Perşembe, 28 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
e-Ticaret platformları, son yıllarda hızlı bir büyüme yakaladı. Bu büyüme ile birçok teknoloji de gelişerek yüzlerce unicorn şirketin doğmasını sağladı. Çin ve ABD, e-ticaret alanında ortaya koyduğu farkla hem ciroları hem de e-ticaret platformlarının değerini artırdı. Bu farklılıkların başında ise canlı yayın ile e-ticaretin birleşmesi geliyor. Canlı yayın akışlı bir alışveriş platformu olan Whatnot, son bir yıl içerisinde aldığı yatırımlarla hem unicornlar arasına adını yazdırmayı başardı hem de 4 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. İşte Çin’de başlayıp ABD’ye uzanan e-ticarette canlı yayın dönemi…
KOLEKSİYONCULARA ODAKLANDI
Temelleri 2019 yılında ABD’de atılan Whatnot, ilk günlerde koleksiyonculara odaklandı. Bu pazardaki ünlü isimlerin Instagram üzerinden yaptıkları satışlar, girişimciler Logan Head ve Grant LaFontaine’nin dikkatini çekmişti. LaFontaine, bazı ünlü koleksiyoncularla el sıkıştı ve Whatnot adlı canlı yayın satış platformunu kurdu.
Whatnot, koleksiyon oyuncak alım-satımı üzerine odaklanan bir girişim oldu. Başta orijinal Funko Pop ürünleri alım-satımı yapan girişim, birkaç ay sonra Pokemon kartları gibi kategorilerde de satışa başladı ve canlı bir alışveriş platformuna dönüştü. Tam da o günlerde canlı yayın ile satış yapma konsepti, Çin’de popüler hale gelmişti.
POTANSİYEL MÜŞTERİLER
Whatnot, Çin’den sonra ABD’deki koleksiyon satıcı ve alıcıları tarafından da ilgi görmeye başladı. ABD’deki potansiyel müşterileri gören girişim, çoğunlukla Instagram canlı yayını üzerinden yapılan canlı satışları platformuna çekmek istedi ve bu noktada pazardaki boşluğu doldurdu.
SAHTEKARLIĞA ÖNLEM
Girişim, hâlâ satış alanında standart ürün sayfaları sunuyor fakat kurucu ortak Grant LaFontaine ‘canlı akış’ın platformun odak noktası olduğunu belirtiyor. Satışların çoğunun gerçekleştiği ve kullanıcıların en çok önemsediği kısım ise yine platformun canlıkısmı olarak karşımıza çıkıyor.
Whatnot satış kısmını herkese açmış durumdayken, sahtekarlığı önlemek için yalnızca incelenmiş kullanıcıların canlı yayın yapmasına olanak sağlıyor.
DEĞERİNİ İKİYE KATLADI
Başlangıçta sıradan bir satış platformu olarak faaliyet gösteren şirket, pandemi dönemiyle birlikte canlı satış konseptine yönelmeyi tercih etti ve hızla büyüdü. Herkesin tutkusunu bir işe dönüştürmesini sağlamak istediğini söyleyen Whatnot kurucuları, insanları ticaret yoluyla bir araya getiriyor. 2021 yılına gelindiğinde personel sayısını 10’dan 45’e çıkaran Whatnot, bugün 100’ün üzerinde kişiyi istihdam ediyor. Son bir yıl içerisinde değerlemesini iki kat artıran şirket, son olarak 260 milyon dolarlık yatırım almayı başardı. Bu yatırım ile yeni pazarlara odaklanmayı hedefleyen şirket, aynı zamanda personele de yatırım yapmayı planlıyor.
01 Ağustos 2022 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba