Çiçekçiler finansal can suyu bekliyor

Giriş: 15.06.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Son yıllarda peyzaja verilen önemin artmasıyla yüzlerin güldüğü çiçekçilik sektöründe 2015’te 77.5 milyon dolarlık ihracata karşın 81.5 milyon dolarlık da ithalat gerçekleşti.

Hollanda’nın etkin olduğu dünya pazarlarına daha fazla ihracat yapmak için finans desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, bankalar ile reel sektör arasındaki diyaloğun artırılmasının istiyor. Sektörün tarafları, İstanbul Ticaret Odası Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi öncülüğünde Cemile Sultan Korusu’nda bir araya gelerek, sektörü değerlendirdi.

BANKALARIN SORUMLULUĞU

Toplantıda, hesap işletim ve havale ücretleri gibi bankalar tarafından alınan masrafların uygunluğu konusunda devletin denetleme yapması gerektiği konusu gündeme geldi. Çek koçanlarının sahtelerinin yapılması durumunda bankaların sorumluluk alması gerektiğinin konuşulduğu toplantıda bankaların teminat esaslı kredi kullandırmasının faizcilik anlayışını ortaya çıkardığı da gündeme geldi.

ELEMAN GELMİYOR

Çiçekçilikle ilgili bir meslek lisesinin bulunmayışının sektörün yetişmiş eleman sıkıntısını had safhaya ulaştırdığı belirtilen toplantıda İstanbul Ticaret Odası Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kadir Gümüş komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Bugün bin 205 üyeyle İstanbul Ticaret Odası’nın en kalabalık sektörlerinden biriyiz” diyen Gümüş, sektörde yaşanan sorunlarla ilgili komite olarak girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Toplantıda İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Faruk Kacır, İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Sunay Çalışır ve İnterflora Çiçekçiler Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Çil de birer teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

SADECE SÜS DEĞİL

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Çiçekçilik sektörü ekonominin süsü değil, mütemmim cüzüdür, yani ayrılmaz parçasıdır” dedi. Sektörün ülke ekonomilerine pek çok sektörden daha fazla katkı sağladığını belirten Topçu, şöyle konuştu: “Zaman zaman bazı ortamlarda çiçek tüketiminin israf olduğu görüşünde olan sesler yükseliyor. Bu çok yanlış. ‘Cenazelere, açılışlara çiçek göndermeyin’ şeklindeki söylemler ekonominin geneline de zarar veriyor. Coğrafi konum, iklim ve elverişli arazilerimiz var. Sektörün ihracat kapasitesini hayata taşımak gerekiyor.”