Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi’nin Cemile Sultan Korusu tesislerinde gerçekleştirdiği toplantıda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Küresel İklim Değişikliği ve Kentler’ konusunda sunum yaptı. Toplantıya İstanbul Milletvekili ve İTO eski Meclis Üyesi Gökan Zeybek ile İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da katıldı.
İklim değişikliğinin ekolojik sistemi bozmasının yanısıra sosyo-ekonomik problemlere de sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “1850 yılına kadar dünya 150 bin yılda bir derece ısınıyor, bir derece soğuyormuş. 1850-2000 arasında yani sadece son 150 yılda bir derece ısındı. Asıl problem iklim değişikliği değil, ani ısınma. Ekolojik sistem buna ayak uyduramıyor” dedi. Kadıoğlu, sanayi devrimiyle beraber atmosfere bırakılan sera gazlarının astronomik olarak arttığına da dikkat çekerek, iklim değişikliğinin yüzde 80 oranında bu sebepten kaynaklandığını ifade etti.
Kalkınma ve çevreci uygulamaların birbirine zıt olmadığının da altını çizen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bunları zıt hale getiren biz insanlarız. Oysa ki kalkınma ile çevreyi korumak bir arada da olabilir. Bu konuda yeniymiş gibi görünen kavramların çoğu aslında Osmanlı medeniyetimizde vardı ve bizlerin unuttuğu kavramlardı” dedi. Kadıoğlu, enerji verimliliği ve ekolojik şehircilik politikalarına öncelik verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, Türkiye’nin güneş enerjisinden yeterince faydalanamadığını söyledi.
29 Kasım 2018 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı