tatil-sepeti

Avrupa, kamu binalarında konfor sıcaklığını 22 dereceden 19 dereceye indirerek, gaz tüketimini yüzde 15-20 oranında azalttı. Konfor sıcaklığından yapılacak her bir derecelik fedakarlık, enerjide yüzde 7’lik tasarruf sağlıyor.


 

Uzmanlara göre, Türkiye’nin konfor sıcaklığı Avrupa’dan yaklaşık 4 derece yüksek. Türkiye, konfor sıcaklığını Avrupa seviyesine yaklaştırırsa ciddi bir tasarruf yapabilir. Böylelikle cari açıkta önemli bir iyileşme sağlayabilir.

 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

COVID-19 salgınının olumsuz etkileri ve ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşıyla dünyada enerji dengesi de değişti. 

 

Özellikle enerji tedarikinde yaşanan sorunlar, gelişmiş ekonomileri bile zor durumda bıraktı. Doğalgazda Rusya’ya bağımlı olan Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri de çözüm için binalarda sıcaklığı düşürüyor. Bu uygulamaya göre konutlarda konfor sıcaklığı 22 dereceden 20 dereceye, kamu binalarında ise 19 dereceye indiriliyor. Avrupa’nın, bu hamlesinin gaz tüketimini de yüzde 15-20 oranında azalttığı açıklandı.

 

TÜRKİYE DE UYGULARSA  

 

Türkiye’nin yaz ve kış aylarının ortalama konfor sıcaklığı 24 derece. Konfor sıcaklığının sadece 1 derece düşmesi bile doğalgaz tüketiminden yüzde 5-7 oranında tasarruf sağlıyor. Böyle bir ‘kazancın’ Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltmaya yönelik çabalarına katkısı da oldukça fazla. Konutlarda sıcaklığı 1 derece düşürmek, sanayide kullanılan miktar da hesaba katıldığında toplam yıllık tüketimin yüzde 1’ine denk geliyor. Yani her 1 derece ile doğalgaz ithalatına ödenen tutarın yüzde 1’i ülke hazinesinde kalabilir. 

 

TÜKETİMİN YÜZDE 30’U

 

Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 30’u konutlarda tüketiliyor. Bu tüketimin yaklaşık yüzde 50’sini ise havalandırma ve iklimlendirme, yani termal konfor tüketimi oluşturuyor.

FATURA GİDEREK KABARIYOR 

 

Türkiye, birincil enerji kaynakları açısından ithalatçı durumunda. Sadece geçtiğimiz yıl 50 milyon ton petrol ve petrol ürünü, 38 milyon ton kömür ve 55 milyar metreküp doğalgaz ithalat edildi. Bu tabloya madenler de eklendiğinde geçen yıl enerji ithalat faturası 100 milyar dolara yaklaştı. Enerji arz güvenliğinden taviz vermeden, ithalat faturasını azaltmak için yenilenebilir enerji yatırımlarından kara ve deniz keşiflerine, yerli kömür teşviklerinden enerji verimliliğine kadar birçok alanda yeni yatırım adımları atan Türkiye, hidrojen, batarya ve dijitalleşme teknolojilerini de yakından takip ediyor.

 

2030 İÇİN ÖNLEM 

 

Bu arada, daha önce genelgeyle yüzde 15 olarak belirlenen enerji tasarruf hedefi, 2030 yılına kadar asgari yüzde 30 olacak şekilde güncellendi. 

 

Bu tasarruf hedefine, enerji verimliliğini artırıp, emisyonu azaltarak ulaşılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinasyonunda ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi (2024-2030)’ hazırlandı. Buna göre iç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22 derece, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanacak.

 

HANGİ BİNALARI KAPSIYOR? 

 

Mevzuat, enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binalarından; mülkiyeti kamuya ait ve hakkında yıkım, taşınma veya elden çıkarma planı olmayan ve 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle en az 5 yılını tamamlamış olan binalarda (yardımcı tesis binaları, ısı merkezleri, sosyal donatılar ve kampüs alanı dahil) ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su tedariki ve diğer ekipmanlar için kullanılan enerji kaynaklarını ve verimli ekipman kullanımını kapsıyor. 

 

Kamunun aldığı önlemlerin yanı sıra Türkiye’de üretim yapan bazı firmalar da ısı tasarrufu sağlayacak yeni sistemler için yatırım yapıyor. Bu yatırımların başında da ısı pompası üretimi geliyor. 

