tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Koronavirüs salgını süreci, çalışma modellerinin yeniden sorgulanması ve acil durumda alternatif modellerin uygunluğu gibi birçok konuyu da gündeme getirdi. Altyapısı uzaktan çalışmaya uygun olan sektörlere yönelik geleneksel model ile verimlilik kıyaslaması, kurumsal kültürün sürekliliği gibi pek çok başlıkta yeni araştırmalara başlandı. Üyelerine eğitim faaliyetlerini online ortamda da sürdüren İstanbul Ticaret Odası, gerçekleştirdiği ‘Sanal ve Hibrit Çalışma Modellerine Geçişte Başarının Anahtarı’ webinarı ile işyerlerindeki dönüşümü ele aldı.

Oda’nın youtube kanalından canlı yayınlanan webinarda, Deloitte İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin sunum yaptı.

KATALİZÖR GÖREVİ

Bir zamanlar belirsizlik olarak görülen birçok uygulamanın bugün hem çalışan hem işveren için bir esneklik aracı olarak kabul görmüş durumda olduğunu belirten Cem Sezgin, “Son yaşanan gelişmeler, çevik bir şekilde farklı biçimlerde organize olmamızda, yeni iş yapış şekillerine ve davranış modellerine hızlıca uyum sağlamamızda bir katalizör görevi gördü. Değişmeyen tek gerçek, bulundukları fiziksel mekandan ve birbirlerine olan mesafeden bağımsız bir şekilde yüksek performans ortaya koyan ekiplerin şirketler için taşıdığı önemdir” dedi.

GELECEKTEKİ İŞYERLERİ

Pandemide en çok tartışılan konulardan birinin, “Gelecekte işleri nerede yapacağız?” sorusu olduğuna dikkat çeken Sezgin, şöyle konuştu: “Geleceğin işyeri fiziksel ve sanal ortamları harmanlayarak, tüm çalışanlarına ve işgücü ekosistemine tutarlı bir işveren kimliğini sunacak. Çalışma ortamı adına, kişiye özelleştirilmiş deneyimler sayesinde, çalışanların ‘kendilerinin en iyi-en dengeli versiyonları’ olabilmeleri mümkün kılınacak. İşbirliği-iletişim araç ve platformları sayesinde mekan senkronizasyonuna bağımlı kalmaksızın dinamik bir şekilde birlikte çalışma imkanı bulacağız. Çevik bakış açısı yaygınlaşacak. Kurumlar uyum becerisine prosedürlerden daha fazla önem verecek.”

ŞİRKET DIŞI PAYDAŞLAR DA DİKKATE ALINMALI

Evden çalışma ile uzaktan çalışma kavramlarının eş anlamlı olmadığını da vurgulayan Cem Sezgin, şu analizlerini aktardı: “İnsan, doğası gereği sosyal bir canlıdır; uzaktan çalışmayı her birey tercih etmeyebilir. Uzaktan çalışma, mavi yakayı, gezici çalışanları ve birçok sektörü ıskalayan bir model. Bu modele yoğun ve kalıcı geçildiği takdirde, kazanan veya kaybeden epey işkolu olacak. Şirketler için çalışanlarının paketlerine de yansıtabilecekleri materyal kazanımlar var. Ayrıca elimizde uzaktan çalışmanın verimliliği ve etkinliği ile ilgili artık daha fazla done mevcut. Orta ve uzun vadede ekip dinamikleri, iletişim ve çalışan psikolojisine etkiler tartışılacaktır. Yine bu kapsamda, 1990’larda başlayan Ortak Hizmet Merkezleri akımını incelemek, bazı noktalarda fikir verebilir. Herkes şirket içi dinamiklere odaklanıyor, biraz da şirket dışı paydaşları dikkate almalıyız. Tek bir doğru veya mükemmel bir çözüm yok. Ancak esneklik, fırsat ve talep var.”

İLETİŞİM VE İŞBİRLİĞİ İÇİN YAPILACAKLAR

Uzaktan çalışma sürecinde, iletişim ve işbirliği adına yapılması gerekenleri, Cem Sezgin şöyle sıraladı:

  • Sıkı, düzenli, tutarlı, dijital mecralara uygun ancak çalışanları boğmayan farklı bir iletişimin sağlanması
  • Sanal işbirliğini teşvik eden mekanizmaların kurulması
  • Ekip içi ve ekipler arası etkileşim düzeylerinin takip edilmesi
  • Sanal platformlarda iletişimde zorlanan çalışma arkadaşlarının desteklenmesi
  • Daha fazla şeffaflık sağlanması
  • Sanal görünürlüğün sağlanması
  • Düzenli sanal temaslarla çalışanların mental durumlarının anlaşılması ve destek ihtiyacı hissedenler için çözümler üretilmesi
  • Uzaktan (sanal ortamda) ve ofiste (fiziki ortamda) çalışan ekiplerin işbirliğinin kurgulanması

YÖNETİŞİM VE EKİP DİNAMİKLERİ İÇİN NE YAPMALI?

Uzaktan çalışma sürecinde, yönetişim ve ekip dinamikleri adına yapılacakları ise Cem Sezgin şöyle sıraladı:

  • Beklentilerin çalışanlara daha net aktarılması
  • Sorumluluk ve rollerin eskisine kıyasla daha net paylaşılması
  • Sanal ekip ve sanal bireysel çalışma prensiplerinin ayrıştırılması
  • Ekiplerin dijital ortamda çalışma yetkinliklerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi
  • Sanal dokümantasyon, oylama, anket, delegasyon, eskalasyon, onaylama ve karar alma mekanizmalarının kurgulanması
  • Şirkete/ekibe yeni katılan kişilerin sanal oryantasyon ve tutundurma süreçlerinin kurgulanması
  • Çalışan, ekip, yönetici bazında gerekli özelleştirmelerin belirlenmesi

02 Ağustos 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem