tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’un, ileri teknolojili üretimleri ile yüz güldüren firmaları her hafta sayfalarımızda okurlarımızla buluşuyor.

Bu hafta, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ne, Türkiye’nin ilk ve tek bluetooth tabanlı konumsal servislerini (navigasyon ve eşya takibi) geliştiren HPC Bulut Bilişim A.Ş.’yi konuk ediyoruz. Firmanın tescilli markası Mobiki.

SÜPER BİLGİSAYAR YÖNETİCİSİ

HPC Bulut Bilişim’in kurucusu ve başkanı mühendis Yunus Bal, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilişim Enstitüsü, Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Konum tespit sistemleri ile ilgili akademik çalışmaları da bulunan Bal, bu projesi ile İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden doktora teklifi aldı. Uzun zaman Türkiye’nin ilk süper bilgisayarında sistem yöneticiliği yapan Yunus Bal, kurduğu şirket ile konumsal servislerde uzmanlaştı. Bu alanda 3D navigasyon motoru ve konum algoritmaları geliştirdi.

RAKİPSİZ SİSTEMLER

Firmanın geliştirdiği bu teknolojiler üç boyutlu olması, kapalı devre çalışması ve hassas konum belirlemesi özelliği ile rakipsiz.
Örneğin firmanın geliştirdiği 3D Engine ile (üç boyut motoru) dünyada aynı hız ve performansta çalışan başka motor yok. Bu motor ile anında güncelleme yapılabiliyor. Hızı rakiplerine göre yaklaşık 50 kat daha yüksek, fiyat olarak 10 kat daha ucuz olması ile de rakipsiz.

BLUETOOTH TABANLI TAKİP

Envanter takibi ile üretimde verimliliği artırmak için geliştirdiği bluetooth tabanlı sistemi anlatan Bal, “Sistem benzerlerinden ekonomik, hızlı, hassas, yüksek veri kapasiteli” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreticilerle yaptığım görüşmelerde hepsinin ortak sorununun üretimde kalite ve verimi artırmak olduğunu tespit ettim. Bir yerde sistemin tıkandığını ve bu tıkanıklığı çözmek için süreç içindeki konum analizinin yapılması gerektiğini tespit ettim. Üretimde verimlilik ve kaliteyi artırmanın yolu (maliyetleri düşürmek) üretimdeki varlıkların gerçek zamanlı konumlarının tespit edilmesi ile başlıyor.”

MOBİKİ NE İŞ YAPIYOR?

Bal, Mobiki envanter takibi ile üretim aşamasından teslim aşamasına kadar taşıma araçlarının dahi takip edilebildiğini, raporlanabildiğini belirterek, şunları dile getirdi:
”Mobiki, personelinizin olması gerektiği zamanda, olması gerektiği yerde olup olmadığını denetliyor.
İş kaybını önlediği gibi personele güvenli bir çalışma ortamını sağlıyor. Personel kartları üzerindeki acil yardım butonu ile personelinizin kartı, acil durumlarda size anında bilgi verebiliyor. Hassas güvenlikli bölgelerde ziyaretçilerin takibi yapılabiliyor ve olumsuz durum oluşturabilecek unsurlar zamanında anlık olarak tespit edilebiliyor.”

BİNA İÇİ 3D NAVİGASYON

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ne ilk ve tek hem milli hem de yerli kapalı mekan konum sistemleri (Real Time Location Service-RTLS) ile giren Bal, ilk projesini Türkiye’nin en büyük ticaret merkezi PERPA için geliştirdi.
Bal, PERPA’nın mimari yapısı ve 660 bin metrekarelik alanı ile zorlu ve önemli bir deneyim olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “14 katlı, 4 bin 500 işyeri ve 49 kilometrelik yürüme mesafesine sahip. Böylece pek çok zorluğu PERPA ile aştık. Türkiye’de bina içinde navigasyonun uygulandığı ilk iş merkezi oldu. PERPA o kadar büyük ki, konum tespiti için yıllarca pekçok akademik kurumdan destek talep edildi ve sorun Mobiki ile çözüldü. PERPA’dan sonra Ümraniye Devlet Hastanesi de sistemi kullanmaya başladı.”

NEM VE ISIYA ANLIK TAKİP

Mobiki sistemi anında bölgesel olarak ısı ve nem oranını bildirerek, anlık müdahalelerde bulunma imkânı veriyor. Sistem bluetooth ile çalıştığı için tesisat ve kablo gibi teknik aksamlara ihtiyaç duymuyor. Üç tane 1 TL büyüklüğündeki sensör bir kalem pil ile yaklaşık üç yıl çalışabiliyor. Tamamen yerli üretim olan Mobiki sadece çip hariç, tüm teknolojisini kendisi üretiyor.

ÇİN’DEN MÜŞTERİ

Mobiki, Türkiye’deki büyük inşaat projelerinin engellerine takılsa da yurt dışından büyük talep görüyor. Bal, “Sistemin çipini ithal ettiğimiz Çinli firma uluslararası talepleri bize yönlendiriyor. Çin, Maldivler, Libya, Malezya şimdiden bizden distribütörlük istiyor. Maalesef ülkemizdeki ihalelerde ürünümüzle rekabet edemeyecek çok daha pahalı yabancı ürünler tercih ediliyor” dedi.

TAKİPÇİ

Sistem her şeyi izleyebiliyor. Ziyaretçinin mekanda nerelere gittiğini gösteriyor. Kurum içindeki cihazların, eşyaların yerini ve adedini gösteriyor. Sistem, kişinin taşıdığı herhangi bir bluetooth kulaklık üzerinden dahi takip yapabiliyor.

10 Aralık 2018 Pazartesi

Etiketler : Sektörel