tatil-sepeti

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Geçen hafta bu sayfada sizlere Yeni Camii Hünkar Kasrı’ndaki sanat dükkanlarının yeniden açıldığı haberini paylaşmıştık. Bu hafta ise dikkatimizi çeken sanat dükkanlarından biriyle ilgili detayı sunuyoruz. ‘Filografi Dükkanı’ adlı dükkanda icra edilen sanatın detaylarını, Filografist Bahtiyar Abanoz’a sorduk. Filografi ile 8 yıl önce Halk Eğitim Merkezi’nde tanıştığını anlatan Bahtiyar Abanoz, 3 yıllık eğitimin ardından sanat icrasına başlamış. Çok severek ve sabırla filografist yolculuğuna çıktığını belirten Abanoz, filografiyi şöyle tanımlıyor: “Tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çivi ile çakılması ve arasından çeşitli renklerde teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatı.”

ORTADOĞU’DAN ÇIKTI

‘Çivi sanatı’ olarak da tanımlanan filografinin Ortadoğu’dan çıktığını ve dünyaya yayıldığını ifade eden Bahtiyar Abanoz, şöyle devam etti: “Filografi, Osmanlı imparatorluğu zamanında da yapılan bir el sanatı. Filografinin Türkiye’deki duayen ismi ise Saim Devrilmez. Kendileri bu sanatının öncüsü ve büyük hocası… Günümüzde Halk Eğitim Merkezleri, İSMEK’ler ve birçok kültür merkezi uygulamaya dair eğitimler veriyor.”

SABIRLILARIN İŞİ

Kişinin yapma isteği, el becerisi ve sabrına göre bir eserin ortaya çıkma süresinin değiştiğini vurgulayan Abanoz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ortalama 10 günde güzel bir eser ortaya çıkarabilirsiniz. Fakat bunun için öncelikle sabır, sebat, biraz simetri ile renklerde ve tasarımlarda hayal gücü gerekiyor. Teknikleri de dikkate almak lazım. Gelişi güzel sarıldığında ahenk bozuluyor.”

İLAÇ GİBİ UYGULAMA

İlkokullarda öğretmenlerin çocuklara proje bazlı el becerisi-sanatsal ödev olarak filografi verdiğini hatırlatan Abanoz, şunları kaydetti: “Çocuklara ödev olarak veriliyorsa 60-70 yaş, genç, yaşlı herkes yapabilir. Bu sanatın insan psikolojisine olumlu etkileri de var. Antidepresan ilaçlar etkisinde diyebiliriz. Kendinizi tamamen bu işe odaklıyorsunuz, mükemmel bir stres atma yöntemi.”

ADIM ADIM FİLOGRAFİ

Filografi için ‘çivi ve telin aşkı’ diyenler de var. Peki, bu sanatın püf noktaları neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor?

İlk başta uygulanacak desen belirleniyor. İkinci adımda desen tahtanın üzerine geçiriliyor. Sonra desenin üzerine tek tek çivilerle işleme yapılıyor. En son aşama ise örgü… Yaklaşık 17 örgü yöntemi var. Her tekniğin ayrı bir öğrenme süreci bulunuyor. Çizilen desene uygun örgü çeşidi uygulanıyor.

HER BÜTÇEYE UYGUN ESER

Filografist Bahtiyar Abanoz, “Sanata paha biçilmez” diyor, ancak ekliyor: “Filografi eserleri her bütçeye hitap ediyor. Maliyette büyük küçük fark ediyor. Öte yandan malzemeler kaliteye göre değişiyor.”

Abanoz’un verdiği bilgiye göre eserin ölçeğine ve kullanılan malzemeye göre fiyatlar 100 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

04 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem