tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından Video Analitik; hem teknopark firmalarıyla hem de büyük sanayi kuruluşları ile işbirlikleri yapıyor, ortak projeler yürütüyor. Firma; sinyal, görüntü işleme, bilgisayarlı görü, makina öğrenmesi, spektroskopi, termal görüntüleme alanlarında yazılım ve donanım geliştiriyor. Video Analitik, yerli cam sanayinin en büyüklerinden Gürallar Cam Ambalaj’ın (GCA) dünya ile rekabet eden cam kalite kontrol çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. Bu katkı GCA’nın teknolojide dışa bağımlılığını azaltıyor.

SİLİKON VADİSİ DENEYİMİ

Video Analitik, 2014’de Dr. Ahmet Baştuğ tarafından kuruldu. Dr. Baştuğ, 1994 ÖYS sınavında en iyi net puanı çıkaran üç öğrenciden biriydi. Elektrik-elektronik mühendisliği alanında, hepsi yüksek şeref listesinde olmak üzere; ODTÜ’den lisans, Boğaziçi Üniversitesi’nden yüksek lisans ve Fransa’nın en köklü haberleşme okulu olan Telecom Paris Tech’den doktora diplomalarına sahip oldu. En iyi makale ödülüne lâyık görüldü. Sophia Antipolis Teknoloji Parkı’nda, Silikon Vadisi’nde ve Türkiye’de teknoparklarda çalıştı. Dr. Ahmet Baştuğ, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı.

30 PATENTE KATKI

Kariyerinize sayısal çip tasarımı yaparak başlamışsınız…

Öğrenimim ile eş zamanlı olarak; Alcatel Microelectronics, STMicroelectronics, Philips Semiconductors firmalarında sayısal çip tasarımcısı ve algoritma geliştirici olarak çalıştım. Endüstri ve akademi arasında iyi bir denge kurarak günün en sıcak konu ve problemleriyle haşır neşir oldum. Bu durum 30’dan fazla patente birinci elden katkı vermemi sağladı. Fransa’daki doktoram esnasında 3G cep telefonu alıcı yapıları üzerine yaptığım çalışmam, bir ABD startup firmasının kurulmasına zemin hazırladı. Doktora sonrasında da cep telefonunun mucidi Martin Cooper’in Silikon Vadisi’nde kurduğu bir başka ABD firmasında danışman olarak çalıştım. Şu anda ABD’den ADI firmasına hassas gaz ölçümüne yönelik spektroskopi hizmeti veriyoruz.

SAMSUNG İLE REKABET

Geri beyin göçüne nasıl karar verdiniz?

Ülkeme borcumu ancak yerli firmalarda çalışarak ödeyebileceğimi düşündüğüm o dönemde, Vestel’in İTÜ Teknopark’taki biriminde Pixellence Grup Müdürü arkadaşım Ali Sayınta’nın, “Sen bir buraya gelsene” demesi, önce ABD-Türkiye arası git gellere, sonunda da Vestek’te Principal Video Architect olarak 6 sene çalışmama vesile oldu. LCD/LED TV’lerin en gözde olduğu dönemlerde Philips, Samsung gibi dünya devleriyle rekabet edip görüntünün tozunu aldık. Geliştirdiğim algoritmaları, daha akıllı ve okumuş çocuklar FPGA ve ASIC devrelerine dönüştürdü.

GENİŞ ETKİ ALANI

Video Analitik’in kuruluşu nasıl oldu?

Vestel/Vestek de keyifliydi; mutluydum. Ama bir zamandan sonra dümene geçmeniz, kendi hayata bakış açınız ve doğrularınız nezdinde ilerlemeniz gerekiyor. 2014’de TEYDEB 1507 desteğini de arkama alarak Video Analitik’i kurdum. Sektörde, endüstride geniş bir etki alanım olsun; içinde bulunduğum ekosistemdeki düzgün insanlarla işbirliği ve çözüm ortaklığı dahilinde güzel işler yapalım; ihtiyaçtan doğan problemleri çözelim; ürün geliştirelim; zamanla mutlaka iyi yerlere de gelinir
diye düşündüm.

UZAK YAKINA GELİYOR

Uzaktan erişim sistemini anlatır mısınız?

Argeist ile birlikte TEYDEB destekli “Uzaktan Erişimli Çevresel Farkındalık Sistemi” geliştirdik. Uzak mesafede bir daire etrafına konumlanmış çokça kameranın görüntüsünü birleştirerek kablosuz kanal üzerinden getirebiliyoruz. Etkin, kullanıcı dostu bu sistem Alpera Motors’un yerli insansız kara aracı Alkar’da kullanılıyor.

GPS’SİZ ALANDA DRONE

Argeist ve Rotorbit ile ortak projemiz de şu: GPS içermeyen ortamlarda, ilave ekipman kullanmadan, sadece kameradan elde ettiğimiz görüntüler vesilesiyle konumlama yapıp otonom drone uçurabiliyoruz. Video Analitik’e burada büyük oranda tanımlanan görev; perception bağlamında geleneksel bilgisayarlı görü ve modern derin öğrenme tekniklerini yoğurarak etraftaki nesneleri sezip, kestirmek, takip etmek.

VİDEO SIKIŞTIRICI

Yüksek miktarda ve gecikmesiz video aktarım gereksinimi olan, daha çok askeri ve kritik cihaz içi elektronik alt sistemlerde kullanılmak üzere, tümüyle donanım temelli H264 Video Codec (video sıkıştırıcı ve çözücü) geliştirdik. İlk müşterimiz ASELSAN. Video Analitik’in geliştirdiği model ve algoritmayı çözüm ortağımız Yongatek firması FPGA (programlanabilir çip) içinde gerçekliyor.

BEBEKLERİ ENFEKSİYONDAN KORUYOR

Dr. Ahmet Baştuğ, sağlık alanındaki çalışmalarını ise şöyle anlattı: “Ana partnerimiz Argeist ile yeni doğan ve yoğun bakım ünitelerinde el hijyeni sağlamaya ve hastane enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bir sistem geliştiriyoruz. Sağlık personelini anlık izleyerek eksiklikleri ya da yanlışlıkları ikaz edebilen prototip üzerinde ticari ve teknolojik olarak çalışıyoruz.”

ESNEK ÜRETİM

Dr. Baştuğ Türkiye’de Ar-Ge’ye en çok kıymet veren firmalardan biri olan Gürallar Cam Ambalaj (GCA) ile çalıştıklarını belirterek, faaliyetlerini şöyle özetledi: “Geliştirdiğimiz sistem; farklı bölümlerden gelen ürünlerin kalınlıklarını, sıcaklıklarını, kalitesini ölçebiliyor, prosesin nasıl gittiğini söylüyor. An be an üretimin durumu hakkında fikir veriyor. Bir Türk firmasının teknoloji anlamında dışa bağımlılığını büyük oranda azaltıyor ve üretimde esneklik kazandırıyoruz.”

HORİZON 2020 SME ÖDÜLÜ

Video Analitik, Türkiye’den kabulü yüzde 2’nin altında olan Horizon 2020 SME Instrument Phase 1 ödülünü aldı. Ödül hastane enfeksiyonlarını önleyen sistem için verildi.

17 Eylül 2019 Salı

Etiketler : Teknoloji