Perşembe, 28 Kasım, 2024
Karşılıksız çeki yüzde 80’e varan oranlarda azaltması beklenen karekodlu çek, 1 Ocak’ta zorunlu oluyor. Bankalar artık yeni çek talep edenlere karekodlu çek defteri verecek. Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan karekodlu çek bir süredir piyasada kullanılıyor. KKB ayrıca, çek sahtekarlığının tamamen önüne geçecek başka bir ürün hazırlıyor: Elektronik çek.
KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) önceki hafta düzenlenen ‘Çek Kanunundaki Son Değişiklikler ve Karekodlu Çek Uygulaması’ başlıklı seminerde, elektronik çek için çalıştıklarını duyurdu.
Piyasada açık çeki bulunan 265 bin kişi olduğunu açıklayan Akdeniz, bu riskli duruma da açıklık getirdi.
BANKALAR ÇAĞIRIYOR
“Karekodlu çekin 1 Ocak 2017’de zorunlu olmasıyla birlikte, karşılıksız çeki olan ve ödemeyen 265 bin keşidecinin çek koçanları, bankalar tarafından geri toplanacak mı” şeklindeki soruyu cevaplayan KKB Genel Müdürü şunları söyledi: “Bu çekler sebebiyle bankalar tarafından hem savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor hem de talep ediliyor. Fakat bu çekler geri dönmüyor. Bankaların kanunen yapmaları gereken bildirimler var. Bunları yapmak dışında ellerinden fazla bir şey gelmiyor.”
OTOMATİK İPTAL
Piyasada güven ortamının sağlanması ve sahtekarlığın önlenmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Akdeniz, şöyle devam etti: “2017 aynı zamanda bizim için yeni bir projenin başlangıcı: Elektronik çek. Bunun yasal altyapısıyla ilgili olarak Türkiye Bankalar Birliği’nde hazırlıklarımız var. Elektronik çek hayata geçtiğinde artık çek koçanı diye bir kavram olmayacak. Dolasıyla eğer karşılıksız çekleri sebebiyle ödeme yasağı varsa, sistemden o çekler otomatik olarak iptal edilebilecek.”
YASAL ALTYAPI GEREKİYOR
Ticaretin vazgeçilmez bir unsuru olduğu kadar; finansman ve vadelendirme konusunda da Türk usulü bir çözüm olan çekle ilgili hukuki işlemler, Çek Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na bağlı maddelere göre yürütülüyor.
9 Ağustos 2016 tarihinde çıkan 6728 sayılı kanun ile gerek Çek Kanunu, gerekse Türk Ticaret Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılarak, karekodlu çekin 2017’de zorunlu olmasına hükmedildi. KKB Genel Müdürü’nün duyurduğu elektronik çek için de ayrı bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor.
TASLAK HAZIRLANDI
TBB ve KKB’nin bankacılık sektörü ile yaptığı çalışmalar neticesinde elektronik çekin modeli ve yasal altyapısı için bir taslak hazırlandı. Yeni tekliflerin banka hukukçularıyla görüşülmesinin ardından taslağa son şekli verilecek. Önümüzdeki aylarda elektronik çek yasası taslağını TBMM Genel Kurulu’na götürecek süreç başlayacak.
KAYITLAR MERKEZDEN TAKİP EDİLECEK
TBB ve KBB’nin taslağının 2017 yılı içinde kanunlaşmasıyla yasal altyapısı tamamlanması beklenen elektronik çekte, koçan veya kağıt olmayacak. Çekler, tamamen elektronik ortamda alınacak. Kayıt izleri bir merkezde olacak elektronik çeklerin, takibi ve iptali de bu merkezden yapılabilecek.
ESKİLER ZAMANLA TEMİZLENECEK
1 Ocak 2017’den önce bastırılan ve piyasada dolaşımda olan (normal) çeklerin geçerliliğini sürdüreceğini belirten KKB Genel Müdürü, “Fakat bankaların 1 Ocak’tan itibaren basacakları çeklerde karekod zorunlu olacak. Siz karekodsuz çekleri kabul etmezseniz, bu karekodsuz çekleri otomatik olarak piyasadan göndermiş olursunuz” dedi.
KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN MEVCUT DURUMU
24 Ekim 2016 Pazartesi
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe