Küresel konteyner maliyetleri, yeni koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yükselirken, özellikle Çin ve Doğu Avrupa arasındaki konteyner maliyeti 10 kattan fazla arttı. Böyle bir ortamda da Türkiye’nin üretim ve lojistik avantajını kullanması gerektiği ifade ediliyor.
Konu hakkında görüşlerini aktaran Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, Türkiye’nin, coğrafi konumu gereği, coğrafyasında lojistik ve üretim üssü olabileceğini vurguladı. Dr. Arslan, şöyle devam etti: “Örneğin, Çin ve Doğu Avrupa arasındaki konteyner maliyetleri 10 kattan fazla arttı. Artan maliyetler ve tedarik kriziyle birlikte, yeniden beliren üretim ve lojistik üs fırsatlarını iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye, Batı ile Doğu arasında son derece stratejik bir konumda ve dünyanın en nitelikli tüketim pazarı konumunda olan Avrupa’nın hemen yanında. Çin’den 4 haftada Avrupa’ya ulaşabilen bir konteyner, Türkiye’den Avrupa’nın en uç noktasına, gümrük geçişleri hızlı olabilse 3-5 günde gidebiliyor. Türkiye’den, 64 ülkeye ve 2.5 milyar nüfusa sadece 4 saatlik bir uçuş ile ulaşılabilmektedir. Türkiye olarak, Doğu Avrupa ile Çin arasındaki hatta Kuzey Lojistik Koridoruna hükmetme ve orta lojistik koridorunun tam merkezinde yer almamız sebebiyle, ülke olarak bulunduğumuz coğrafyanın lojistik ve üretim üssü olabiliriz. Dünyadaki en nitelikli tüketim coğrafyası olan Avrupa’nın bir parçası olmamız sebebiyle, önümüzdeki 15 yıl içinde en az 1 trilyon dolarlık ilave bir üretimi ülkemize çekebiliriz. Bu anlamda özellikle, İzmir, Mersin, Adana, Antakya, Gaziantep’in aralarında bulunduğu illerimiz global yatırımcıların radarına girmiş durumda.”
Küresel lojistik sektörünün hızla büyürken diğer yandan hızla dijitalleştiğini kaydeden Dr. Arslan, “Tırport, lojistik yönetiminin uçtan uca dijital olarak yönetilmesini sağlıyor. Halen Türkiye dahil 7 ülkede, 6 farklı dilde tüm dijital platformlarda (iOS, Android, web) faaliyet gösteriyor. Tırport, 5 yılda Doğu Avrupa-Çin arasındaki Kuzey ve Orta Lojistik Koridoru’nun 1 numaralı dijital lojistik aktörü olmayı, bölgedeki 1.5 milyon kamyoncuya “Operated By Tırport” konsepti ile ev sahipliği yapmayı ve bu koridorda günlük 100 binin üzerinde FTL/LTL taşımayı yönetmeyi hedefliyor” diye konuştu.