HABER: OSMAN KUVVET
Avrupa ile Asya kıtaları, İstanbul’daki üç asma köprüden sonra Çanakkale’den de birbirine bağlanıyor. Temeli, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan ‘1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatında yeni bir aşamaya geçildi. Ayaklar arasındaki orta açıklık bakımından dünyanın en büyüğü olacak asma köprüde yapılacak ‘kedi yolu’ için kılavuz halatlar çekildi. Böylece iki yaka arasında ilk fiziki bağlantı sağlanmış oldu.
6-7 DAKİKAYA DÜŞECEK
Her iki yakada, su içindeki blokların üzerinde yükselen çelik ayaklar, Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığını taşıyacak. Gelibolu’nun Sütlüce ve Lapseki’nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımı süren dev köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul’a uzanacak. Köprü sayesinde, 1.5 saati bulan boğaz geçişi 6-7 dakikaya inecek. Proje kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
AÇILIŞ 2022’DE
Çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Mayısta çelik ayakların yapımı tamamlanan köprüde kılavuz halatlar çekiliyor. Peşinden kedi yolları hizmete girecek. Sonra ana halatların imalatları tamamlanacak. Onun peşinden de tabliyelerimizi yerleştirip inşallah 18 Mart 2022’de burayı açmak için çalışıyoruz.”
Bakan Karaismailoğlu, köprüyle bağlantılı olacak, 400 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu’nun ise 21 Aralık’ta tamamlanacağını bildirdi.
‘EN’LERİN KÖPRÜSÜ