Çelikte küresel gündem anti-damping önlemleri

Çin’den gelen ucuz çelik ürünlerinin dış ticaret pazarlarında yerel çelik üreticileri için haksız rekabet endişesi oluşturduğu kaydediliyor. Bu sebeple hükümetlerin ağır gümrük tarifeleri de dahil olmak üzere anti-damping önlemlerini artırdığı belirtiliyor.

Giriş: 13.11.2024 - 08:30
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Çin, dünya çelik üretiminin yaklaşık yüzde 55′ini karşılıyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük çelik ihracatçısı konumunda. Eylül ayında Çin’in çelik ihracatı bir yıl öncesine göre yüzde 26 artarak, 10.2 milyon tona çıktı ve Haziran 2016′da ulaşılan aylık 10 milyon tonluk seviyeyi de aştı. Gümrük verilerine göre, yılın ilk dokuz ayında ihracat yıllık bazda yüzde 21.2 artarak 80.7 milyon tona çıktı. Ülkenin çelik ihracatı, 2015 yılında 112 milyon tonluk rekor seviyeye ulaştıktan sonra 2020 yılında toparlanmaya başlamadan önce uzun yıllar düşüş yaşamıştı. Çelik ihracatındaki büyüme, her ne kadar iç talebin yetersizliğinden kaynaklansa da o tarihten bu yana belli bir ivme kazandı. Ancak Çin’de genel ihracat büyümesi, bir dizi hayal kırıklığı yaratan verinin ardından eylül ayında keskin bir şekilde yavaşladı.

 

İÇ ARZ FAZLASI

Çin ekonomisi uzun süredir devam eden emlak krizi ve imalat faaliyetlerindeki yavaşlamayla mücadele ediyor. Ülkenin ekonomik büyümesinin gerilemesi ve özellikle konut piyasasının resesyonda olması, yurt içi talebi önemli ölçüde azalttı. İnşaat ve altyapı sektörü, demir-çelik tüketiminin yüzde 52’sini gerçekleştiriyordu. Ülkede yeni inşaat başlangıçlarının, 2023 ve 2022’de sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 39’luk daralmasının ardından 2024’ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 24 gerilediği tahmin ediliyor. Yurt içi talep düşmesine karşın Çinli çelik şirketleri üretimlerini kısmadı ve oluşan arz fazlasını düşük fiyatlardan ihraç etmeyi tercih etti. 

 

2025 TAHMİNİ

Analistler, Çin’in çelik ihracatının bu yıl 109 milyon ton seviyesiyle sekiz yıllık zirveye ulaşacağını fakat kapsamlı gümrük tarifelerinin etkisiyle 2025 yılında 96 milyon tona düşeceğini tahmin ediyor. 2023 yılındaki ihracat rakamı ise 90.26 milyon ton seviyesindeydi. Çin’in ihracatını en fazla artırdığı ülkeler Brezilya, Vietnam, Hindistan, İngiltere, Filipinler ve Türkiye olmuştu. Çin’den gelen ucuz çelik ürünlerinin dış ticaret pazarlarında yerel çelik üreticileri için haksız rekabet endişesi oluşturduğu, bu sebeple hükümetlerin ağır gümrük tarifeleri de dahil olmak üzere anti-damping önlemlerini artırdığı kaydediliyor. 

 

VERGİLER ARTIYOR 

Söz konusu anti-damping önlemlerinin yakın dönemdeki örneklerine bakıldığında; Tayland, ağustos ayında Çin’den kritik altyapı inşaatı için kullanılan yüksek dayanımlı çelik olan sıcak haddelenmiş rulo üzerindeki anti-damping vergilerini yüzde 31′e çıkardı. Meksika, geçtiğimiz yılın sonlarında bazı Çin çelik ürünleri ithalatına yaklaşık yüzde 80 oranında gümrük vergisi uyguladı. Ekim ayında, Brezilya hükümeti Çin’den gelen tüm çelik ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi koydu. Kanada’nın ağustos ayında Çin çelik ürünlerine uygulayacağını duyurduğu yüzde 25 ek vergi de 22 Ekim’de yürürlüğe girdi. Hindistan hükümeti, eylül ayında Çin ve Vietnam’dan ithal edilen bazı çelik ürünlerine yüzde 12 ila yüzde 30 arasında gümrük vergisi uygulanması emrini vererek, Çin çelik ürünlerine geçen yıl uyguladığı anti-damping vergisini artırdı.