HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
BTM girişimlerinden Yanhak, çalışanlar için yapay zeka desteği ile kişilik ve ihtiyaçlarını haritalandırarak, kişiselleştirilmiş yan hak paketleri sunuyor. Kurumlara, kullanıcı dostu bir platform üzerinden ücretlendirme ve yan hak yönetiminde kapsamlı bir çözüm sağlıyor. BTM’nin 26 Aralık’ta gerçekleştireceği Sahne XL’de sunum yapacak girişimcilerden biri olan Arda Soysal, Yanhak isimli girişimini İstanbul Ticaret’e anlattı.
İŞ GELİŞTİRME ODAKLIYIM
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Yanhak.com ve Yanhak Teknoloji A.Ş. kurucusuyum. Mühendis kökenliyim. Ancak kariyerimi, ilgi alanım olan iş geliştirme ve satış yöneticiliği üzerine inşa ettim. Avustralya, İngiltere ve Türkiye’de 10 yılın üzerinde çalışma geçmişim ve bir adet ‘exit’im bulunuyor. 2023’ün ikinci yarısından bu yana da çalışma hayatını değiştireceğine inandığımız Yanhak isimli girişimimiz üzerinde çalışıyorum.
İHTİYAÇ HARİTASI
Yanhak hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yanhak, çalışanlar için yapay zeka desteği ile kişilik ve ihtiyaçlarını haritalandırarak, kişiselleştirilmiş yan hak paketi sağlanması üzerine çalışıyor. Kurum tarafında ise hem esnek hem esnek olmayan yan hak paketlerinde hizmet veriyoruz. Kurumlara kullanıcı dostu bir platform üzerinden ücretlendirme ve yan hak yönetiminde kapsamlı bir çözüm sağlıyoruz.
PROFİLE GÖRE PAKET
Peki, sistem nasıl çalışıyor?
Öncelikle kurumlarla bir araya gelerek, yan hak paketlerini ve çalışanlar için genel çerçeveyi oluşturuyoruz. Sonrasında platformumuz üzerinden yapay zeka desteği ile çalışanın kişilik ve ihtiyaçları üzerine bir profil oluşturuyoruz ve bu profile göre kişiselleştirilmiş bir paket önerisi paylaşıyoruz. Çalışanlar bu öneri üzerinden son dokunuşu yaparak, yan hak ve ücret paketlerine son halini verebiliyor. Esnek olmayan süreçlerde kurumun ortalama profili üzerinden ya da belirlediği paketlerle ilerleyebiliyoruz. Kurumlar, yan hakları ve çalışanlara yapılan yatırımlarını keşif aşamasından, fiyat toplama, satın alma, destek alma ve raporlama gibi pek çok konuyu bizimle tek bir yerde çözebiliyor.
MOTİVASYON İÇİN HAYATİ KONU
Yanhak’ın çıkış noktası neydi?
Önceki iş tecrübelerimizde, kurumların iyi niyetlerle sağladığı, ancak ihtiyaçlarımızla uyuşmayan yan hakların, hem kurum bütçelerinde oluşturduğu israfı hem de çalışana destekten çok yük olmasını herkes gibi biz de deneyim-ledik. Aslında konunun, çalışanların iş tercihlerinde ne kadar da önemli bir faktör olduğunu gözlemledik. Yan hak paketinin, iş ilanlarına başvuruları sağlayan nedenler arasında yüzde 48 ile en etkin konu olduğunu gördük. Çalışanların yüzde 88’i, yan hak paketlerini işe olan motivasyonları için hayati bir konu olarak görüyor. Son 6 ayda işten ayrılan kişilere tek bir ana neden sorulduğunda, yüzde 21’i, daha iyi bir yan hak paketi cevabını verdi. İşte bu veriler üzerine bu konuda çalışmamız gerektiğine karar verdik ve Yanhak doğdu.
HEDEF SEKTÖRLER
Hedef kitlenizi tanımlayabilir misiniz?
Altın ve beyaz yaka çalışanlar, çalışan sayısı yüksek teknoloji ve finans alanındaki kurumlar ana odak noktamızdalar.
ESNEK MODELLER
Rakiplerinizden ayrıldığınız noktalar neler?
Ana rekabetimiz, hem ülkemizde hem yurt dışında ön ödemeli hediye kartları ve büyük kurumların bütçe dönemlerinde açtıkları kurum içi esnek bordro çözümleri ile. Bu çözümlerden, ücretli ek izin hakları gibi özlük haklarını da kapsamamız ve esnek olan modellerde de çalışanın yapay zeka desteği ile ihtiyaç haritasının ve kişiselleştirilmiş paketinin çıkarılması yönüyle ayrışıyoruz.
BTM İLE KENDİMİZİ GELİŞTİRDİK
BTM ile süreciniz nasıl başladı?
Basından ve sosyal medyadan merakla takip ettiğimiz BTM ile yollarımız, Ön Kuluçka programına başvurumuzla kesişti. Başvurumuz onaylanınca da çok mutlu olduk. Hızlandırma sürecinde hem alanında uzman kişilerden sağlanan yoğun bir eğitim programı ile kendimizi geliştirdik hem de birebir danışmanlıklarla özelleştirilmiş bilgi ve mentorlere ulaşma şansı bulduk. Ayrıca haftalık düzenlenen etkinliklerle hem BTM’deki kardeş girişimlerimizle bir araya geldik hem de yatırımcıları ve başarılı girişimcileri tanıma ve dinleme imkanı edindik.
ABD VE BAE’DE ŞİRKETLEŞMEYİ HEDEFLİYORUZ
“Sağlık harcamalarından arındırılmış global yan hak çözümleri pazarı, 221 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Başlan-gıçta planladığımız 6 ülke (Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, BAE ve Katar) ile 121 milyar dolarlık ulaşılabilir bir pazarda yer alıyoruz. Hedefimiz, 2025 sonuna kadar 6 ülkedeki yan hak harcamalarının yüzde 0.04’ünün bizim üzerimizden yapılmasıyla 44 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmak. Ayrıca 2024’ün ilk çeyreğinde ABD’de, üçüncü çeyrekte de BAE’de şirketleşmek.”
GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİMİZ ÇOK DİNAMİK
“Türkiye’de girişimcilik ekosistemi, birçok ekosisteme kıyasla çok daha dinamik bir yapıya sahip. Bu dinamik yapıda, kullanıcıların yeni teknolojilere hızlı adaptasyonu ve pazarda sürekli yeni çözümlere ihtiyaç oluşması, girişimlere büyük fırsatlar sunuyor. Bunun elbette getirdiği bazı riskler de mevcut. Yine bu risklere bağlı olarak girişim sermayesi tarafında da ülkemiz kapasitesinin çok altında olduğunu söyleyebiliriz. Daha kaliteli ve motive bir çalışma hayatı için değer üretmek, en büyük motivasyon kaynağımız oldu. Böylece hem insanların çalışma refahını artırarak hem de ekonomik verimi yükselterek ülkemize ve geleceğimize katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.”
18 girişimci, 26 Aralık’ta Sahne XL’ye çıkıyor
BTM’nin en büyük etkinliği olan ve yılda iki kez düzenlenen Sahne XL, 26 Aralık Salı günü Fulya Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek. Girişimcilik ekosistemini bir araya getiren Sahne XL’de, 18 girişimci sunum yapacak. Sunumların yanı sıra süpriz konukların katılımı ve konuşmalarıyla renk katacağı Sahne XL’ye şu adresten kayıt olabilirsiniz: www.btm.istanbul