Salı, 05 Kasım, 2024
Dünyanın altıncı büyük yarıiletken ihracatçısı Malezya’ya, geçtiğimiz üç yılda yabancı yatırımcının ilgisi daha da arttı. Ülke özellikle ABD ile Çin arasındaki gerilim sonrası Çin’deki yarıiletken sektöründeki firmalar için üretimde alternatif oluyor.
HABER: NECMİ UYSAL
ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim sonrası Çin’de faaliyet gösteren birçok firma, Güneydoğu Asya ülkelerinde tesisler açmaya başladılar.
Bu ülkelerin başında ise Malezya geliyor.
SEKTÖRDEN DAHA BÜYÜK PAY ALMAK İSTİYOR
Malezya, yarıiletken tedarik zincirinde yaklaşık 50 yıldır yer alan bir ülke ve elektrikli araçlardan akıllı telefonlara kadar birçok sektöre hitap eden ve 520 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörden daha büyük pay almak istiyor.
SADECE ÇİNLİ FİRMALAR TERCİH ETMİYOR
Ülkelerine sadece Çinli firmaların değil Japonya, Güney Kore ve Avrupalı ülkelerin yatırım yapma isteğinde olduklarını belirten Malezyalı yetkililer, bu durumun Çin ile ABD arasındaki teknoloji savaşının sonucu olduğunu da dile getiriyorlar.
YETENEKLİ PERSONEL AÇIĞI SORUN
2023 yılında ülkeye giden toplam 12.8 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım tutarının, 2020 - 2023 yılları arasındaki toplam tutardan fazla olduğu belirtiliyor.
Diğer taraftan ülkenin karşılaşabileceği sorunlar ise yetenekli personel açığı ve rekabet edebilecek yerli yarıiletken firması ortaya çıkaramamak.
‘ABD, ÜRETİLEN ÜRÜNLERE KISITLAMA GETİREBİLİR’ ENDİŞESİ
Diğer önemli bir risk ise fazla miktarda Çinli firmanın ülkeye yatırım yapması durumunda ABD’nin ülkede üretilen ürün ve araçlara kısıtlama getirme ihtimali.
DÜNYANIN ALTINCI BÜYÜK YARIİLETKEN İHRACATÇISI
Malezya hâlihazırda dünyanın altıncı büyük yarıiletken ihracatçısı ve dünya yarıiletken montaj, paketleme ve test pazarından yüzde 13 pay alıyor.
12 Mart 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi