tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Yerli cep telefonu üreticileri, yerli üretimi artırmak için ilk kez İstanbul Ticaret Odası (İTO) çatısı altında bir araya geldi. İTO Telekomünikasyon Meslek Komitesi’nin öncülük etmesiyle gerçekleşen toplantı, yerli cep telefonu üreticilerinin birbiriyle tanışmasını da sağladı.

Toplantıda bu alandakiyasal düzenlemeler, yerli üretimin önündeki engeller, beklenti ve öneriler tartışıldı. Toplantıyı Telekomünikasyon Meslek Komitesi Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Murat Dursun yönetti.

DESTEK BEKLİYOR

Dursun, çok sert bir rekabetin yaşandığı cep telefonu pazarında sınırlı sayıdayerli üreticinin kendi imkanları ile rekabet etmeye çalıştığınısöyledi. Yerli cep telefonu üretimininglobal ölçekteki gelişmeler dikkate alınarak, doğru politikalarla gerçekleştirilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Dursun, şunları dile getirdi: ”Bu süreçte de öncelikle yerli üretimi objektif bir şekilde tanımlamak lazım. Elbette devlet otoritesinin destek ve teşvikleri büyük önem taşıyacak. Ama bu uzun soluklu bir iş ve herkesin iyi analiz edip, elini taşın altına koyması şart.”

RAPOR HAZIRLANACAK

Tüketicideki 15 milyon cep telefonundan 2 milyonluk kısmının yerli olduğu belirtilen toplantıda; yerli üreticinin pazar payını büyütecek kapasite ve niteliklere sahip olduğu da vurgulandı.

Toplantı sonunda yerli üretimin geliştirilmesi konusunda İTO öncülüğünde hazırlanacak bir raporun önerilerle birlikte otoriteye sunulması ve kamuoyunda gündem oluşturulması için görüş birliğine varıldı.

YAZILIMDA İDDİALIYIZ

Toplantıda, şu konu başlıkları üzerinde duruldu:

  • Türkiye mikro elektronikte ve yazılımda yerli üretimi kullanacak kadar ileri düzeyde.
  • Yerli üretimin sektöre özel, somut tanımının yapılması gerekir. Yabancı markalarla rekabet edebilmek için vergi istisnalarına gerek var.
  • Yerli üretici yabancı markalar için fason üretim yapabilecek düzeyde. Yerli üretici gümrüklerde satış sonrası hizmetlerde kullanacağı yedek parça ithalatında ciddi sorunlar yaşıyor.
  • Yerli üretim içinde yerli markanın da değerlemesi yapılmalı. Yerli üretimle sadece ülkemize değil ihracatla diğer ülkelere de satış yaparak kalıcı ve rekabetçi olunabilir.

26 Nisan 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel