Çin pazarında fırsat dolu 15 yıl geliyor

Giriş: 17.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası, Çin’in en büyük kenti ve ticaret merkezi Şanhay’dan konuklarını ağırladı. Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi Başkan Yardımcısı Cao Jinxi ve beraberindeki heyet, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ile görüştü. İTO Başkan Yardımcısı Kuralay, toplantıda yaptığı konuşmada, karşılıklı kazan-kazan ilkesi üzerine işbirliği inşasının her iki ülkeye fayda sağlayacağına inandıklarını belirterek, “Çin’den ithalatımız 2018 yılında 20.7 milyar dolar iken, ihracatımız 2.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş. 2010 yılında ‘Stratejik İşbirliği’ düzeyine yükseltilen ilişkilerimiz, son dönemde hızla gelişmeye devam etse de ikili ticaret hacminin gerçek potansiyeline ulaşması açısından kat edilmesi gereken daha uzun bir yol var” dedi.

VİZE İÇİN DESTEK TALEBİ

Türkiye aleyhindeki 18 milyar dolarlık dış ticaret açığının her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde dengelenmesi gerektiğini de vurgulayan Kuralay, “Çin’e daha fazla ihracat yapmalı, Çin’den ülkemize daha fazla yatırım çekmeli ve iki ülke şirketleri arasında kurulacak ortaklıklar ile bu gelişime ivme kazandırmalıyız” diye konuştu. İTO’nun iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini geliştirme çerçevesinde inisiyatif üstlendiğine de dikkat çeken Kuralay, İTO Yönetim Kurulu’nun öncülüğünde Canton, SIAL, Bauma China fuarlarına her yıl düzenli katılım gerçekleştirildiğini söyledi. İsrafil Kuralay, Türk iş insanlarının vize temininde belediye onaylı davetiyelerde gecikmeden kaynaklı sorunlar yaşadığını belirterek, çözüm için Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi’nden de destek beklediklerini ifade etti.

‘İTO İLHAM KAYNAĞIMIZ’

Ticaret kapasitesinin artırılması için iletişim kanallarının artırılması gerektiğini belirten Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi Başkan Yardımcısı Cao Jinxi, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası, organizasyonları ve iş yapma yöntemiyle bizim için ilham kaynağı. Yurtiçinde organize ettiğimiz fuar 20’den fazla, yurtdışında katıldığımız fuar ise 200’den fazla. Önümüzdeki kasım ayında düzenleyeceğimiz Çin İthalat Fuarı ile Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamındaki ülkelere yönelik Mayıs 2020’de düzenleyeceğimiz fuarda İTO’yu da görmek isteriz. Türkiye’yi temsil eden milli ürünleri dünyaya tanıtmak istiyoruz. Çin pazarına girerek bunu yapabilirsiniz. Yatırım danışmanlığının yansıra hukuk hizmeti de veriyoruz; Tahkim Kurulumuz var. Türkiye’de yatırım yapan Çinli firmaların sayısı artıyor. Yerel kanunları bilmedikleri için sorunlar yaşayabiliyorlar. İTO aracılığıyla sorunları çözmek istiyoruz. Türk iş insanlarının yaşadığı vize sorununun çözülmesi için destek olacağız.”

İSTANBUL LOJİSTİK MERKEZİ OLABİLİR

Geçen yıl Şanhay Uluslararası Ticaret ve Tanıtım Konseyi Başkanı Jianrong Yang’ı ziyaret ettiklerini ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, “O toplantıda, Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ni değerlendirdik. İstanbul’un Çin için Avrupa ve Ön Asya’nın lojistik merkezi olabileceğinden bahsettik. Özellikle parsiyel mallar için bu potansiyel çok yüksek. Gelecekte lojistik en büyük sorun olacak. Ticari ilişkiler gelişsin istiyoruz fakat zor vize alıyoruz, zor mal satıyoruz” dedi.

TÜRK FİRMALARINA DESTEK VERECEĞİZ

Şanhay Uluslararası İthalat Ticaret Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Lu Ren, uzun vadeli ve kapsayıcı bir ticari ilişkinin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Çin Hükümeti, önümüzdeki 15 yılda daha çok kaliteli ürün ithal edecek. Bunun için gerekli fuarları organize etme yetkisini bize verdi. Türk firmalarının Çin pazarında yaşadıkları sorunların çoğunun oradaki hukuku bilmemelerinden kaynaklandığını görüyoruz. Türk firmalarının bizim kanalımızla Çin pazarına girerek, gelecek 15 yılda yapılacak ithalattan faydalanmasını istiyoruz. İTO ile işbirliğine önem veriyoruz.”