tatil-sepeti

Çin’de temmuz ve eylül döneminde 11.8 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye ülkeyi terk etti. Çin’den çıkan yabancı sermayenin, Batı’ya yakın gelişmekte olan ülkeler için ‘şans’ olacağı yorumları yapılıyor.

 

HABER: NECMİ UYSAL

 

Çin’de bir süredir görülen yabancı sermaye çıkışlarına bu kez doğrudan yabancı yatırımları eklendi.

 

Çin’de doğrudan yabancı yatırım miktarı, çeyreklik bazda ilk kez sermaye çıkışına tanık oldu.

 

Çıkışların büyük bir kısmı, ülkedeki yabancı sermayeli şirketlerin ‘bilançolarındaki kârları ülkelerine göndermek’ şeklinde gerçekleşiyor.

 

1998 YILINDAN BERİ İLK

 

Temmuz-eylül döneminde, 1998 yılından beri ilk kez 11.8 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye Çin’i terk etti. 

 

Bu gelişmedeki en büyük etkenin, batılı şirketlerin risk azaltma eğilimleri ve Çin’in 10 yıllık tahvillerinin getirisindeki gerileme olarak gösteriliyor.

 

ÇİN, YABANCI SERMAYE ÇEKMEDE ZORLANACAK

 

Çin’de görülen sermaye çıkışlarının bir başlangıç olduğu, yatırımcıların yeni yatırım alternatifleri arama isteklerinin arttığı yorumları yapılıyor. 

 

Orta vadede jeopolitik riskler dikkate alındığında Çin’in doğrudan yabancı sermaye çekme konusunda zorlanacağı ve batı dünyasına daha yakın diğer gelişmekte olan ülkelerin şansının daha fazla olacağı değerlendirmeleri de yapılıyor. 

 

ÇİN TİCARETİNE YÜZDE 40 KATKI SAĞLIYORLAR

 

Çin’de faaliyet gösteren firma sayısının sadece yüzde 3’ü yabancı sermayeli iken, bu firmalar Çin’in ticaretine yüzde 40 katkı sağlıyor, vergi gelirlerinin yüzde 16’sını oluşturuyor ve tarım dışı istihdamın da yüzde 10’unu karşılıyor.

09 Kasım 2023 Perşembe