Çarşamba, 27 Kasım, 2024
HÜSEYİN AKARÇEŞME /İTO Meclis Üyesi
Giresun vilayetinin 16 ilçesinden biri… Alucra’ya bağlı bir nahiye iken 1990’lı yıllarda ilçe ve il sayısının bolca arttığı dönemde ilçe statüsü kazanan bir yerleşim birimi Çamoluk. Eski adı Mindeval. İlçe merkezinin kurulu olduğu yerin eski adı Teştik. İlçe, 27 köy ve 8 mahalleyi barındırıyor bünyesinde. Toplam 35 muhtarlığı var.
Ortasından nehir geçen yegane yerlerden biri. Nehirler, vadisine hayat verir denir ya, işte öyle. Şimdilerde Kelkit Nehri burayı adeta uçuruyor. Hayat veriyor. Bu nehir burayı marka şehir yapıyor. Son iki sene içinde yapılan yatırımlar ve nehir çevresindeki estetik düzenlemeler burayı kartpostallık konuma getirmiş. Kelkit Vadisi olarak adlandırılan coğrafi bölgemizin parlayan yıldızı olma yolunda hızla ve emin adımlarla ilerliyor. Kelkit Irmağı sakin ve sessiz akarken şimdilerde Çamoluk’un gür sesi oluyor. Daha da önemlisi rafting ve kano için adeta biçilmiş kaftan olduğu keşfediliyor. Türkiye şampiyonaları ve bölgesel şampiyonalar gerçekleştiriliyor. Hatta dünya şampiyonası organize etme planları yapılıyor artık. Rafting sporuna ilaveten kano ile de tanıştı Çamoluk. Türkiye kano şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Yarışları da eksiksiz biçimde organize etti. Bu da ilçenin ilklerinden biri olarak tarihe geçti. Ayrıca sportif anlamda bir de Çamoluk Belediyesporu var. Giresun 2. amatör kümede lider durumda.
Çamoluk Belediyesporu’nun hedefi büyük. İlçenin stadı da mükemmel olmuş.
TERSİNE GÖÇ BEKLENİYOR
Çamoluk, şimdiye kadar sürekli göç veren bir ilçe. Nüfus sorunu var. Ancak bu gidişe bakılırsa ileriye dönük tersine bir göç olacağını şimdiden net şekilde görebiliyoruz. Geçmişte adını sadece bal ve bal festivali ile duyurmuş ilçe idi burası.
Çamoluk balının yanı sıra Çamoluk kuru fasulyesi de marka ürün olma yolunda. Cevizde de iddialı. Meşhur Şebinkarahisar cevizi (Şebin cevizi) olarak bilinen ürünün büyük bölümü Çamoluk’tan temin ediliyor. Turizm adına da çok kapsamlı çalışmalar yapılıyor.
Bu ilçe Giresun’a bağlı. Ancak Erzincan’ın Refahiye, Sivas’ın Gölova ve Gümüşhane’nin Şiran ilçesi ile sınırı var. Bu üçgende yer alıyor. Ne hazindir ki, güzelim OR-Gİ havaalanı uzaklıktan ve yolun bozuk olmasından dolayı kullanılamıyor. Erzincan havaalanı kullanılıyor. Hayatı boyunca Giresun’u görmeyen insanlar var. Ayrıca il merkezine ayak basmadan bu dünyadan göç edenler de az değil. Uzaklık dolayısıyla bazı hizmetler komşu illerden alınıyor doğal olarak. Aynı gün içinde il merkezi Giresun’a gidip işini halledip geri dönebilmek mümkün değil hâlâ.
MESLEK YÜKSEKOKULU GÜN SAYIYOR
İstanbul Ticaret Odası’nın eğitime katkı amacıyla yapmaya devam ettiği okullardan biri de Çamoluk Meslek Yüksekokulu. İlçemizin Kelkit Irmağı’nın kuzey cephesinde yer alıyor. 63 bin metrekarelik arazi içinde 32 derslikli bir okul binası yapıldı. 10 dairelik de lojmanı inşa ediliyor. Ayrıca; arazinin peyzaj ve çevre düzenlenmesi de yapılacak. Yakın zamanda açılışı yapılacak inşallah.
İstanbul Ticaret Odası’nın yaptırdığı son okul Çamoluk Meslek Yüksekokulu. Ayrıca bunca yaptırılan okulun içinde bir tane MYO var. O da Çamoluk’ta yaptırılan MYO olarak İTO ile tarihe geçecek.)
Giresun gabuğunu gırarken, Çamoluk da yenilikçi düşünce ve yatırımlarla makus talihini yeniyor artık.
30 Haziran 2016 Perşembe
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı