CERN, Türk firmalardan daha çok teklif istedi

Giriş: 15.03.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Evrenin sırlarını inceleyen ve parçacık fiziği araştırmalarıyla dünya gündemindeki yerini koruyan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), 13 Türk firması ile iş yapıyor. Bu firmalardan 7’si ise İstanbul Ticaret Odası (İTO) Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) üyesi. 2015’in mayıs ayında Türkiye’nin Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne (CERN) ortak üyeliğinin başlaması ile Türkiye’de üretim yapan firmalar, CERN’de yapılan alım ve ihalelere katılma hakkı elde etti.

BAŞVURULARINIZI ARTIRIN

Türkiye’den mal ve hizmet ithalatına başlayan ve bu işbirliğinden çok memnun kalan örgüt, açtığı ihalelere daha çok Türk firmasının katılmasını istiyor.
CERN İsviçre Teknoloji Bölümü Yöneticisi Jerome Pierlot, “2018’de daha çok Türk firmasının CERN ihalelerine başvurmasını istiyoruz. Türkiye ile 2017’de mükemmel ilişkilerimiz oldu. 2018’de verebileceğiniz kadar çok teklif verin” dedi. Pierlot, İTO Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) ve TOBB–CERN İrtibat Ofisi işbirliği ile İTO’da düzenlenen ‘CERN Satın Alma Grubu ve Malzeme Ofisi Bilgilendirme Semineri’ne katıldı. İsviçre’den gelen CERN ihale ve alımlardan sorumlu yetkililer, İTO TYSB üyelerine sunum yaptı.

13 FİRMA CERN’E SATTI

İTO TYSB bünyesinde faaliyet gösteren İTO CERN İrtibat Ofisi Yetkilisi Mert Özcömert ise borsanın ve irtibat ofisinin faaliyetleri ile ilgili sunum yaptı. Özcömert, 200 bin İsviçre Frangı altındaki ihaleler için TYSB üzerinden ihalelere katılmanın avantajları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin CERN’e üye olmasının hemen ardından açılan TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi’nin yetkilisi Hakan Kızıltoprak da şimdiye kadar 13 Türk firmasının örgüte ihracat yaptığını söyledi.

REFERANSIN DEĞERİ BÜYÜK

Kızıltoprak, CERN referansının firmalara çok şey kattığını dile getirerek, şunları söyledi: “CERN’e üretim yapan firmaların katma değeri çok artıyor. İhracat pazarları genişliyor. Kurumun 200 bin İsviçre Frangı üzerindeki tüm alımları web sitesinde de açıklanıyor. Türkiye olarak hedefimiz, bu değer üzerindeki yaklaşık 10 alım ihalesine firmalarımızın ciddi teklifler vermesi.”

CERN’de ihtiyaç duyulan başlıca malzeme grupları kapsamında açıklamalar yapan CERN İsviçre Ürün Müdürü Stefano Genisio ile Teknoloji Bölümü Yöneticisi Jerome Pierlot, TYSB üyelerinin sorularını da cevapladı.

İŞTE O 13 FİRMA

Albaksan
Asaş Alüminyum
Dora Makine
EAE Makine
Tufan Demir-Çelik
Gözüküçük Makine
Mapsis Havacılık
Doğacan Basınçlı Kaplar
Figa Bara
MFK Makine
Mistel Kablo
Nev Vakumlu Hassas Döküm
Sönmez Transformatör
(İlk 7 firma İTO TYSB üyesi)

CERN NE YAPIYOR?

CERN, evrenin sırlarını inceliyor ve parçacık fiziği araştırmaları yapıyor. Tıp, telekomünikasyon, ulaşım, enerji, savunma, biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay dahil pek çok sahada uygulama alanı bulunan keşif ve yeniliklerin de kaynağı CERN olarak gösteriliyor.

ÇOK ESNEK FİRMALAR ÇALIŞIYOR

CERN İsviçre Teknoloji Bölümü Yöneticisi Jerome Pierlot, “CERN ile çalışmanın ilk şartı, veri tabanına kayıtlı olmak. Çok güçlü olmak zorunda değilsiniz. Çok işçiniz olması da gerekmiyor. Tüm firmalar bizimle çalışabilir. Genelde küçük ve orta boyutlu ama çok esnek firmalar bizimle çalışıyor” dedi.

CERN’E ÜRETEN DÜNYA MARKASI OLUYOR

CERN’e üretim yapmak firmaların bilinirliğini artırıyor. Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne (CERN) ürün ve hizmet satan firmalar, tanınan bir dünya markası olma fırsatını yakalıyor. CERN’de şimdiye kadar 138 yeni ürün geliştirildiğini kaydeden Jerome Pierlot, “CERN’e üretim yapan firmaların bilinirliği yüzde 42 arttı. Yüzde 64’ü yeni pazarlar edindi. Bizimle iş yapan firmalar, logoyu kullanabiliyor” dedi.

İTO’DAKİ CERN İRTİBAT OFİSİ

İstanbullu firmalar için CERN ile irtibat kurmanın en kolay yolu, İTO Türk Yan Sanayi Borsası’na (TYSB) üye olmaktan geçiyor. İTO TYSB bünyesinde faaliyet gösteren CERN İrtibat Ofisi, firmalara CERN’deki iş fırsatları ve ihaleleri hakkında bilgilendirme yapıyor.