tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

1940’lı yıllarda gazete okuyan biri hangi model gözlüğü kullanıyordu? Peki ya 1970’lerde ya da 60’larda güneşten korunmak isteyen birinin güneş gözlükleri nasıldı? Ya da görme bozukluğu yaşayan biri 1950’lerde bir doktora gittiğinde nasıl muayene oluyordu?
İstanbul Ticaret Odası Yeni Camii Hünkâr Kasrı’nda açılan “Gözlükçülük Tarihine Yolculuk” sergisi tüm bu sorulara cevap vermekle birlikte beş gün boyunca ziyaretçileri gözlük tarihinde gizemli bir yolculuğa çıkardı.

38 YILDA TOPLANDI

Sergi İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi öncülüğünde açıldı. Sergide Murat Dibi, Turgut Çakar ve Mehmet Tekden’in koleksiyonlarından faydalanıldı. Sergilenen bütün gözlükleri 38 yıldan bu yana biriktirdiğini söyleyen koleksiyoner Mehmet Tekden, “Yurt dışı, yurt içi sürekli geziyorum. Bazılarını bit pazarlarından aldığım dahi oldu. Bazılarını özel olarak yurt dışından getirttim” diye konuştu.

DÖNEME YOLCULUK

Sergide en eskisi 1800’lü yılların ikinci yarısına, en yenisi de 1990’lara kadar olmak üzere 490 gözlük meraklılarla buluştu. Ziyaretçiler geçmişten günümüze gözlük modasını, montaj tekniklerini, yapım aşamalarını ve göz muayenesinde kullanılan cihazları da görme şansını yakaladı.

ÜNLÜ GÖZLÜKLERİ

Alanında bu kapsamda bir ilk olan serginin en dikkat çeken özelliği ise dönemin siyasilerinin ve ünlü isimlerinin kullandığı model gözlüklerin sergide yer alması oldu. Adnan Menderes, Celal Bayar Zeki Müren, Belgin Doruk, Türkan Şoray gibi ünlü isimlerin kullandığı modelde gözlükler meraklılarına bir görsel şölen sundu.

FİLMLERE VERİYOR

Sergiye koleksiyonuyla katkıda bulunan Mehmet Tekden, pek çok gözlüğün tek olduğunu ve bu nedenle bazılarını dönem filmleri için kiraya verdiğini söyledi. Antika değerinde olan gözlüklerin çok ilgi gördüğünü de belirten Tekden, “O yıllarda üretilen gözlükler imkânlar kısıtlı olmasına rağmen günümüzde gözlüklerden daha kaliteli” diye konuştu.

EL YAPIMLARI DA VAR

Sergide tamamen el yapımı olan gözlükler de sergilendi. 1950 ve 1960’larda Türkiye’de üretilen el yapımı Rengin Gözlük, Bursa Gözlük Sanayi, Standart Gözlük, Seda Gözlük gibi markaların gözlükleri de serginin en ilgi çeken bölümleri arasındaydı. Bu gözlüklerin hala kullanılabilir ve çok kaliteli olduğunu söyleyen Tekden, “Bazılarını satıyorum ancak elimde tek kalmış olanları vermemeye çalışıyorum” diye konuştu.

RADYOLU GÖZLÜK

Sergide en dikkat çeken gözlüklerden biri de 1970’lerde kullanılan radyolu gözlük modeliydi. O yıllara göre önemli bir teknoloji içeren gözlüğün sap kısımlarına yerleştirilen kabloyla birlikte gözlüğü takan kişi aynı zamanda müzik de dinlemiş oluyordu.

KÜLTÜR ENVANTERİ

Serginin açılışını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Başkanı Orhan Küreli, Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu birlikte gerçekleştirdi. Serginin açılışında konuşan İlhan Soylu, “Gözlük ve gözlükçülüğün serüvenini konu alan bu sergi oldukça özgün. Bu tür sergiler, mesleklerin kültürel envanterini ve mirasını bir araya getirmesi açısından da önemli” diye konuştu. Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi Başkanı Orhan Küreli de 1200’lü yılların sonunda gözlük camının, 1400’lü yıllarda gözlük çerçevesinin kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, “1700 yıllarında gözlüğün sapları bulunuyor, yani insanlar yaklaşık 350 yıl boyunca gözlükleri sapsız kullanmışlar. Güneş gözlükleri ise Çin’de kullanılmaya başlanılmış, Çinliler karşısındaki kişinin göz ifadesini anlamaması için gözlük camlarını iste karartarak kullanmış.” bilgilerini verdi.

GÖZLÜĞÜN ASIRLIK YOLCULUĞU / foto galeri

28 Mart 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem