Türkiye ile Çin arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklarda işbirliğini artırmaya yönelik temaslara yenileri ekleniyor. İki ülke arasında nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji depolama ve hidrojeni içeren ‘enerji dönüşümü’ temalı bir mutabakat zaptı imzalandı.
Maden rezervlerini ve üretim kapasitesini sürekli artıran Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında enerjide yeni işbirliği adımları atılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin ile enerji alanında işbirliği olanaklarını ele almak için gittiği Pekin’de, Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang Cienhua ile görüştü. Mevkidaşı Vang ile görüşmesinde Türkiye ile Çin arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında mevcut ve potansiyel işbirliğini değerlendiren Bayraktar, işbirliğini iki ülkede ve üçüncü ülkelerde geliştirme yönünde mutabık kaldı.
Bayraktar, Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang ile nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında yeni işbirliklerine temel teşkil edecek fırsatları değerlendirirken taraflar, somut projeleri en kısa sürede hayata geçirme hedefini vurguladı. Görüşmenin ardından iki ülke arasında ‘Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’ imzalandı.
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Ulusal Enerji İdaresi ile yaptıkları görüşmelerde nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji depolama ve hidrojeni kapsamına alan ve ‘enerji dönüşümü’ temalı bir mutabakat zaptını imzaladıklarını söyleyen Bayraktar, “Bu, yenilenebilir enerji başta olmak üzere, ülkemizin karbonsuzlaşmaya giden yolda çok önemli projeleri birlikte geliştirebilmemizin önünü açacak” dedi. Bayraktar, ekim ayına kadar Türkiye ile Çin arasında doğal kaynaklar alanında bir işbirliği anlaşması imzalama konusunda mutabık kaldıklarını, bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti.
MODÜLER SANTRALLER
Bayraktar, Pekin’deki temasları kapsamında Türkiye’nin nükleer alanda çalışmalar yürüttüğü SPIC yetkilileriyle bir araya geldiğini ve işbirliğinde bir sonraki adımda neler yapacaklarını konuştuklarını belirterek, şunları kaydetti: “Nükleer enerjide Türkiye’nin büyük santrallerin yanı sıra küçük modüler reaktörlere de ihtiyacı var. Bu konuda birçok batılı şirketle görüştük. Ancak bu teknolojiye sahip Çinli şirketlerle temas kurduk. Yeni dönemde Akkuyu’dan edindiğimiz tecrübeyle daha çok yerlileştirmenin olduğu, insan kaynağı ve işletmecilikte yerliliğin olduğu bir modeli hedefliyoruz.”
KRİTİK ŞİRKETLERLE TEMASLAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Pekin’deki programında Çin’in en büyük enerji firmalarından olup Türkiye’de yatırım yapan Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) ve ona bağlı Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi Şirketi yetkilileriyle bir araya geldi. Bayraktar, ayrıca elektrik şebekesi inşaatı şirketi PowerChina, mühendislik hizmetleri veren Çin Enerji Mühendisliği Şirketi, Çin Makina Mühendisliği Şirketi, Çin Teinçın Mühendislik Şirketi, nükleer enerjide uzman Çin Ulusal Yurtdışı Nükleer Enerji Şirketi ile batarya ve depolama üniteleri üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL) yetkilileriyle görüştü. Çin’in onlarca ülkede faal olan enerji şirketi SPIC, Türkiye’de kurulması planlanan üçüncü nükleer enerji santrali projesi için geçen yıl yetkililer ve akademisyenlerle görüşmüştü. SPIC firması ayrıca 2023 yılında Türkiye’deki Nükleer Sanayi Derneği’ne de üye olmuştu.