HABER: SOYHAN ALPASLAN
Şanhay Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Yang Jianrong, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) iki ülkenin kendi para birimleri ile ticaret yapmasını önerdi. Aynı zamanda Uluslararası Ticaret Tanıtım Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Yang Jianrong, Türk Lirası ile yapılacak ticaret için iki Oda’nın da çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
HEM FUAR HEM GÖRÜŞME
İTO heyeti, 16-18 Mayıs 2018 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen SIAL China Uluslararası Gıda Fuarı kapsamında Şanhay Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer’in başkanlık ettiği heyette; İTO Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İsa Albayrak ile Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Yavuz Altun, İTO Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Murat Kılıç da yer aldı. Ziyarette İTO heyetine, Türkiye’nin Şanhay Ticaret Müşavirleri Aykut Aymelek ve Mustafa Keseli de iştirak etti.
KARDEŞ ŞEHİRLERİN İŞBİRLİĞİ
Özer, İTO ve İstanbul hakkında bilgi verdiği konuşmasında, İstanbul’un stratejik konumunu vurgulayarak, “İstanbul ve Şanhay’ın kardeş şehirler olarak daha sıkı işbirliği içinde olması için Odalara daha büyük yükler düşüyor” dedi. Ziyarette; her iki Oda arasındaki ilişkilerin ileriye taşınması, dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması için yeni bir işbirliği protokolü imzalanmasına karar verildi.
İLK İTHALAT FUARINA DAVET
Şanhay Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Yang Jianrong, Modern İpek Yolu ‘Tek Kuşak Tek Yol’ girişimi açısından Türkiye’nin önemli bir konumda olduğunu vurguladı. Jianrong, şunları söyledi: “Tarihi İpek Yolu ticaretini canlandırmak ve bölge ülkelerindeki ticareti geliştirmek amacıyla yürüttüğümüz projeler kapsamında 5-10 Kasım 2018 tarihleri arasında Şanhay’da ilk defa düzenleyeceğimiz Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na Türkiye’yi de davet ediyoruz.”
ÇİN’E DAHA ÇOK İHRACAT YAPMANIN ÖNÜ AÇILACAK
Heyet Başkanı Ahmet Özer, Şanhay Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Yang Jianrong’un davet ettiği ve Çin’in ilk kez düzenlediği ithalat fuarına katılmanın, Türkiye’nin Çin’e daha çok ve farklı kalemlerde ihracat yapabilmesinin önünü açacağını belirtti. Tarihi İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu ile ayrı bir öneme sahip olan Türkiye’nin, modern İpek Yolu projesinin değerini daha da artıracağına dikkat çeken Özer, “Türkiye olarak Çin ile ilişkilerimizi çok önemsiyoruz. İTO tarafında da iş dünyasının verebileceği tüm katkıları sağlamak için çalışıyoruz” diye konuştu.