Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), ‘Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Getirdiği Yenilikler’ semineri düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Sınai mülkiyet haklarının çok sayıda sektörü ilgilendirdiğini ve isimlerin tescil edilerek korunmasının ekonomik gelişmenin de tesisi anlamını taşıdığını dile getiren Topçu, “Nihayet böylesine önemli bir mevzunun kanuni düzenlemesi gerçekleşti. İTO Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Çalışma Komisyonu’nda çok önemli çalışmalar yaptık. Bir numaralı gündem maddemiz bu kanun oldu” dedi.
İTO KANUN İÇİN ÇOK ÇALIŞTI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in oturum bakanlığını yürüttüğü seminerde ilk sunumu İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz yaptı. Yamankaradeniz, “İTO Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Çalışma Komisyonu’nda çok çalıştık. Dünya, Sanayi 4.0’ı tartışırken bu kanunun çıkması çok önemli. Türkiye üretimde farklılaşmak zorunda” dedi.
HER ŞEY MARKA OLABİLİR
Dijital ortamdaki üç boyutlu markaların, hareketlerin ve kokuların artık tescil edilebilir olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, çok özellikli bu kanunun Türkiye için önemini vurgulayarak, “Suç ve cezalar da artık netleşti. Kanun iş dünyasını büyütmeye yönelik hükümler içerdiği için ayrıca çok önemli. Şimdi en geç 3 ayda tescil belgesi alınabiliyor. Artık firmaların markalarının kullanımı ile ilgili çok iyi bir arşivi olmalı” diye konuştu.
ÇALIŞAN PAYI YÜZDE 20
Türkiye’de çalışanların yüzlerce patentinin sümenaltı edildiğini söyleyen Kemal Yamankaradeniz, çalışan buluşlarına yönelik taslak hazırlandığı bilgisini de verdi. Gelişmiş ülke buluşlarında yüzde 20’lik payın çalışan buluşlarından oluştuğuna dikkat çeken Yamankaradeniz, “Türkiye’de de artık çalışanlar buluş yapmaya özendirilecek. Bu konuda kuralların basit ve uygulanabilir olması lazım” şeklinde konuştu.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ŞART
Avukat Dr. Cahit Suluk, dünya ekonomik faaliyetlerinin önemli bir kısmının fikri mülkiyete kaydığını ifade ederek, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun bu noktada çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023’de 10 küresel marka hedefi için atılmış önemli bir adım olan kanun hakkında bilgi veren Dr. Suluk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Bir ilaç firması tek ilacın ihracatından 10 milyar dolar kazanırken, Türkiye’nin yıllık yaş sebze ve meyve ihracatı 2 milyar dolar. Kanun, ekonominin hukuki altyapısının çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye’nin 20-30 yıllık dönemini derinden etkileyecek bir konu. Yalnızca bitki çeşitleri ve entegre devreler kanun kapsamı dışında kaldı.”
Seminerde TÜBİTAK Gebze Hukuk Hizmetleri Birimi Müdürü Av. Vildan Alparslan da ‘Çalışan Buluşları ve Kamu Destekli Ortaya Çıkan Buluşlar’ konulu bir sunum yaptı.
YENİ OLMAYAN TASARIMA İZİN YOK
Türk Patent’in yeni olmayan tasarıma izin vermeyeceğini söyleyen Kemal Yamankaradeniz, patent merkezleri ve süreçleri hakkında şöyle konuştu: “Bilinen ve yeni olmayan tasarım artık kabul edilmeyecek. Özgün tasarım çalışmaları daha çok yapılacak. Ar-Ge merkezleri sayısı 365’e çıktı ve bu çok önemli bir sayı. Firmalarımız artık alt yapı desteği alabiliyor ve biz özgün tasarım geliştirmeliyiz. Özgün tasarım çalışmaları etkin korunacak. Patentte 36 aylık süreç yarı yarıya düşürüldü, süreçler ve ihtilaflar kısaldı.”
FAYDALI MODEL BELGESİ
Faydalı model müracaatında yenilik araştırması zorunluluğu getirildi. Araştırma yapılmadan faydalı model belgesi verilmeyecek. Araştırmadan olumsuz çıkan buluşlar faydalı model belgesi alamayacak. Faydalı modellere 10 yıl da koruma sağlanacak.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE KORUMA
Üniversitelerde yapılan buluşlarda artık üniversiteler patent sahibi olacak. Buluş sahibi hocalara gelirin en az üçte biri aktarılacak. Teknoparklar ve Teknoloji Transfer Ofisleri patentlerin ticarileşmesi için çok önemli. Ofislerin etkinleşmesi, KOBİ’lerin buluş geliştirmesinde öncülük yapması, üniversite-sanayi işbirliğinde koruma sağlayacak.
PATENT VE MARKA VEKİLLERİ İÇİN YENİ HÜKÜMLER
Patent ve marka vekillerine ilişkin düzenlemede yeni hükümler var. Türkiye’de çok önemli bir meslek dalı haline gelen marka patent vekilliğini yapacak kişiler belli kurallara uymak zorunda. Sektör meslek mensuplarının eğitilmesini istiyor.
281 PATENT UZMANI ARANIYOR
Dünyadan da başvuru kabul edecek bir yapıya kavuşan Türk Patent ve Marka Kurumu, 281 uzman almaya hazırlanıyor. Türk Patent, itirazlarda uzlaştırmacı rolü de üstlenecek. Yeniden Değerlendirme ve İnceleme Dairesi kuran Türk Patent, birbirinin markalarına itiraz eden kişileri uzlaştırmak için de çalışacak.
HIZLI MODADA TESCİLSİZ 3 YIL
Hızlı modada 3 yıllık tescilsiz korumadan hazır giyim, kumaş deseni ve ev tekstili üreten sektörler yararlanacak. Coğrafi işaret hakkı elde edilmesinde ilan süresi kolaylaştırıldı. İlan süresi 6 aydan 3 aya indirildi.
14 Şubat 2017 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe