HABER: ADEM ORHUN
Çin’in Guanco kentinde 1957’den bu yana düzenlenen Canton Çin İthal ve İhraç Ürünleri Fuarı’na gösterilen ilgi, yeni bir ticaret platformunun kapısını açtı. Üretim ve ihracata dayalı büyüme modelini benimseyen Çin, hem küresel ekonomik gelişmelere cevap vermek hem de devasa nüfusunun tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için bir ithalat fuarı düzenleme kararı aldı. Çin’in Şanhay kentinde 5-10 Kasım 2018’de Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın ilki gerçekleştirilecek. Girişimcilerin ve şirketlerin dış pazarlara açılmaları için yurtdışındaki fuarlara katılım organizasyonlarını yürüten İstanbul Ticaret Odası (İTO) da düzenlediği bir konferansla Çin’deki bu fuarların tanıtımını yaptı. Çin İthalat ve İhracat Fuarı ile Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın tanıtım konferansı, Çinli yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.
İHRACAT ARTMALI
İTO’nun Eminönü merkez binasındaki konferansın açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Topçu, şunları söyledi: “Ticari ilişkilerimizin gelişmesi, ülkelerimiz arasında büyük potansiyelin yansımasıdır. Fakat ikili ticaret rakamlarımızda büyük bir fark mevcut. Geçen yıl Çin’in Türkiye’ye ihracatı 23 milyar dolar oldu. Ancak Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat 3 milyar dolarda kaldı. Önümüzdeki süreçte ülkelerimizin ticaretinde temel noktalardan biri, karşılıklı ticaretin dengeli şekilde artırılması olmalı. Bir yandan yatırımları artıralım, diğer yandan Türkiye’nin ihracatına dair fırsatları birlikte değerlendirelim.”
İLK KEZ DÜZENLENİYOR
Türk firmalarının Çin’de birçok fuara İTO organizasyonuyla katıldığını kaydeden Dursun Topçu, “İnanıyorum ki bu fuarların sayısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağız. Bu sene ilk defa gerçekleştirilecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın bu anlamda önemli bir zemin olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
300 MİLYON MÜŞTERİ
Çin Dış Ticaret Merkezi (CFTC) Başkan Yardımcısı Bing Xu ise “Çin’in 1.3 milyarlık nüfusunun 300 milyonu orta gelir seviyesinde. Bu 300 milyon tüketicinin Türk ürünlerine büyük talebi var” dedi. Önceki hafta Türk Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini belirten Xu, “Onlardan aldığımız bilgiye göre, Türkiye’de çok kaliteli ürünler var. Ancak Çin halkı onları yeterince tanıyabilmiş değil. Hem Canton Fuarı hem Uluslararası İthalat Fuarı, Türk iş insanlarının ve ürünlerinin Çin’de tanınması için büyük fırsat. Çin’de ‘erken kalkan kuşlar aç kalmaz’ şeklinde bir atasözümüz var. Türk şirketlerinin Çin’deki bu iki fuara katılarak fırsatı değerlendirmelerini ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere katkıda bulunmalarını istiyoruz” diye konuştu.
FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI
Canton Fuarı’na İTO sayesinde Türk firmalarından yoğun katılım olduğunu belirten CFTC Başkan Yardımcısı Bing Xu, “Fuarda fikri mülkiyet haklarını korumayı ve ticari anlaşmazlıkları çözmeyi görev edinen kurum bulunmaktadır. Dijitalleşmeyle birlikte hızla gelişen fuar, internet üzerinden online olarak da açık olacak” dedi.
Xu, 5-10 Kasım’da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın ise diğer ülkelerin ürünlerinin Çin’e girmesi için bir platform olacağını kaydetti. Xu, “Fuarın iki bölümü var. Birincisi ülke tanıtımları olacak ikincisi diğer ülkelerin ürünleri tanıtılacak. Fuara, 150 bin uluslararası alıcı ve satıcının gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
FIRSATI KAÇIRMAYIN
İTO’nun 136 yıllık tarihi ve 400 bini aşkın üyesi ile kendileri için çok önemli bir ticaret odası olduğunu belirten Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Ticari Konsolosu Songfeng Huang da “Türk firmalarının İTO aracılığıyla Çin’deki köklü fuarlara katılmalarını önemsiyoruz. Buradan İTO’nun bütün üyelerine ve Türk iş dünyasına seslenmek istiyorum.
Hem Canton Fuarı hem de Uluslararası İthalat Fuarı, Türk ürünlerini Çin’de pazarlamak için büyük fırsat. Şanhay’daki ithalat fuarı, çok daha büyük fırsatlar açacak. Bu fırsatı kaçırmayın” dedi.
KATILIM ORGANİZASYONU İTO’DAN
Türk firmaları İTO aracılığıyla Çin’deki birçok fuara katılıyor. Türk girişimciler ve şirketler, başkent Pekin’deki Beijing Uluslararası Ticaret Fuarı’na yıllarca iştirak etti. Ayrıca Guanco’daki Canton Fuarları’nın 1. ve 3. faz organizasyonlarında yer alıyor. Her yıl düzenlenen SIAL China ile iki yılda bir düzenlenen Bauma China Fuarları’nda da Türkiye milli katılımını İTO gerçekleştiriyor. Çinli yetkililer, 5-10 Kasım’da Şanhay’da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na da Türkiye’den yoğun katılım bekliyor.
DAHA FAZLA YER TALEBİ
Çin heyeti, fuar tanıtım konferansının ardından düzenlenen iş yemeğinde İTO yetkilileri ile bir araya geldi. İstanbul’daki firmaların, Canton Fuarı’nda daha fazla yer almak istediğini belirten İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Ayrıca Canton’un ikinci fazına da katılmak istiyoruz. Oradan da yer talep ediyoruz” dedi. Çin Dış Ticaret Merkezi (CFTC) Başkan Yardımcısı Bing Xu ise “Canton Fuarı içinde Türk mallarını satmak isteyen Türkleri, Çinli firmalarla tanıştıracak bir etkinlik düzenleyebiliriz. Canton’un ikinci fazına uygun ürünleri olan firmaların Şanhay’da düzenlenecek Uluslararası İthalat Fuarı’na katılmalarını tavsiye ediyorum” dedi. Görüşmede ayrıca Türk iş dünyasının uzun süreli ve çok girişli vize için kolaylık sağlanması yönündeki talepleri de Çinli yetkililere iletildi.
‘BİR KUŞAK BİR YOL’ PROJESİNE ÖNEM VERİYORUZ
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Ticari Konsolosu Songfeng Huang, Çin hükümetinin, ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinin yanı sıra ticari bağlantıların güçlendirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. Bu yöndeki yeni adımların, ikili ticaretin gelişmesi için büyük bir platform oluşturacağını kaydeden Huang, “Ayrıca ticaret rakamlarındaki dengesizliği giderecek çözümler bulmak için buradayız” dedi.