yanında staj desteği ile uzmanların yanında belli bir zaman geçirerek o mesleği daha iyi anlayabilecek imkanlar sunulacak.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN OTOMATİK EV

Reyhan Güllüce – 12 yaşında: Sokak hayvanları için geliştirdiği sistem kapsamında, otomatik hayvan evi (OHE) geliştirecek. Her OHE’nin özel kontrol sistemi olacak ve hasar aldığında merkeze çağrı yollayarak, konumunu belirleyecek. OHE’nin duvarları yalıtımlı ve korumalı olup, rutubet riski en aza indirilecek. İçinde ise mama ve su sistemi ile özel dekorlar bulunacak. OHE olarak, amacımız sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artırmak.

HERKES KENDİ TAKIMINI KURACAK

Yunus Emre Özer – 13 yaşında: Spor algısını artırmaya yönelik spor uygulaması geliştirdi. Farklı spor branşlarındaki kişileri bir araya getirip, ortak alanda spor yapmalarını sağlayacak. Mahalle arasında derecelendirme sistemi ile en çok spora katılan kişilere haftalık ve aylık en çok spor yaptığı kişiler ile buluşma organize edilecek. Farklı oyunlaştırma metotları ile spora ilgi artırılacak. Futbol maçı yapacaksınız, defans veya kaleci oyuncunuz gelmedi. Uygulama sayesinde eksik olan oyuncuları duyurarak bulabilirsiniz. Kendi gurubunuzu oluşturup takımınızı kurabilir, profilinizde hangi branşları yapabildiğinizi hangi mevkilerde oynayabildiğinizi yazabilirsiniz, Facebook’la bağlantı kurabilir, her maça gittiğinizde bir level atlasanız 20 levelden sonra artık kendi maçınızı ayarlayabilirsiniz.

OYUNLAŞTIRILMIŞ ONLİNE PLATFORM

Azra Toraman – 15 yaşında: DEHA eğitim platformu kapsamında, 11-18 yaş aralığındaki öğrencilerin, proje ödevlerini uygulama üzerinden almalarını sağlayıp, oyunlaştırılmış online ödev platformu oluşturulacak. Ödevleri platform üzerinden yürüterek öğretmenlerin, proje değerlendirme süreçlerini kolaylaştırıyor. Ayrıca ders müfredatına uygun oyunlaştırılmış etkinlikler hazırlayarak öğretmenlerin kullanımına sunacak. Bu sayede derslerin daha anlaşılabilir işlenmesini sağlayacak.

SOSYAL SORUMLULUĞA DAHİL EDECEK

Cemre Nil Çelik – 15 yaşında: Teknolojiyi kullanarak liseli öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerine dahil olmalarını, gönüllülük bilincini kazanmalarını amaçlayarak bir uygulama hayata geçirecek. Uygulama kapsamında öğrencilerin, düzenlenecek sosyal sorumluluk etkinliklerine katılmaları sağlanacak. Katılan kişiler her etkinliğin sonunda belirli bir ödül kazanacak. Bu sayede kullanıcılara sorumluluk bilincini aşılanmış olacak.

10 Mayıs 2019 Cuma

Etiketler : Sektörel