tatil-sepeti

Pandemi döneminin olumsuz etkilerini atlatan peyzaj ve çiçekçilik sektörü, artan maliyetlerin üstesinden gelebilmek için ihracatta katma değeri yükseltmeyi gündemine aldı. Sektör temsilcileri, bunun için tasarım odaklı çiçekçiliğe yönelmeyi öneriyor.


HABER: BARIŞ CABACI

 

İstanbul Ticaret Odası, sektörel toplantılarını sürdürüyor. Bu kapsamda Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi’nin düzenlediği çalışma toplantısı, Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, pandemi dönemi alışkanlıklarının sektörlere etkileri ve yeni dönemde uygulanacak stratejiler görüşüldü. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlığını üstlendiği toplantının moderatörlüğünü, İTO Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi Başkanı Kadir Gümüş yaptı. Toplantıya ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas ve ekibi ile ilgili STK başkanları da katıldı. 

 

İÇ PİYASA DENGESİ

 

Salgın sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında çiçekçilik sektörünün geldiğini belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şunları söyledi: “Pandemi döneminde, çiçekçilik sektörü de büyük bir durgunluk yaşadı. Hastane ve benzeri kurumlar, çiçek kabul etmeyi sınırladı. Bu durumdan sektörün bir bölümü olumsuz etkilendi. O nedenle her sektörün güncel ve geçmişten kalan sorunlarını analiz etmek için toplantılar düzenliyoruz. Genel olarak ihracatımızda artış yaşandığı gibi iç pazarda da dengeyi sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Çiçekçilik sektörünün de bu zorlu dönemi atlatması için çeşitli stratejiler ve işbirlikleri geliştirmesinin önemli olduğunu söyleyebilirim.” 

 

REKABETÇİ PAZAR

 

Çiçekçilik sektöründe ihracatın arttığını belirten sektör temsilcileri de daha yüksek katma değerli ihracat için şu önerilerde bulundu: “Çiçekçilik sektöründe tasarım odaklı bir yaklaşım benimsemeliyiz. Tasarım odaklı çiçek ihracatı, ithalat ve ihracat arasındaki makası daha da açacak. Bu nedenle, ilgili üniversitelerde çiçekçilik ve peyzaj tasarımı bölümleri açmamız gerekiyor. Bu öneriyle, çiçeklerin sadece bir ürün olarak değil, aynı zamanda sanatsal ve estetik bir ifade olarak görülmesini, tasarımın önemsenmesini hedefliyoruz. Bu durum, sektörün uluslararası pazarda daha rekabetçi hale gelmesine yardımcı olacak.”

 

YÜZDE 8 KDV

 

Sektörde KDV’nin yüzde 20’ye yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, “İklim kriziyle mücadele edecek sektörlerin başında geliyoruz. İthalatımızın 3 katı oranında ihracat yapıyoruz. Sektörümüzün daha da gelişmesi için KDV oranının yüzde 8’e inmesini talep ediyoruz” dedi.

 

FİYAT DENGESİZLİĞİ 

 

Nakliye, işçi maliyeti, artan KDV nedeniyle çiçek fiyatlarının altın fiyatlarına yaklaştığını belirten sektör mensupları, “Tüketiciler, kutlamalara çiçek yerine altın ya da benzeri değerli metaller götürüyor. Organizasyonlarda da durum aynı. 2022’de gerçekleşen organizasyonların yüzde 50’sinde yapay çiçek kullanıldı. Bu oran, 2021’de yüzde 25’ti. Bu, sektörün gidişatı açısından önemli bir oran” değerlendirmesini yaptı. 

 

TOPLANTIDAN NOTLAR…

 

Sektör mensupları, çiçekçilik sektörünün karşılaştığı önemli sorunları şöyle özetledi:

 

Adil rekabet: Çiçekçilik sektörü rekabetçi bir alan. Yerel üreticilerle uluslararası pazarlardaki büyük çiçek üreticileri arasındaki rekabet, fiyatları etkiliyor ve bu fark gün geçtikçe artıyor. Daha adil rekabet için yeni çözüm yolları bulunmalı. 

 

Yeşil dönüşüm: Çevresel endişeler, çiçek üretiminde kullanılan kimyasalların ve kaynakların sürdürülebilirliği konusunda 

baskı yaratıyor. Bu kapsamda yeşil dönüşüme bizlerin de hazırlanması gerekiyor.

 

Pazarlama ve dağıtım zorlukları: Çiçeklerin pazarlama ve dağıtım süreçleri zorlayıcı oluyor. Ortak depo noktaları oluşturarak maliyetleri azaltabiliriz. e-ticaretin artması, bu alanda yeni fırsatlar sunsa da lojistik sorunları tamamen çözmedi.

02 Ekim 2023 Pazartesi