Çin’le yüksek teknolojide işbirliği fırsatı

Çin, 1.4 milyar nüfusu, geniş coğrafyası ve ekonomik büyüklüğüyle ticaret ve yatırım yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sunuyor. Ulaşımda ve soğuk zincir lojistiğinde yüksek teknolojiyi kullanan Çin’le bu alanda işbirliği yapmak mümkün.

Giriş: 11.07.2025 - 10:07
Güncelleme: 11.07.2025 - 10:07
Çin’le yüksek teknolojide işbirliği fırsatı

Beijing Association for Trade in Services Genel Başkan Yardımcısı Meng Song, Beijing Language and Culture University’den Dr. Huisheng Shou ve İstanbul Aile Vakfı Başkanı Üner Karabıyık, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Heyeti, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer karşıladı.Çin’le yüksek teknolojide işbirliği fırsatı


TİCARETİ DENGELEYELİM

 Ahmet Özer, Türkiye’nin ara mamulde en büyük açık verdiği ülkenin Çin olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaretin bir an önce dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle gıda ürünlerinin Çin’e girmesinde büyük zorluklar yaşandığını ifade eden Özer, Çin hükümetinin başta gümrükler olmak üzere işlemleri kolaylaştırmasını istedi. Özer, şöyle devam etti: “Zeytinyağından kuruyemişe kadar Anadolu’ya özgü olan ve Çin’de bulunmayan birçok gıda ürününü satabiliriz. Ürünlerimize Çin’den müşteri de var. Çin’in Türkiye’ye yatırım yapması ve iki ülkenin birbirlerini yakından tanıması lazım. Çin’le ticari ilişkilerimiz çok daha iyi olmasına rağmen istenilen ölçüde ticaret yapılamıyor.”


 ÇİN’DE PARTNER BULABİLİRİZ

Özer, İTO bünyesinde 81 meslek komitesi olduğuna değinerek, “Hangi konuda olursa eşleştirmek için ticari partner bulabiliriz. Otomotivden toplu iğneye kadar her şey var. Çin ve Türkiye, Asya’nın iki ucu. Çin hükümeti bunu gördü. Biz de tüccar olarak Çin’i politika yapıcılarımıza anlatmalıyız” dedi.


TÜRKİYE’NİN FARKINA VARDIK

Beijing Language and Culture University’den Dr. Huisheng Shou, Çin’de çok farklı sektörler olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Yüksek teknoloji kullanıyoruz. Özellikle ulaşım ve soğuk zincir lojistiğiyle ilgili ciddi ürünlerimiz var. Soğuk zincirdeki verimliliği artırmaya yönelik yüksek teknolojili ürünlerimiz mevcut. Tarım sektöründe kurak bölgelerde havadan su toplayan teknoloji kullanıyoruz. Bütün bu buluşlar ve teknolojiler Türk firmaları için önemli bir fırsat.” Son 5 yılda Türkiye ile ilgili çalışmalar yapan akademisyenlerden bir topluluk oluşturduğunu anlatan Shou, ”Türkiye’ye olan akademik ilgi de her yıl artıyor. Bugünün değişen şartlarında Türkiye ile Çin’in daha iyi partnerlik yapabilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. İki ülke arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor. ABD’nin izlediği politikadan dolayı Çin hükümeti, Türkiye’nin gücünün farkına vardı” diye konuştu.