tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Dünya futbolu son yıllarda ekonomik olarak hızlı bir büyüme yakaladı. Avrupa futbolun hâlâ anavatanı olsa da, futbol adına ülke olarak en büyük sürprizi Çin yaptı. Yabancı yıldızları ülkeye getiren Çin, bu sezon transfere 250 milyon Euro harcadı. Bu paranın 25 milyon Euro’ya yakını Türkiye’ye geldi. Menajerler ise asıl yaz transfer döneminde Çinli yetkililerin Süper Lig takımlarını mercek altına alacaklarını söyledi.

ŞİRKET DESTEĞİ

Bugün nüfusu 1.5 milyarı bulan Çin, hem devlet politikası hem de sponsor şirketlerle futbolda öne çıkma kararı aldı. İlk önce 12 takımlı lig 16 takıma yükseltildi. Daha sonra yabancı transferlerle ülkede futbolun konumu artırıldı. Yayın gelirlerinden 2005 yılında 9 milyon dolar kazanan Çinli takımlar, yabancı yıldızlarla bu rakamı 1.2 milyar liraya kadar çıkardı. Sponsorların ve devletin desteğini de arkasına alan Çin, bugün transfere 250 milyon Euro harcıyor. Bu da hem ülkede futbolun gelişimine hem de tanıtıma büyük katkı sağlıyor.

TÜRKİYE’YE YARAR

Çin, transferlerde Türkiye’yi de hedef pazarlar arasına aldı. Beşiktaşlı Demba Ba ile başlayan süreç, Trabzonsporlu Stephanne MBia ve Beşiktaşlı Ersan Gülüm ile devam ediyor. Çinli takımlar Ba’yı 13 milyon Euro’ya, Ersan Gülüm’ü 7 milyon Euro’ya, MBia’yı ise 6 milyon Euro’ya aldı. Toplam 26 milyon Euro Türkiye’ye geldi. Önümüzdeki yıl ise bu rakamın daha da artacağını dile getiren menajerler, “Çin futbolunun büyümesi en çok Türkiye’ye yarayacak. Yıllarca şike ve futbolda yaşanan yolsuzluklarla boğuşmak zorunda kalan Çin, son birkaç yıldır bu imajı ortadan kaldırmak için sistemli olarak çalışmalara başladı. Devlet, futbolda da gelişme sağlanabilmesi için farklı politikalar uyguluyor. Bu kapsamda kulüplerin yatırım yapmalarını destekliyor ve teşvikte bulunuyor. Kulüpleri satın alarak ya da sponsorlukla maddi kaynak sağlayan dev bütçeli holdingler Çin futbolunun lokomotifliğini üstleniyor” dedi.

YAŞLI YILDIZ

Menajerler, artık Çin’de yaşlı yıldızların istenmediğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de birçok futbolcu Çin’de yıldız olabilir. Ersan Gülüm bunların en güzel örneği olacak. Artık futbol oynayacak yaşı doldurmuş olan yabancı yıldızlar istenmiyor. Futbolu ileriye taşıyacak oyuncular gerekiyor. Bunun için de birçok takım yeni yıldızları keşfetmenin yolunda. Türkiye, Rusya, Portekiz ve Almanya, Çin için büyük fırsatlara sahip. Mali açıdan da finansal tablolarını düzeltmek isteyen birçok Avrupa kulübü oyuncularını Çin’e transfer ediyor. Tüm bu gelişmeler Avrupa futbolu ne olacak sorusunu akıllara getirebilir. Hepimiz izleyip göreceğiz. Ancak Çin, transferlere devam edecek gibi.”

YENİ LİGE YENİ KRİTERLER

Yeni ligin kağıt üzerinde futbola getirdiği bazı kriterler söz konusu: Profesyonel yönetim, finansal yeterlilik ve altyapı. Fakat geçen yıllar içinde Çin futbolu bu kriterleri yerine getirme konusunda çok zorlandı. Uzun yıllar boyunca Çin futbolunun en büyük sorunu bahis ve şikenin yaygın bir şekilde görülmesiydi. 1994 yılından itibaren özel girişimler futbola destek vermeye çalışsa da futboldaki yozlaşmışlık onların bu ilgilerinden kısa sürede vazgeçmelerine neden oldu. 2006-2007 arasında yapıldığı belirlenen şikelerden dolayı birçok kulüp ve futbol adamı hapis cezasına çarptırıldı. Bunların içinde Çin Futbol Federasyonu eski başkanı Nan Yong da yer aldı.

16 TAKIMLA MÜCADELE

  • 1994 yılında Çin Jia-A profesyonel futbol ligi kuruldu.
  • 2004 yılında bu lig yerini Çin Süper Lig’e bıraktı.
  • Ligde toplam 12 takım bulunuyor ve 24 haftalık bir mücadeleye sahne oluyor.
  • Bu mücadele şu anda 16 takımla devam ediyor.

14 Şubat 2016 Pazar

Etiketler : Gündem