HABER: ŞEREF KILIÇLI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli marka otomotivi üretecek ‘babayiğit’lere ihtiyaç olduğunu söylemişti. Yerli otomobil çalışmaları sürerken, başka sektörlerde de yeni babayiğitler çıkmaya başladı. Dünya devleri ile rekabet edip Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) ihracat yapan Türk firma sayısı günden güne artıyor. Bu firmalar arasında öncü kadın girişimciler de yer alıyor. Öte yandan CERN’den iş alan firmalar arasında sadece İstanbul’dan değil, Türkiye’nin diğer illerinden de babayiğitler var.
2015 YILINDA GİRDİK
Türkiye’nin CERN’e ortak üye olmasının ardından yerli firmaların da ihalelere katılma hakkı doğdu. Bugüne kadar 20 Türk firması, evrenin sırlarını incelemeleriyle ve parçacık fiziği araştırmalarıyla alanında dünyanın en büyük bilim kurumu olma vasfını taşıyan CERN’e ihracat yaptı. Kısa sürede yakalanan başarı ve Türk firmaların ilgisi, ülkemizin Ar-Ge faaliyetlerindeki çalışmaları için de yeni bir moral ve motivasyon kaynağı oldu.
KADIN GİRİŞİMCİLER İDDİALI
CERN’e ihracat yapan Türk firmaları arasında kadın girişimciler de önemli role sahip. Gözüküçük Makina ve Maphis Havacılık, kadın girişimcilerin öncülük ettiği firmalar olarak listede yer alıyor. Mistel Kablo ve Figabara da yine kadın yönetici başarısıyla listede dikkat çekiyor. CERN’e ihracatta İstanbul birinci sırada. İhracat yapılan diğer illerimiz ise şu şekilde: Kocaeli, Manisa, Ankara, Bursa ve Kayseri. CERN’de mekanik işlerde kullanılan alaşımlar ile parçaların son derece kompleks oluşu, apayrı bir teknik ekipman ve beceri istiyor. Türk firmaları bütün zorlu koşulları başarıyla sağlayarak ihracat başarısı gösteriyor.
1954’TE KURULDU
Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’in kuruluş temelleri 1949 yılında atıldı. Kuruluş sözleşmesi ise 1953’de 12 kurucu devlet; Belçika, Danimarka, Fransa, Federal Almanya Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Yugoslavya tarafından imzalanıp 29 Eylül 1954 tarihinde yürürlüğe girdi. Bugün CERN’e üye 22 devlet var. Türkiye ise 2015 yılının Mayıs ayında CERN’e ortak üye olarak kabul edildi.
GELECEĞE AÇILAN KAPI
CERN’de, fizikçiler parçacıkların enerji hızlarını ölçerek evrenin var oluşuna dair sırları araştırıyor. Tıp, telekomünikasyon, ulaşım, enerji, savunma, biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay dahil pek çok sahada uygulama alanı bulunan keşif ve yeniliklerin kaynağı da CERN olarak gösteriliyor. CERN’in üstün teknoloji ile donatılmış laboratuvarları Fransa ile İsviçre sınırı arasında ve yerin 100 metre altında yer alıyor. CERN, bugün 2 bin 500’ün üzerinde bilim insanını istihdam ediyor. Her yıl 70’den fazla ülkeden 12 binin üzerinde bilim insanı ise araştırma yapmak üzere ziyarette bulunuyor.
CERN’DEKİ İTO ÜYELERİ
Albaksan, ASAŞ Alüminyum, Mistel Kablo, GEMA Endüstriyel Kontrol, 2M Kablo, Tufan Demir Çelik, EAE Machinary.
İŞTE CERN KAPISINI ARALAYANLAR
CERN’e bugüne kadar ihale ile ihracat yapan firmalarımız ve ihracat yaptıkları alanlar şunlar:
TÜRK YAN SANAYİ BORSASI’NIN AYRICALIĞI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), CERN’e ihracat yapmak isteyen firmalara da destek veriyor. İTO Türk Yan Sanayi Borsası’na (TYSB) üye olan firmalar yine TYSB bünyesinde faaliyet gösteren CERN İrtibat Ofisi aracılığıyla CERN’deki iş fırsatları ve ihaleleri hakkında bilgi alabiliyor. CERN’e ihracat yapmak, firmalar için katma değeri yüksek ürün geliştirmenin yanısıra dünya markası olma yolunda da önemli bir başarı sağlıyor. Bugüne kadar İTO Türk Yan Sanayi Borsası’na üye 7 firma CERN’e ihracat gerçekleştirdi.
CERN İÇİN İTO’YA GELİN
İTO CERN İrtibat Ofisi, TOBB–CERN Türkiye Sanayi İrtibat Ofisi’nin kurulmasının ardından 2015 yılında faaliyete başladı. Ofis, İTO Türk Yan Sanayi Borsası’nın (TYSB) veri tabanındaki firmalara, CERN’in 200 bin İsviçre Frangı altındaki tedarik ihaleleri ile ilgili bilgi aktarıyor. TOBB’dan İTO TYSB’ye gönderilen CERN ihale bilgileri, detaylı analizler sonrası borsanın veri tabanında kayıtlı İTO firmalarına düzenli olarak iletiliyor. İrtibat Ofisi CERN’deki ihalelerle ilgili bilgileri Oda gazetesinde de duyuruyor.
BÜYÜK ÇAPLI İHRACAT YAPANLAR
CERN deneylerine büyük çaplı ihracat yapan firmalarımız şunlar:
DOĞRUDAN İHRACAT YAPANLAR
CERN’e doğrudan alım ile ihracat yapan firmalarımız şunlar:
AİLECE ROBOT ÜRETİYORLAR
İzmirli mühendis iki kardeşin kurduğu aile şirketi, beyaz eşya fabrikalarında kullanılmaya başlanan ‘Cerberus’ isimli vidalama robotuyla dünyanın bu alandaki en son teknolojisini geliştirdi. Şirket, geliştirdiği teknolojiyle CERN’in parçacık deneyi için açılan ihaleye katılan tek Türk şirketi oldu.
KADIN GİRİŞİMCİDEN CERN’E ‘KORUMA KALKANI’
Kayseri’de yaşayan Zuhal Gözüküçük, CERN’e koruma kalkanında kullanılacak parça üretiyor.