Salı, 26 Kasım, 2024
Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknopark A.Ş. arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle, mesleki eğitim merkezi programına kayıt yaptıran öğrencilerin eğitim ve istihdam süreçlerinin yürütülmesi, burs desteği sağlanması, Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerde nitelikli istihdam olanakları sunulması hedefleniyor. Protokolün imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimin yakın tarihteki gelişimine dair bilgi verdi.
BİRLİKTE PLANLIYORUZ
Bakan Mahmut Özer, mesleki eğitimi güçlendirmek için büyük hamleler yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Dedik ki iş gücü piyasasının temsilcilerinin tamamını eğitim süreçlerinin içine dahil edelim. Birlikte müfredatı güncelleyelim. Öğrencilerin işletmedeki beceri eğitimlerini, stajlarını birlikte planlayalım. Mesleki eğitimin kalitesinde kritik rol oynayan öğretmenlerin eğitimlerini birlikte planlayalım. Tek bir isteğimiz var; o da istihdama öncelik sağlansın.”
HEDEF 1.5 MİLYAR TL
Meslek liselerini daha donanımlı ve teknoloji odaklı hale getirdiklerini söyleyen Bakan Mahmut Özer, şunları kaydetti:
“Bu yaklaşımla ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ni kurduk. Yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci aldık. Bu yaklaşımla Teknopark Meslek Lisesi’ni, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Liselerini kurduk. Şu anda eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektörün en güçlü temsilcileriyle işbirliği yapıyoruz. İşbirliği yapmadığımız tek bir mesleki eğitim alanı yok. Tüm müktesebatı tek bir noktaya teksif edebilmek kısa sürede meyveler vermeye başladı. Eğitim verilen tüm alanlarda, meslek eğitimde üretim kapasitesi devasa noktalara ulaştı. 200 milyon TL’lik gelir elde edilirken 2021 yılını 1 milyar 161 milyon TL’lik gelirle kapattık. 2022 yılındaki hedefimiz 1.5 milyar TL.”
2 BİN 200 TL BURS
İmzalanan protokolle Teknopark İstanbul’un yerleşkesine mesleki eğitim merkezi kurduklarını belirten Özer, “Teknopark İstanbul, yaklaşık 8 bin 300 istihdamın olduğu bir yerleşke. Tüm firmalar mesleki eğitim merkezi üzerinden çırak ve kalfa ihtiyacını karşılayabilecekler. Ama iki ilave katkı olacak. Birincisi, mesleki eğitim merkezi üzerinden Teknopark İstanbul’daki bir firmada çalışan çıraklara Teknopark İstanbul ilave 500 TL burs verecek.
MEB olarak 1.700 lirayı da biz vereceğiz. Dolayısıyla toplamda 2 bin 200 TL burs sağlanacak. Ama en kritik şey, mezun olduğu zaman istihdam garantisi olacak” diye konuştu.Protokolün Türkiye’deki diğer teknoparklara örnek olmasını dileyen Özer, projeye emeği geçenlere teşekkür etti.
580 BİN ÇIRAK VE KALFA VAR
Türkiye’de 159 bin çırak ve kalfa olduğunu, bugün bu sayının 580 bine ulaştığını kaydeden Bakan Özer, sahadaki durumu şöyle özetledi: “Türkiye’deki işverenler, gençler bu sürece katılmak istiyor; çünkü mesleki eğitim merkezine katılan her öğrenci ayda asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret alıyor.Onu da devlet olarak biz üzerimize aldık. Çırak, kalfa sertifikasyonu farklı olduğuna göre alacağı ücretin de farklı olması gerekiyordu. Kalfaların ücretini yüzde 50’ye, 3 bin liranın üzerine çıkarttık. Bu sayıyı 2023’ün sonuna kadar 1 milyona çıkaracağız.”
MESLEK LİSELERİ İHRACAT YAPIYOR
Mesleki eğitimde patent, faydalı model, marka ve tasarım konusunda da eğitim verildiğini ve kurulan 50 Ar-Ge merkeziyle tescil alınmaya başlandığını anlatan Bakan Mahmut Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl aldığı tescil sayısı 7 bin 538. Hedefimiz7 bin 500’dü, onu aştık. Hedefimiz aslında bunun ticarileşmesiydi. Meslek liseleri, 74 ürünle ticarileşme sağladı ve artık yurt dışına ihracat yapmaya başladı” dedi.
08 Ağustos 2022 Pazartesi
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı