Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte batarya teknolojisinin önemi daha çok artıyor. Elektrikli otomobillerdeki menzil mesafesi ve şarj süresi de batarya teknolojisiyle doğru orantılı gelişiyor.


 

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) araştırmacıların, mayıs ayında niyobyum-grafen pillerinin lityum-iyon pillerinden 10 kat daha uzun ömre sahip olabileceğini ve 10 dakikadan kısa bir sürede tam şarja ulaşabileceğini duyurmasının ardından bu konuda yeni bir gelişme daha yaşandı. 


Çinli bilim insanları, İç Moğolistan’ın Baotou kentinde nadir toprak metali niyobyumu içeren ve daha önce hiç görülmemiş bir cevher türünü keşfettiklerini duyurdu. Niyobobaotit adı verilen yeni cevherin, muazzam miktarda niyobyumu barındırması sebebiyle batarya teknolojisinin geleceğini şekillendirebileceği kaydediliyor. 


Günümüzde niyobyumun ana kaynağı cevher minareli kolumbit, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Nijerya’da yaygın olarak çıkarılıyor. Niyobyum, jet motoru, roket, petrol ve doğalgaz boru hatları gibi pekçok alanda da kullanılan süper iletken özelliklere sahip bir element. Çin, çelik endüstrisi için bu elementin yaklaşık yüzde 95’ini ithal ediyor.

23 Ekim 2023 Pazartesi