Ceza hukuku sempozyumunda Türkiye’yi temsil etti

Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Buket Abanoz Öztürk, Güney Kore’de düzenlenen VI. Türk-Kore Ceza Hukuku Günleri’nde sunduğu tebliğle yapay zeka sistemlerinin suç önleme ve tespitindeki rolünü irdeledi. Öztürk, mahremiyet ve veri güvenliği konularına dikkat çekti.

Giriş: 23.10.2024 - 10:40
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:ERTAN ERYILMAZ

 

İSTANBUL Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Buket Abanoz Öztürk, 24-27 Eylül 2024 tarihlerinde Güney Kore’de düzenlenen VI. Türk-Kore Ceza Hukuku Günleri’nde önemli bir sunum gerçekleştirdi. 

Öztürk, Jeonbuk ve Ajou Üniversitelerinde düzenlenen sempozyumda, ‘AI and Prevention of Crime: Türkiye’nin Perspektifi’ başlıklı tebliğiyle yapay zeka teknolojilerinin suçların önlenmesindeki etkisini ele aldı. 

Sempozyum, Jeonbuk Üniversitesi’nin tarihi Hanokdong salonunda, Chongju Üniversitesi’nden Prof. Dr. Byung-Sun Cho ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adem Sözüer’in açılış konuşmalarıyla başladı. 

Kore Ceza Hukuku Birliği Başkanı Yonsei Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sang-Hoon Han’ın konuşmalarıyla devam eden etkinlik, dört gün bilimsel tartışmalara ev sahipliği yaptı.

 

 

YAPAY ZEKA VE SUÇ ÖNLEME

 

Dr. Öğretim Üyesi Buket Abanoz Öztürk, tebliğinde Türkiye’de suç önlemek için kullanılan yapay zeka tabanlı sistemlerin önemini vurguladı. 

Akıllı kameralar, plaka tanıma ve yüz tanıma sistemleri gibi teknolojilerin suçların önlenme-sindeki kritik rolüne dikkat çeken Öztürk, bu sistemlerin sınırsız kullanımının hukuki sonuçlarını da tartıştı. 

Ayrıca yapay zeka önyargısı, veri güvenliği ve mahremiyet konularına değinerek, Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü’nün Türkiye için rehber olup olamayacağını değerlendirdi.

 

 

TÜRK-KORE CEZA HUKUKU GÜNLERİ

 

İki ülke arasındaki güçlü dostluğun yansımalarından biri olan Türk-Kore Ceza Hukuku Günleri, iki yılda bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Güney Kore’de düzenleniyor. 

2024 yılında 6’ncısı gerçekleştirilen bu sempozyum, 10. yılını geride bırakırken, geniş katılımlı bir etkinlik haline geldi. Bu yılki sempozyumun ana teması, ‘Risk Toplumunda Ceza Hukukunun Yeni Mücadelesi’ olarak belirlendi ve etkinliğe Türkiye’den 14, Kore’den ise 9 akademisyen katıldı. 

Sempozyum, ceza hukukunun günümüz toplumundaki yeni risklerle başa çıkma yollarını tartışmak amacıyla düzenlendi.