Salı, 05 Kasım, 2024
Milli gelirinin neredeyse yarısını tasarruf eden Çin’de, tasarrufların değerlendirilmesi sorun olmaya başladı. Bu tasarruf oranı ile Çin’in dünyanın en büyük sermaye piyasalarına sahip olması ve faiz oranlarının belirleyicisi olması beklenirken, bu gerçekleşmedi.
NECMİ UYSAL
Dünyanın tasarruf şampiyonu Çin, bu avantajını uzun yıllardır ekonomik kalkınmasının önemli bir unsuru olarak değerlendirdi.
EMLAK BALONUNUN PATLAMASI VE DÜŞEN BÜYÜME ORANI
Çin’de emlak balonunun patlaması ve düşen büyüme oranı ile birlikte tasarrufların nasıl değerlendirileceği ise sorun olmaya başladı.
2023’TE TOPLAM TASARRUFUN YÜZDE 28’İNİ KARŞILADI
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Çin, 2023 yılında dünyada yapılan toplam tasarrufun yüzde 28’ini karşıladı ki, bu oran ABD ve AB’nin payı olan yüzde 33’ün sadece 5 puan altında.
EN BÜYÜK SERMAYE PİYASALARINA SAHİP OLMASI BEKLENDİ
Bu olağanüstü tasarruf oranı ile Çin, açık piyasa ekonomisi olması durumunda dünyanın en büyük sermaye piyasalarına sahip olması ve küresel faiz oranlarının belirlenmesinde söz sahibi olması beklenirdi.
SERMAYENİN ÜLKE DIŞINDA YATIRIM ARAYIŞINA GİREBİLECEĞİ KONUŞULUYOR
Bu yüksek tasarruf oranının yüksek büyüme ile desteklenememesi durumunda çözümün henüz böyle bir durum olmasa bile sermayenin ülke dışında yatırım arayışına girebileceği konuşuluyor.
ULUSLARARASI REKABET VE TALEBİN DÜŞMESİ ENGEL
Diğer seçenekler ise çok büyük miktarlarda yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılması ve imalat sanayi yatırımlarının artırılması ancak burada uluslararası rekabet ve talebin düşmesi buna engel görülüyor.
Halihazırda milli gelirinin yüzde 45’ine yakınını tasarruf eden Çin ekonomisinde bu oran 2007 yılında yüzde 50’nin üzerinde bulunuyordu.
06 Mart 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi