Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden JD.com ve Alibaba’nın iştiraki Ant Group, ABD doları bağlantılı kripto paraların artan etkisine karşı yuan tabanlı sabit coinlerin onaylanması için Çin Merkez Bankası’na (PBOC) çağrıda bulunuyor.
Konuyla doğrudan bilgi sahibi kaynaklara göre, bu iki şirket, Çin’in küresel yuan kullanımını artırmak ve doların dijital alandaki etkisini dengelemek amacıyla Hong Kong’da offshore yuan’a endeksli sabit coinlerin piyasaya sürülmesine izin verilmesini öneriyor.
Bu girişimler, Hong Kong’un ABD ile birlikte sabit coinlere ilişkin bir düzenleyici çerçeve oluşturma yarışına girdiği bir dönemde gündeme geldi. İki taraf da küresel dijital finans ve ticarette daha geniş bir pay elde etmek için rekabet ediyor.
Eğer bu lobi faaliyetleri başarılı olursa, 2021 yılında kripto para birimlerini yasaklayan Pekin yönetiminin bu alandaki tutumunda önemli bir değişikliğe işaret edecek ve Çin’in yuanın uluslararası kullanımını teşvik etme stratejisini yeniden şekillendirebilir.
Sabit coinler, genelde ABD doları gibi likit varlıklara bağlı dijital tokenlerdir. Altın veya diğer para birimlerine endeksli olanları da mevcuttur. Sabit coinlerin blok zinciri altyapısı, düşük maliyetle, sınır ötesi, 7/24 ve anında transfer imkanı sunarak geleneksel ödeme sistemlerini dönüştürme potansiyeli taşır.
JD.com ve Ant, Hong Kong dolarına bağlı sabit coin çıkarmayı zaten planlıyor ve Hong Kong’da 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni yasaya göre başvuru hazırlığı yapıyor. Ancak Reuters’ın edindiği bilgiye göre, JD.com, Çin Merkez Bankası’yla yaptığı kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde, yuanın uluslararasılaşmasını teşvik etmek amacıyla offshore yuan sabit coinlerinin acilen gerekli olduğunu savundu.
Benzer görüşler sektördeki diğer oyuncular tarafından da dile getiriliyor.
Digital China Information Service Group’un eş başkanı ve Çin Bankası’nın eski başkan yardımcısı Wang Yongli, geçen ay sosyal medya hesabında yayınladığı bir yazıda, “ABD doları sabit coinlerinin küresel genişlemesi, yuanın uluslararasılaşması için yeni zorluklar yaratıyor.” dedi. Wang, “Eğer sınır ötesi yuan ödemeleri, dolar sabit coinleri kadar verimli olmazsa bu stratejik bir risk olur.” ifadelerini kullandı.
DOLARIN HAKİMİYETİ ANALİZ EDİLDİ
Kripto veri sağlayıcısı CoinGecko’ya göre, küresel sabit coin piyasasının hacmi şu anda yaklaşık 247 milyar dolar. Ancak Standard Chartered Bank, bu hacmin 2028’e kadar 2 trilyon dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası verilerine göre, sabit coinlerin %99’undan fazlası ABD doları cinsinden.
Çin uzun süredir yuanın, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak ağırlığını yansıtacak şekilde dolar ya da euro gibi küresel bir para birimi haline gelmesini istiyor. Ancak sıkı sermaye kontrollerini kaldırma konusundaki isteksizliği bu hedefin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
SWIFT’in verilerine göre, Mayıs ayında yuanın küresel ödeme para birimi olarak payı %2,89’a gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine indi. Buna karşılık doların payı %48,46 oldu.
Hong Kong merkezli kripto borsa operatörü HashKey’in başkanı Xiao Feng, “Çin, artık harekete geçmekten kaçamayacağı bir noktaya geldi.” dedi. Feng, dünyanın en popüler sabit coini olan Tether’e atıfta bulunarak, “Çinli ihracatçıların çoğu, giderek daha fazla sayıda denizaşırı alıcının USDT ile ödeme yapması nedeniyle dolar sabit coinlerini kullanıyor.” diye konuştu.
Birçok ihracatçı, yurtiçindeki sermaye kontrolleri, jeopolitik gerginlikler ve küçük gelişen piyasalardaki kur oynaklığı nedeniyle sabit coinlere yöneldiğini Reuters’a anlattı.
Hong Kong’un en büyük kripto OTC borsası Crypto HK, 2021’den bu yana Çinli müşterilerinin ticaret ödemelerinde kullandığı USDT tokeni işlem hacminin beş kat arttığını açıkladı.
ABD’de büyük bir politika değişimi olarak, Başkan Donald Trump, ocak ayında göreve başlamasının ardından sabit coinleri desteklediğini açıkladı ve dolar endeksli kripto paraları meşrulaştıracak bir düzenleyici çerçeve oluşturuyor.
Çin’de ise kripto paralar yasak olmasına rağmen, politika yapıcıların sabit coinlere ilgisi artıyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng geçen ay yaptığı açıklamada, dijital para birimleri ve sabit coinlerdeki patlamanın finansal düzenleme için büyük bir zorluk oluşturduğunu söyledi.
PBOC danışmanı Huang Yiping de yerel medyaya verdiği bir röportajda, Hong Kong’da offshore yuan sabit coini oluşturmanın “bir ihtimal” olduğunu dile getirdi.
Kaynaklara göre Ant, Hong Kong ve Singapur’da sabit coin lisansları için başvuru hazırlığında. Ant ayrıca offshore yuan sabit coinlerini de planlıyor. JD.com Başkanı Richard Liu da dünya çapında önemli para birimi bölgelerinde benzer lisans başvuruları yapmayı düşündüklerini açıkladı. Bunun amacının döviz işlemleri ve sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak olduğunu belirtti.
JD.com, Çin Merkez Bankası ile yaptığı görüşmelerde, Hong Kong dolarının ABD dolarına bağlı olması nedeniyle yuan kullanımını ticarette teşvik edemeyeceğini, bu yüzden yuan endeksli sabit coinin gerekli olduğunu savundu. JD.com, önce Hong Kong’da yuan sabit coininin onaylanmasını, ardından Çin’in serbest ticaret bölgelerinde bu pilot uygulamanın genişletilmesini önerdi. Şirket kaynağına göre bu öneri, düzenleyiciler tarafından olumlu karşılandı.