istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Çalışma saatlerinde ‘Yapay zeka’ devrimi: 4 gün çalış, 3 gün tatil! İşverenler de tasarruf etti

Dünyada yapay zekanın giderek insan hayatına girmesiyle iş hayatında da birtakım yenilikler yaşanıyor. Uzaktan çalışma, esnek çalışma, kısa mesai, part-time mesai gibi modeller derken şimdi de ‘4 gün iş, 3 gün tatil’ modelini Türkiye de dahil dünyada birçok firma uygulamaya başladı. İstanbul Ticaret Gazetesi'ne İsa Karakaş konunun detaylarını aktardı.

Giriş: 23.05.2025 - 09:58
Güncelleme: 23.05.2025 - 11:11
Çalışma saatlerinde ‘Yapay zeka’ devrimi: 4 gün çalış, 3 gün tatil! İşverenler de tasarruf etti

Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle dünyada gündemde olan mesai saatleri düzenlemesi Türkiye'de de tartışılıyor. SGK Uzmanı ve İstanbul Ticaret Gazetesi Yazarı İsa Karakaş, "Haftalık çalışma gün sayısını, 4 güne sorunsuz bir şekilde indiren Türk firmalar oldu. İşlemlerini bizzat yaptım" diyerek konunun detaylarını açıkladı.


“YAPAY ZEKA NEDENİYLE ÇALIŞMA SAATLERİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR”

Yapay zeka çağıyla beraber robotik gelişmelerin arttığına dikkat çeken İsa Karakaş, “Dijitalleşme ile birlikte tüm dünyada çalışma sürelerinin gözden geçirildiğini biliyoruz. Nitekim AB ülkelerinde bu yönde çok büyük mesafeler kat edildiğini görüyoruz. “ dedi.

 

AB ülkelerinde haftalık çalışma saatini 35 saate düşüren ülkeler olduğunu belirten Karakaş, “Ortalama olarak fiili çalışma süresi 36 saat civarındayken, Türkiye’de ise 43 saat civarında, yani bu durumda 7 saate yakın AB ülkelerinden daha fazla çalışıyoruz. Peki, biz bu kadar çok çalışırken verimli çalışıyor muyuz? Sorusu akıllara geliyor. Daha çok mu üretim yapıyoruz AB ülkelerine göre? Bununla ilgili yapılan çalışmalara baktığımız zaman haftalık çalışma sürelerini düşürdüğümüz zaman iş ve aile dengesinin korunduğunu çalışanların daha büyük motivasyonla çalıştığını görüyoruz ve bunun sonucunda üretimde azalmanın olmadığını aksine üretimin ve verimliliğin arttığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“HÜKÜMET İŞVEREN İLE İSTİŞARE ETMEDEN KARAR VERMEYECEKTİR”

“Türkiye’de böyle bir çalışma var mı” sorusunu yanıtlayan Karakaş, “Gerçekten de bu konuda şiddetli bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz zira artık dijital çağdayız, hem istihdam açısından hem de çalışanların iş ve aile dengesini koruması açısından bu yönteme geçmek çok önemli. Daha da önemlisi aile yılı ilan edildi, özellikle kadınların esnek çalışmasıyla ve çalışma sürelerinin düşürülmesiyle bu anlamda hükümetin atacağı adımlarla beraber aile hayatına çok destek olunacağına inanıyoruz. İşverenler için çalışma sürelerinin düşürülmesi bir maliyet olacağı için hükümetin bir emri vaki yapmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.” diye konuştu.



İsa Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Uzun yıllar çalışma bakanlığı bürokrasisi yapan komisyonlarda çalışan bir uzman olarak hükümetin her daim işçi ve işveren görüşünü alarak ilerlediğini biliyoruz. Hükümetin tek taraflı bir görüşle ilerlemesi mümkün olmayacaktır. AB ülkelerindeki gibi şirketler teşvik edilecektir, desteklerle yol alındığını görüyoruz. Çalışma süreleri düştükçe çalışma saatleri düştükçe teşviklerin verileceğini öngörüyor, inanıyoruz.


“HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAYA GEÇEN TÜRK FİRMALAR OLDU”

Nitekim benim danışmanlığımda haftalık çalışma gün sayısını, 4 güne sorunsuz bir şekilde indiren Türk firmalar oldu. İşlemlerini bizzat yaptım. Mevcut çalışma saatlerinde 45 saatlik süre 44 saate indirilip haftalık dört güne uygulandı. Şimdiki iş kanunu açısından da bir sorun olmayacaktır. Çünkü günlük çalışma süresinin sınırı 11 saat, bir saatlik molaya da yer verdiğimiz zaman haftalık 4 günlük çalışmayla ilerlenebilir.

4 gün çalışmayla beraber firmaların başta sabit giderler, elektrik, yol, yemek açısından tasarruf ettiğine dikkat çeken Karakaş, “Önümüzdeki sürelerde bu 44 saat,4 günlük çalışma modelinin yaygınlaşacağını ön görüyoruz. 45 saatlik çalışmayı aşan süreler fazla mesai olarak isimlendiriliyor. Ancak çalışma süresini düşürdüğünüz zaman 40 saat ile 45 saatlik süre fazla süreyle çalışma olarak adledilip daha az fazla mesai ödenmesi söz konusu. Mevcut düzenlemeye ilave olarak halen sosyal güvenlik kurumu tarafından işverenlere 15’ten fazla teşvik verilmektedir. Dolayısıyla hükümetin verebileceği yeni teşviklerle beraber bu sürece geçiş hızlanacak” dedi.