 

ALMANYA, KAMUDA 10.8 MİLYAR EURO’LUK TASARRUF ETTİ  

 

Prof. Dr. İsmail Ekmekçi-İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi: Almanya’da yürürlüğe giren iki yönetmelikte önümüzdeki iki yıl içerisinde hane halkları, şirketler ve kamu sektörü için toplam 10.8 milyar Euro’luk enerji maliyetinde tasarruf sağlanması öngörülüyor. Türkiye’de binaların 2017 yılı nihai enerji tüketimi yüzde 32.3’lük payla sanayi ve ulaşım sektörünün üzerinde. 2019 sonu itibariyle toplam bina sayısı 9.3 milyonu geçti. Türkiye’de konut binaları, toplam binaların yüzde 86.8’ini oluşturuyor. Bu binalardaki toplam daire sayısı 22 milyon 606 bin 906. 2018 yılı itibariyle ısınma ve/veya sıcak su ihtiyacı için doğalgaz kullanan konut abone sayısı 14.7 milyonu geçti. Türkiye’nin yıllık toplam 58-60 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ine karşılık gelen 15 milyar metreküp doğalgaz konutlarda tüketiliyor. 

 

1 derecelik düşüş ile yaklaşık 0.9 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu yapabiliriz. Yani 15 milyar dolarlık konutlardaki doğalgaz faturamızda yaklaşık 0.5 milyar dolar tasarruf ederek cari açığı azaltabiliriz. 

 

ISI KONFORUMUZ 22 DERECEDEN FAZLA

 

Bülent Şen-Enerji Verimliliği Derneği Başkan Vekili: Dünyada 22 derece olarak kabul edilen konfor sıcaklığı, Türkiye’de 22 derecenin de üzerinde. Evinizdeki kombiyi kullanırken özellikle konfor sıcaklığını bir derece indirdiğinizde bile yüzde 7 tasarruf sağlanıyor. Her yerde belki yüzde 7 olmaz, ancak sanayiyi düşünürsek ortalama yüzde 5 bile olsa 55 milyar metreküp doğalgazdan 2 milyar metreküp tasarruf olur. Bu, çok ciddi bir rakam.

 

GAZ İTHALATINA ÖDENEN PARANIN YÜZDE 1’İ CEBİMİZDE KALABİLİR

 

Dr. Cihad Terzioğlu-Enerji Uzmanı: Türkiye’nin termal konfor sıcaklığı, yaz ve kış aylarının ortalamasına bakıldığında 24 derece. Konfor sıcaklığının sadece 1 derece düşmesi ile doğalgaz tüketiminden yüzde 5-7 oranında tasarruf imkanı olduğu biliniyor. Bu da ülkece yıllık tüketimimizin yaklaşık yüzde 1’ine tekabül ediyor. Yani her 1 derece ile doğalgaz ithalatına ödenen tutarın yüzde 1’i cebimize kalabilir. Yıllık ortalama 55-60 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyoruz. Doğalgaza ödediğimiz paranın 20 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 1 derecelik tasarrufla 1 milyar dolar para cebimizde kalır. Her 20 tüketiciden birinin doğalgaz faturasını sıfırlama imkanımız olur.

 

BU YIL ENERJİ FATURAMIZ DÜŞTÜ

 

Oğuzhan Akyener-Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM): Türkiye’nin konfor sıcaklığını 23 dereceden 22 dereceye çekmesi, kamu binalarındaki kışın ısıtma veya yazın soğutma amaçlı enerji giderlerini yaklaşık olarak yüzde 10 oranında azaltır. Türkiye, kamu binalarında enerji verimliliğini yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkarmayı planlıyor. Türkiye’nin 22 derece yaklaşımı, Almanya’nın kamu kurumlarındaki 19 dereceye göre daha mantıklı ve uygulanabilir. Geçen sene 100 milyar dolar olan enerji ithalatımız bu yıl düştü. Sene sonunda yaklaşık 70 milyar dolar fatura ödeyeceğiz.  

 

KONFOR SICAKLIĞI NEDİR?

 

Her iklim koşulunda, kişilerin sağlığını ve performansını koruyabildikleri ve kendilerini en rahat hissettikleri sıcaklığa konfor sıcaklığı deniliyor. Konfor sıcaklığı, genellikle ısı, nem, hava hızı, giyim ve aktivite düzeyi gibi çeşitli faktörleri içeriyor. Bu değer, kişinin bulunduğu odanın şartlarına, duvar sıcaklıklarına, pencerelerden giren güneş ışığına, kişinin giyim şartları gibi birçok parametreye bağlı. Ayrıca, mevsimler, coğrafi konum, kültürel farklılıklar ve bireysel tercihler gibi çeşitli etkenler de konfor sıcaklığını etkileyebilir. Türkiye’de konfor sıcaklığı ortalama 22-24 derece olarak kabul görüyor.

20 Kasım 2023 Pazartesi