Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İş dünyasının aktörlerini ve ticareti etkileyen gelişmelerin başında tedarik sorunları geliyor. Çip krizi ise gündemde öne geçmiş durumda. İstanbul Ticaret Odası (İTO), ‘Sektörde Yaşanan Çip Krizinde Son Gelişmeler’ webinarı düzenledi. Webinara, endüstriyel elektronik ve tüketici elektroniği firmalarının yetkilileri katıldı. Açılışta konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, “Ev aletlerinden tıbbi cihazlara kadar çoğu üründe çip var. Türkiye kendi çip üretim hatlarını kurmaya hazırlanıyor. Yarı iletken teknolojiler araştırma laboratuvarı çalışmaları sürüyor” dedi.
ÇÖZÜM ÜRETİMDE
Webinarın moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim yaptı. Prof. Zaim konuşmasında, “Dijital dönüşümün peyderpey gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak pandemi sebebiyle çoğu şey 2-3 ay içinde gerçekleşti. Çözüm için gereken şey katma değerli ürünleri kendimizin üretmesi” dedi.
LOJİSTİK ALTERNATİFLER
Webinarda konuşan Arçelik Satın Alma Direktörü Hakan Kozan ise pandemide 20 hafta olan tedarik süresinin 52 haftaya çıktığını söyledi. Kozan, “Şanhay’daki durum sebebiyle Çin’de daha çok problem yaşanacağı tahmin ediliyor. Çip tedarik probleminin çabucak çözüleceğini sanmıyoruz. Firmalarımız farklı lojistik imkanları araştırmalı” diye konuştu.
PARÇAYA GÖRE TASARIM
Hakan Kozan, firma olarak nasıl hareket ettikleriyle ilgili şunları söyledi: “Eylül 2020’de 2021 ihtiyacımızın tamamını ‘alma garantili sipariş’ olarak bildirmiştik. Bu sebeple çok fazla etkilenmedik. Kolay bulunan çiplere göre tasarımlarımızı revize ettik. Burada Ar-Ge yeteneği ve knowhow bizi olumlu ayrıştırdı.”
KAPASİTE ARTACAK
DAIICHI Elektronik Genel Müdürü Ömer Tunç Akdeniz ise “Çip krizinde çözüm, kapasiteyi artıracak yeni yatırımların hayata geçirilmesinde. Bu krizi aşmak isteyen ülkelerin kendi çipini üretebilir hale gelmesi gerekiyor. Kendi çipini üretemeyen hiçbir
ülke özgür değildir” dedi.
Akdeniz, “Üretimle talebin başa baş noktaya gelmesi yatırımlara bağlı. Bunun da 2023’te gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Ancak kapasite artarken ihtiyaç da artacak. Çünkü otomotivde yüzde 10 olan pay yüzde 30’lara çıkacak. Birçok çip üreticisinde veya dağıtıcısında Türk mühendisleri veya tasarımcıları çalışıyor. Aslında bu konuda yatırım yapacaksak, transfer edebileceğimiz yetişmiş insan kaynağı mevcut. Mühendis ve tasarımcı insan kaynağına çok önem vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
PAZAR PAYINDA REKABET
Webinarda paylaşılan bilgiye göre, bir çip fabrikasının kurulup üretime geçmesi 2-3 yılı buluyor. Fabrikanın yatırım maliyeti 10 milyar dolar civarında. Çip pazarında Çin’in payı yüzde 24. Avrupa Birliği ülkeleri ise yüzde 10 olan pazar payını yüzde 20’ye çıkaracak stratejik teşvikler üzerinde çalışıyor. Apple’ın tedarikçisi olan firma, Çin’de 3 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Güney Kore de bu alanda 10 yılda 116 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.
09 Mayıs 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi