Çiçek sektörü çiçek gibi mezat bekliyor

Türkiye’de her yıl 2 milyonu aşkın çiçek üretimi gerçekleşiyor. İhracat değerini son beş yılda yüzde 40 artıran sektör; çiçek mezatları, fire oranları ve KDV sorunları gibi konulara çözüm arıyor.

Giriş: 02.01.2024 - 08:52
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye’nin her yerinden gelen binlerce çiçek, alıcılarıyla buluşmak için İstanbul çiçek borsasına uğruyor. Burada açık artırma usulü gerçekleşen mezat sonrası alıcıya ulaşmak için yola çıkıyor. Çiçek mezatlarındaki yoğunluk, depolama ve nakliye konusunda yaşanan sıkıntılar, kimi zaman çiçeklerin zarar görmesine neden olabiliyor. Çiçek mezatlarında dünya standartlarında bir sistem kurularak, sektörün daha da geliştirilebileceğini düşünen konunun tarafları, İstanbul Ticaret Odası Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen sektörel toplantıda bir araya geldi.  

 

ÖDEV VERİN 

 

Toplantıda konuşan Komite Başkanı Kadir Gümüş, “Bizlere ödev vermeniz lazım. Bizler sizler için çalışıyoruz. Hep birlikte sektörümüz için elimizden geleni yapmalıyız” dedi. Toplantıda mezatlarda yaşanan sorunların dışında fire oranları, KDV sorunu gibi konular da ele alındı. 

 

EĞİTİM HAMLESİ 

 

Komite Başkan Yardımcısı Sertan Dumbar da komite çalışmalarına dair bilgilendirme yaptı. Dumbar, 2022-2023 yıllarında toplam 14 toplantıyla sektör için ellerinden geleni yapmaya niyetli olduklarını ifade etti. Çiçekçilik mesleğine akademik katkı sağlamak için eğitim programları düzenlediklerini de anlatan Dumbar, “İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde bahçıvanlık ve çiçekçilik eğitimi düzenlenmesi için girişimlerde bulunduk. Ayrıca komitemizden başka komitelere dağılmış olan üyelerimizi komitemize dahil etmek için çalışmalar yaptık. İstanbul’un çeşitli bölgelerindeki çiçek duraklarının esnafa yakınlığı ve sıklığı gibi konularda düzenleme yapılması için adım attık” diye konuştu. 

 

İHRACAT, 5 YILDA YÜZDE 40 ARTTI  

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, Türkiye’de çiçekçilik sektöründe son 5 yılda yüzde 40 ihracat artışı yaşandığını ifade etti. Atılgan, “Çiçek ve süs bitkisinde yerli çeşit sayısının artırılması elimizi kuvvetlendirecek. Diğer yandan, enerji giderlerinin yüksekliği bu sektörde aşılması gereken bir husus. Ayrıca kiralık arazi sorunu da aşılırsa yerel üretimde gücümüz artacak” diye konuştu.