tatil-sepeti
tatil-sepeti

Çevre mevzuatındaki değişikliklere dikkat

Giriş: 24.06.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Çevre Kanunu’nda yapılan değişikler hakkında, İstanbul Ticaret Odası’nda seminer düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı. Salman, “Temiz üretim ve atığı kaynağından azaltmak oldukça önemli. Şimdi tekstilden ambalaja birçok sektörü yakından ilgilendiren Çevre Kanunu’ndaki değişikleri değerlendireceğiz” dedi.

Salman, “İşletmelerde kurumsal üretim süreçleri ve iyi hammaddelerin kullanılması artık daha önemli hale geldi. Bu alanda örnek firmalar olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

BÜTÇEDE PAY AYRILACAK

Açılıştan sonra seminer Danone Türkiye Ruhsatlandırma Müdürü Özlem Baykul’un oturum başkanlığında devam etti. Baykul, “Yeni yönetmeliğin temmuz ayında yürürlüğe girmesi halinde işletmeler için yıllık bütçede öngörülmemiş önemli bir maliyet ortaya çıkacak. Biz de bunun 2020’ye ötelenmesi yönünde görüş bildirdik” dedi. Baykul, ambalajda ücretlendirmenin kilogram mı adet üzerinden mi yapılacağı tartışmalarının sürdüğünü belirtirken, çevre mühendislerinin hangi aşamada kontrol yapacağına, yeminli mali müşavirlerin ilave bir maliyet oluşturacağına dair şikayetlerin de vurgulandığını kaydetti.

ÜÇ BAŞLIK ÖN PLANDA

Seminerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut ise 10 Aralık 2018 tarihli Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun hakkında bilgi verdi.

Karabulut, düzenlemelerin geniş kapsamlı değişiklikler içerdiğini belirterek, “Geri Kazanım Katılım Payı (Gekap), Depozito, Ücretli Plastik Poşet Uygulaması ön plana çıkıyor” dedi.

Gekap kapsamında ambalajların oldukça detaylandırıldığını belirten Karabulut, “Yönetmelik çıkınca uygulama başlayacak” dedi. Atık yönetiminde çok fazla mevzuat olduğunu belirten Karabulut, bunların hepsinin çatı mevzuata uygun olarak elden geçirileceğini vurguladı.

ÇEVRE MÜHENDİSİ ÇALIŞACAK

Seminerde, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit, atık yönetimi ve mevzuattaki ‘çevre görevlisi’ sorunuyla ilgili açıklama yaptı. Yiğit, “TBMM’de komisyondaki görüşmeleri takip ettik. Genel Kurul aşamasında temaslarımız oldu ve çevre görevlisi kavramı içine ‘çevre mühendisini’ yazdırabildik. Dolayısıyla çevre mühendisleri bu alanda ek bir sınav veya eğitim ön şartı olmadan çalışabilecek” dedi.

Çevre Kanunu’ndaki değişikliğin sadece bir poşet meselesi olmadığını belirten Yiğit, “Atık yönetimiyle ilgili olarak çevreyi etkileyecek firmalardan teminat alınmasını içeriyor. Hava kirliliği ve emisyonla ilgili ceza hükümleri değiştirildi. Araçlarında filtre olmayanlar veya ölçümde hile yapanlara cezalar getirildi” dedi.

İlkim Yiğit, çevre mühendisleri olarak beklentilerini şöyle açıkladı: “Atık ithalatı durdurulmalı. Değerli atıklar ayrıştırılmalı. Ambalajlar geri dönüştürülmeli.”

GEKAP’TA İDARİ PARA CEZASI

Gekap ödemeyenlere, katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası, depozito uygulamayanlara yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 TL, plastik poşetleri ücretsiz verenlere ise satış noktasının depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanacak.

BEYAN DÖNEMLERİ DEĞİŞTİ

Çevre Kanunu’nda 22 Şubat 2019’da yapılan 7166 sayılı değişiklik ile şu düzenlemeler yapıldı:

  • Gekap beyanı ve tahsili Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yürütülecek.
  • Beyanların son tarihi ayın 15’inden 24’üne kaydırıldı.
  • Ödemeler beyanın yapıldığı ay gerçekleştirilecek.
  • Beyan dönemleri aylık, 3 aylık veya 6 aylık hale getirilebilecek.
  • Süre uzatımı verilebilecek.

POŞET KULLANIMI YÜZDE 80 AZALDI

Sıfır Atık Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut, Türkiye’de yıllık 30-35 milyar plastik poşet kullanıldığını, kişi başı tüketimin ise 440 poşet olduğunu kaydetti. Ücretli plastik poşet uygulamasının başlamasıyla bu rakamın ilk 5 ayda yüzde 80 azaldığını belirten Karabulut, bu yılın sonunda kişi başına 90 adet ortalamasına inilmesinin beklendiğini söyledi. Karabulut, 2025 sonunda hedefin kişi başına 45 poşet olduğunu açıkladı.

GEKAP KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER

  • Plastik poşetler
  • Lastikler
  • Akümülatörler
  • Piller
  • Madeni yağlar
  • Bitkisel yağlar
  • Elektrikli ve elektronik işyerleri
  • İlaçlar
  • İçecek ambalajları
  • Diğer ambalajlar

ZORUNLU DEPOZİTO 2021’DE

İçecek ambalajları için zorunlu depozito uygulaması planlanıyor. Uygulama 1 Ocak 2021’de başlayacak. Fizibilite çalışmalarına başlayan resmi kurumlar mevzuat hazırlığı da yapıyor.