HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Çek Konusundaki Güncel Gelişmeler ve Karekodlu Çek Uygulamaları konulu bir seminer düzenledi. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kasım Akdeniz ile akademisyen ve hukukçu Dr. Ömer Sivrihisarlı’nın konuk olduğu seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim yaptı. Çek emisyonunun en az krediler kadar önemli olduğunu vurgulayan Erkesim, karekod uygulaması ile karşılıksız çeklerin ve sahtekârlıkların önlenmesinin amaçlandığını hatırlattı. Erkesim, “Karşılıksız çek oranı, geçen yıllara göre yüzde 2.2’ye kadar geriledi. Buna karşın çek emisyonunda bir azalma yaşanmadı. Çek emisyonu en az krediler kadar önemli. Bu rakamlar, ticarette risk yönetimi ve kontrolünün önemini gösteriyor” dedi.
21 MİLYON ÇEK İBRAZI
Kredi Kayıt Bürosu’nun gelişmiş ülkelerdeki kredi kayıt bürolarının kapasitesinde olduğuna dikkat çeken Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise Türkiye’de 2017’de 21 milyon çek ibraz edildiği bilgisini verdi. Akdeniz, “Çek, ülkemizde son derece önemli bir finansman aracı. Vadeli çek çok önemli bir finansman yöntemi ve güvenli gerçekleşmesi gerekiyor” diye konuştu.
750 MİLYAR TL’LİK HACİM
2017’de oluşan çek hacminin 750 milyar TL olduğunu ifade eden Akdeniz, toplam çek işlem adedinin ise 100 milyon düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Bütün şirketlerin bankaya ya da piyasalara borcu olduğunu söyleyen Akdeniz, ticari itibarın, alacakların zamanında tahsil edilmesine bağlı olduğunu ve tahsilat akışının hayati önem taşıdığını vurguladı.
KAREKODUN OLUMLU ETKİSİ
Akademisyen ve hukukçu Dr. Ömer Sivrihisarlı da karşılıksız çek oranının yüzde 2.2’ye düşmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Karşılıksız çekin çok ağır cezalarla suç kapsamında değerlendirildiği dönemlerde bile bu oranın düşük olmadığına dikkat çeken Dr. Sivrihisarlı, “Karekodlu çek uygulamasının bu rakamda etkili olduğu aşikar” dedi.
ASIL SAHTECİLİK ARKA YÜZDE
Dr. Ömer Sivrihisarlı, çekte asıl sahteciliğin arka yüzdeki imzalarda kendini gösterdiğini vurgulayarak, şu uyarıyı yaptı: “Çekin ön yüzü için teknoloji yardım ediyor.
Ama arka yüzdeki sahte imzalara teknolojinin yapabileceği bir şey yok. Arka yüzde imza sahteciliklerine çok rastlanılıyor. Karekodlu çek alındığı anda çek düzenleyicisine mesaj gidiyor. Çeki düzenleyen kişinin o andan sonra ‘çekteki imza sahtedir, haberim yok’ diyebilmesi mümkün değil.”
272 BİN KİŞİYE DİKKAT EDİN!
Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kasım Akdeniz, piyasada açık çeki bulunan kişi sayısının 272 bin 359 olduğunu söyledi. Akdeniz, “Çek keşidecinizin yüzde 12’ye denk gelen bu kişilerden biri olmadığından emin olun. Bu da çek raporlarını görmekten geçiyor. Piyasa hızla karekodlu çeke dönüyor. Findeks mobil uygulamasını indirin, üye olun, çeki okutun. Ekranda, elektronik posta ile gönderilmiş karekodlu çek raporunu kontrol edin. Rapor bedeli ise yalnızca 60 kuruş” dedi.
HANGİ ÇEKLER TEHLİKELİ
YÜKSEK RİSKLİ ÇEKLER
RİSKLİ ÇEKLER